LG GCC-4120B: aneb další fúze DVD a CD-RW

Vypalovačka schopná čtení DVD disků vychází vstříc potřebám těch, kteří si uvědomují specifické vlastnosti obou jednotek, ale z různých důvodů po dvou samostatných mechanikách netouží. Bohužel, první "kombo" jednotky spojovaly spíše nevýhody než výhody obou "světů" - jejich cena byla navíc často vyšší než součet cen obou mechanik. Firma LG se však chystá staré nahlížení na DVD komba změnit a přichází s modelem 4120B, který se se na pultech prodejen objevuje za méně než 3500Kč!

Jednotka zapisuje data metodou CLV (Constant Linear Velocity), což značí, že zápis je ve všech oblastech disku konstantní - nominální rychlostí zápisu CD-R je 12x.

Vypálení 650MB dat na medium CD-R trvalo 6min 42s, zápis 700MB dat na odpovídající 80min medium trval zase 7minut 12s (včetně Lead-in / Lead-outu).

Z hlediska rychlosti vypalování, kdy je dnešním standardem rychlost 24x, či spíše 32x, je tato mechanika určená spíše k občasným výletům do této oblasti (což vyhoví asi 80% uživatelů), nežli k intenzivnímu zápisu většího množství medii. Na druhou stranu s technologii chránící před podtečením zásobníku (zde ExacLink) si můžete i v průběhu vypalování klidně zahrát třeba počítačovou hru (v průběhu testu jsme to zkoušeli dokonce vypalování "pod" Quakem III) - o běžné práci ani nemluvě.

Kompatibilita medii

Díky rychlosti zápisu 12x se mechanika spokojí doslova se vším (výjimkou by mohly být dva roky stará media certifikovaná pro zápis rychlostí 4x :-) Prakticky vše tedy můžete vypalovat maximální rychlostí - mechanika je navíc velice tichá, nevibruje ani nehlučí.

Kombo podporu je i overburning (konkrétní délka závisí samozřejmě na typu media), což je důležité zejména pro ty, kteří si archivují videosoubory (protože nikdy nevíte, jestli výsledný soubor po komprimaci třeba mírně nepřekročí cílovou velikost).

P.S. Výborné je, že mechanika podporuje režimy RAW (DAO, SAO), včetně čtení a zápisu subkanálových dat - což umožňuje vytváření kopii CD disků (Clone CD) a vypalování CD disků z dat typu ISO (Cue Sheet - například programem FireBurner).

Celkový dojem z mechaniky GCC-4120B jako z vypalovačky CD-R je poměrně dobrý - chová se, tedy až na poměrně nízkou rychlost zápisu 12x, jako poměrně kvalitní typ z roku 2001 (berte to jako pochvalu). Ve srovnání s ní se první generace mechanik DVD+RW (které taky "umí", mimo přepisu medii DVD+RW i vypalování CD-R a CD-RW) jeví jako narychlo spíchnutý polotovar.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,