LG ukázalo 55palcový OLED panel s tloušťkou pod jeden milimetr

Od prvních obřích a těžkých televizí jsme urazili už poměrně velkou cestu a LG ukázalo, že je stále co zlepšovat.

Displeje OLED jsou známé tenkým profilem i perfektní černou díky absenci podsvícení. LG ale prezentovalo koncept nového 55palcového panelu, který má opravdu výjimečné vlastnosti, se kterými se nejspíše setkáme až v příštích letech.

AEN20150519006000320_01_i.jpg
55palcový panel OLED s tloušťkou 0,97 mm a hmotností 1,9 kg podporuje magnetické přichycení na zeď

Prezentovaný panel měl totiž tloušťku pod jeden milimetr, konkrétně 0,97 mm. Hmotnost je i při takové úhlopříčce navíc pouze 1,9 kg. Díky upravenému zadnímu povrchu ho lze navíc rychle a snadno připevnit třeba na zeď s magnetickou barvou.

lg_poled_roadmap.png

Současné OLED panely od LG mají tloušťku 4,3 mm, což je ve srovnání s tímto prototypem více než čtyřikrát tlustší. LG plánuje zvýšit prodeje OLED panelů ze současných 600 000 kusů až na 1,5 milionů kusů během příštího roku. Daří se totiž zlepšovat efektivitu výroby a snižovat počet vadných panelů (to byl problém hlavně v minulosti). Lze tak očekávat i další snižování ceny a pravděpodobně i postupné nahrazení technologie LCD.

lg_poled_tech_comparison.jpg
LG se snaží i v oblasti ohebné technologie POLED

OLED displeje jsou hojně využívané v menších velikostech u mobilních zařízení, dle neoficiálních informacích se k nahrazení LCD IPS u iPadů i iPhonů chystá také Apple. Kvalita obrazu už totiž dosáhla nejlepších IPS panelů. Apple používá AMOLED panel už v rámci chytrých hodinek Watch.

Diskuze (23) Další článek: Mňam, mňam Bobík je nejsledovanější video na YouTube v Česku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,