Notebooky | Linux

Librem 14 je notebook pro pravověrné linuxáky. Jde lehce upgradovat a myslí na soukromí

Zatímco Dell nebo Lenovo se linuxovým počítačům věnují jen okrajově, řada malých firem se na ně vysloveně specializuje. System76, Slimbook nebo Purism dodávají na trh notebooky či desktopy s předinstalovaným Linuxem a často také zvláštním hardwarem. Poslední zmiňovaná firma představila novinku Librem 14, která do této škatulky přesně zapadá.

Už z názvu je patrné, že půjde o 14" notebook. V nabídce výrobce nahrazuje původní třináctku, jež měla podobné rozměry, ale nyní Purism nasadil displej s tenčími rámečky, takže zachoval prakticky na milimetr původní půdorys. Displej využívá matný nedotykový IPS panel s rozlišením 1920 × 1080 px. Jiný vybrat nelze, v konfigurátoru si můžete připlatit akorát za privátní filtr.

Uvnitř najdeme šestijádro Intel Core i7-10710U doplněné o 8 GB paměti (lze upgradovat až na 32 GB) a 250GB SATA SSD. Dovnitř se vejdou dva SATA disky a navíc ještě jedno NVMe SSD pro slot M.2, takže možnosti konfigurace jsou bohaté.

Specialitou je firmware Coreboot se SeaBIOSem, který je odlehčený a programovatelný ze strany uživatelů. Navíc má v základu deaktivovaný Intel Management Engine, který je v posledních letech jen zdrojem bezpečnostních děr. Operačním systémem je pak vlastní PureOS 9.0 založený na Debianu.

Tlačítka proti šmírování

Librem 14 dostal podsvícenou klávesnici, hliníkové tělo a dvojici kill switchů, které deaktivují webkameru/mikrofon a Wi-Fi/Bluetooth. Po stránce konektorů na těle najdeme trojici USB 3.1 (dva USB-A, jeden USB-C), sluchátkový jack, HDMI 2.0, RJ-45 pro gigabitovou síťovku a čtečku SD karet.

Notebook měří 322 × 220 × 17 mm a váží 1,4 kg. Na jedno nabití vydrží až 9 hodin. Dobíjí se pomocí adaptéru s tradičním kolíkem, je ale možné využít také konektor USB-C. Ten mimochodem slouží i jako další obrazový výstup. Purism na rozdíl od většiny výrobců nabízí v e-shopu zvlášť i akumulátory, takže až se jednou opotřebují, půjdou snadno vyměnit.

Purism Librem 14 se bude prodávat od 1200 dolarů (34 500 Kč bez DPH) někdy v průběhu posledního čtvrtletí 2020. Výrobce má v nabídce také větší model Librem 15 (včetně numerické klávesnice), malý desktop Librem Mini, 1U server či linuxový mobil Librem 5.

Diskuze (20) Další článek: Rusko chce vesmírnému turistovi dopřát výstup mimo Mezinárodní vesmírnou stanici

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,