LG a NEC: 2x19" palců obrazovky

Tento test je volným pokračováním dřívějšího testu devíti 19 palcových monitorů. I když se tentokráte testovalo v Ostravě, snažili jsme se co nejlépe zachovat původní metodiku testu. Novými účastníky testu jsou tentokrát modely LG 915FT+ s unikátní "firemní" obrazovkou Flatron (tato obrazovka se v předchozím testu nevyskytovala) a NEC FE950+ s již testovanou obrazovkou Diamondtron NF.

Poznámka: Abych byl upřímný, pouze jeden z dnes testovaných monitorů plně vyhovuje kriteriím původního testu devatenáctek. Je jim LG Flatron 915FT+, pouze ten totiž nabízí horizontální frekvenci 107kHz. NEC FE950+ nabízí "rozklad" pouze do 96kHz, což mu dovoluje v nejpoužívanějším rozlišení devatenáctek 1280 x 1024 dosahovat obnovovací frekvence "pouze" 90Hz.

LG Flatron 915FT+

Testovaný model LG patří u nás mezi nejpopulárnější 19-tky. Jeho cena příliš nepřekračuje 15 000 Kč (cena s DPH). Je vybaven firemní plochou "slotovou" obrazovkou Flatron.

Podle tvrzení výrobce se jedná o jedinou "skutečně plochou" obrazovku na světě - pokud je toto tvrzení pravdivé, pak musím konstatovat, že při srovnání s obrazovkami FD Trinitron a Diamondtron M2 / NF se větší "plochost" Flatronu téměř nepozná. Co však zaznamenáte ihned, jsou specifické vlastnosti této koncepce "slotových" obrazovek. Ale začněme popořádku...

Trocha teorie...

 
Aperture Grill mask - vnitřní prohnutí masky je dnes pouze pár mm.

U obrazovek typu Trinitron i Diamondtron (Aperture Grill - proužková maska) je maska tvořena vertikálními vlákny (nazývanými někdy nepřesně "drátky"). To dovoluje těmto obrazovkám dosahovat mimořádného jasu a vysoké barevné čistoty, zejména srovnáme-li je s obrazovkami klasické koncepce "invar / dot-trio". *Poznámka: u posledních modelů proužkových obrazovek Diamondtron M2 může jas dosahovat až 300 cd/m2 (běžnou hodnotou u monitorů je 150 - 200 cd/m2).


Dot-trio mask
(klasická koncepce bodové masky a luminoforů R-G-B  uspořádaných do trojúhelníků)

Vše by tedy mohlo být téměř ideální, nebýt toho, že maska trinitronových obrazovek (tvořena vertikálními vlákny) má jisté problémy se... setrváváním ve stabilní poloze. Proto zde jsou ony (u 15"-tek jeden, výše již dva) kontroverzní stabilizační drátky (anglicky: tension wires) udržující jednotlivá vlákna proužkové masky jak ve stabilní poloze, tak a ve správném "rozestupu". Problém je v tom, že tyto drátky jsou, sice poměrně nepatrně, ale přesto vidět...


...stabilizační drátky nejsou příliš viditelné (4x zvětšeno),
přesto jsou takoví, kterým právě tyto "drátky" enormně vadí...

Řešením "z jiného soudku" jsou obrazovky s tzv. slotovou (štěrbinovou) maskou - ty mají přinést klady proužkových masek a stabilitu masek typu dot-trio. Jednou z praktických aplikací těchto masek jsou právě obrazovky Flatron.


...štěrbinová maska má mezi proužky vertikální "předěly"

Avšak i zde platí, že není růže bez trní - jas štěrbinových obrazovek bývá o dost nižší než u masek proužkových (o 15 - 20%). Dalším mírným problémem slotových masek je zobrazování horizontálních linií, které již nejsou tak rovné jako u "Trinitronů" ale jsou mikroskopicky "zubaté".

Jak si NEC poradí s proužky a LG se štěrbinami se dozvíte v další části článku... :-)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,