Levný notebook pod stromečkem je lepší než PC

Notebooky ukusují na trhu s počítači stále větší podíl. V posledních letech šly ceny notebooků drasticky dolů, a tak se nejlevnější modely dají pořídit už od patnácti tisíc korun s daní. Přitom se svými vlastnostmi stolním počítačům vyrovnají, dokonce je ve spoustě věcí předčí. Asi nenajdete moc dárků za přijatelnou cenu, ze kterého bude mít student stejnou radost jako z notebooku. Pojďte se s námi podívat, jaké výhody notebooky mají a podle čeho se při jejich výběru orientovat.
Kapitoly článku

Další, velmi zajímavou alternativou, kterak přijít k levnému notebooku, je pořízení bazarového či repasovaného stroje. Často se totiž za částku velmi blízkou nejlevnějším modelům dostanete k nepříliš starým manažerským notebookům, které se svým výkonem mohou těm nejlevnějším strojům směle rovnat. V čem je však jednoznačně předčí, je kvalita konstrukce. Můžete se poohlédnout po bazarech, ale takový nákup má často svá úskalí. Především se zajímejte o to, jakou má takový notebook historii. Lepší je mít notebook, který většinu času spokojeně trávil v bance či v pojišťovně, nežli pořídit na inzerát notebook, o jehož historii nemáte tušení. Nebo se můžete poohlédnout po nějakém repasovaném stroji, jehož cena je sice o něco vyšší, ale alespoň u něj máte nějakou záruku a víte, že prošel testy před tím, nežli se vám dostal do rukou. V případě, že zjistíte, že je něco špatně, vám totiž u notebooku na inzerát nezbude nic jiného, nežli je návštěva značkového servisu – a ta už je v případě mimozáručních oprav docela drahá. Na co si dát pozor při nákupu notebooku jste si mohli přečíst v jednom z našich starších článků. V něm je také podrobně popsáno, jak celý proces repasování notebooků probíhá.

Dobrým příkladem solidního notebooku může být repasovaný IBM ThinkPad T41, který nám k otestování zapůjčila firma Device Automation Czech. Za sedmnáct tisíc korun s daní pořídíte notebook, který má oproti novým strojům v této cenové kategorii jednu velkou přednost. Tou je kvalita konstrukce. Magnesio-titanová slitina ochranného krytu vydrží mnohem tvrdší zacházení, nežli snesou plastová těla nejlevnějších notebooků. Ostatně, kvalitou konstrukce jsou notebooky IBM proslulé. Díky použitým materiálům je také T41 oproti novým konkurentům o čtvrtinu až třetinu lehčí, což při delších cestách oceníte. Další charakteristickou vlastností notebooků IBM je ovládání pomocí trackpointu i touchpadu najednou. Mladší generace je navyklá na touchpad a trackpoint už ji nevzrušuje, pamětníci na něj ale stále nedají dopustit.

 

T41 je postavený na platformě Intel Centrino, tento model je osazen mobilním Pentiem M na frekvenci 1,6 GHz. Už v základu má 1GB RAM, což je spolu s procesorem za tuto cenu pro současné aplikace ideální kombinace, starší datum výroby se ale podepsalo na velikosti pevného disku – ten je jen 40GB, což je ve srovnání s průměrem v nových PC v této ceně o třetinu méně. Druhou nevýhodou je absence vypalovací mechaniky. U starších notebooků je také problém s výdrží baterie a může se stát, že bude potřeba vyměnit ji za novou. Krom výše uvedených výhod jsou notebooky IBM známé i kvalitní podporou ze strany výrobce (www.lenovo.cz) a kvalitním servisem. S jednoletou zárukou, kterou dodavatel na notebook poskytuje, můžete notebook pořídit téměř bez obav.

Notebooky jsou stále výhodnější

Díky poklesu cen už zkrátka není z notebooků jen předražená mobilní varianta stolního počítače, ale na běžnou práci je levný notebook zcela dostačující a pro své výhody již obdobně drahý počítač předčí. Student, zejména na vysoké škole, to má bez počítače také stále těžší, a proto, pokud jenom trochu zvažujete nákup notebooku pod stromeček, vězte, že jím uděláte obdarovanému určitě obrovskou radost.

Příště se podíváme na notebooky vyšší třídy.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,