Levné spojení s kartou OvisLink

Nemůžete se rozhodnout, kterou značku a typ síťové karty vybrat pro své domácí nebo pracovní počítače? Mám pro vás jeden tip. Mnou testovaný produkt pochází z dílny firmy OvisLink a jedná se o klasickou síťovou kartu pro 10/100megabitový ethernet.
Tento článek vyšel v časopise Computer 8/01 dne 3. května 2001

Radek Bábíček: Nemůžete se rozhodnout, kterou značku a typ síové karty vybrat pro své domácí nebo pracovní počítače? Mám pro vás jeden tip. Mnou testovaný produkt pochází z dílny firmy OvisLink a jedná se o klasickou síovou kartu pro 10/100megabitový ethernet. Její označení je LFE-8139-C a za příznivou cenu nabízí stabilní připojení pod nejrůznějšími operačními systémy.

Samotná síová karta je osazena čipem Realtek 8139 a pro propojení s okolními počítači slouží „pouze“ RJ-45 konektor. K němu je možné připojit sí na bázi 10BASE-T nebo 100BASE-TX fast ethernet. Kdo by čekal ještě propojení pomocí BNC, ten bude nejspíš zklamán. Karta se umisuje do jednoho 32bitového slotu PCI, takže nezatěžuje celý systém natolik jako karty do slotu ISA. Navíc dokáže komunikovat ve full duplex módu, což umožní až zdvojnásobení rychlosti komunikace: rázem tedy získáte 20/200megabitový ethernet.

Něco pro kontrolu

Na zadní straně je karta ještě vybavena čtveřicí diod pro indikaci stavu připojení a napájení. Je zde samostatná dioda pro napájení a další tři diody signalizující, zda karta pracuje v režimu half/full duplex, 10/100 Mbit nebo TX/RX (Transmit/Receive).

LFE-8139 plně podporuje plug-and-play. To znamená, že kartu stačí vložit do volného slotu PCI a systém ji sám nakonfiguruje. Ve Windows se karta ohlásí sama a vy jen vložíte cédéčko, na kterém se nacházejí příslušné ovladače. Po jejich zavedení a jednom restartu je již karta připravena pro komunikaci s okolním světem. Samozřejmě, že mezi podporované systémy nepatří jenom Windows. Na cédéčku najdete také ovladače pro Linux, Unix, OS2, Novell Netware a Sun PCNFS. Pro ověření funkčnosti síové karty je na CD obsažen diagnostický program. Ten se zde nachází jak ve verzi pro MS-DOS, tak pro Windows.

Vstávání pro počítače

Příjemnou vlastností karty je zapnutí počítače při aktivitě na síti (Wake On Lan). Pokud karta dostane ze sítě příkaz k použití počítače, je schopna ho zapnout. To je samozřejmě možné pouze u počítačů se základní deskou formátu ATX. K tomuto účelu se u karty nachází také kabel pro propojení síové karty se základní deskou.

K propojení s ostatními počítači můžete použít oba typy kabelů – STP i UTP. Pokud si však děláte zálusk na 100megabitový ethernet, budete k němu potřebovat kabely typu STP anebo UTP minimálně kategorie 5. Při použití kabelů nižší kategorie by totiž mohlo docházet ke ztrátě dat během přenosu.

Síová karta OvisLink LFE-8139 nabízí za velmi přijatelnou cenu rychlé a kvalitní spojení se snadnou instalací pod nejrůznějšími operačními systémy.

Plusy a minusy
+ snadná instalace
+ diagnostika v MS-DOSu i Windows
+ cena
síová karta OvisLink LFE-8139ATX-C
Zdroj: 100Mega, Brno
Telefon: (05) 43 24 76 60
Cena: 590 Kč vč. DPH
Záruka: doživotní
Parametry: interní PCI síová karta, propojení přes STP nebo UTP, 10/100 Mbit Ethernet, half/full duplex, Wake-On-Lan

Váš názor Další článek: TwinTouch Wireless: dálkové ovládání k počítači

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,