Levná převodovka pro SCSI

Ve světě SCSI je bez diskuse základní jistotou pojem Adaptec. Za pětiletou garantovanou záruku a fenomén jistoty se ovšem patřičně platí. Je tedy opravdu nutné při inovaci počítače na nový bez ISA sběrnice kupovat nový řadič SCSI s BIOSem (umožňují zavádět OS z SCSI zařízení) za zhruba sedm tisíc? Po přibližně třech měsících testování řadiče Tekram DC-395U máme tyto postřehy.
Tento článek vyšel v časopise Computer 20/01 dne 11. října 2001

Petr Švéda

Funkčnost základ života

Řadič Tekram DC-395U je funkčním ekvivalentem pro osvědčenou klasiku Adaptec AHA-2940AU. Jde o jednokanálový řadič postavený na čipu a BIOSu Tekram. Je vybaven jedním interním a jedním externím 50pinovým konektorem a umožňuje připojit až sedm zařízení. Osmibitová sběrnice podporuje standardy SCSI-2, SCSI-3 a Ultra SCSI. Existuje také dražší varianta Ultra-Wide se 16bitovou sběrnicí – Tekram DC-395UW (odpovídající Adaptec AHA-2940UW).

Při výkonových testech řadiče DC-395U na systémech Windows 2000 a Red Hat Linux 7.0 byl řadič plně srovnatelný s Adaptecem. Jen distribuce Windows není vybavena ovladači a je třeba je instalovat ručně. Z hlediska funkčnosti byl řadič dále instalován do systémů DOS 6.0, Windows 98, NetWare 5.0 a Solaris 8. V žádném z těchto systémů nebyl s instalací problém a stačil postup dle návodu výrobce.

Podpora

Tekram není na poli hardwarových komponent úplným nováčkem: má v sortimentu také řadiče RAID, základní desky a IR porty. Testovaný řadič byl dodán s tištěnou dokumentací – jasnou a přehlednou, v anglickém jazyce. Elektronickou podporu výrobce lze hodnotit jako velmi slušnou. V průběhu testování byla uvolněna jedna inovace BIOSu a s průměrně desetidenním zpožděním následovaly ovladače do nových verzí podporovaných operačních systémů.

Při cenové úrovni SCSI řadiče Adaptec bez BIOSu (AVA-2904CD) nabízí Tekram BIOS. Hodláte-li tedy při inovaci počítače pro připojení ZIP nebo CD-ROM mechaniky pořizovat levný řadič SCSI, můžete jej pořídit včetně BIOSu. Momentální cenový poměr SCSI disků vůči IDE je 2:1 a více v neprospěch SCSI, ale zavádět operační systém můžete například i z CD mechaniky.

SCSI řadič
Tekram DC-395U
Zdroj: Alzasoft, Praha
Telefon: (02) 83 87 12 37
Cena: 2 109 Kč vč. DPH
Záruka: 1 rok
Parametry: 7 zařízení, podpora SCSI-2, SCSI-3 a Ultra SCSI, přenosová rychlost SCSI sběrnice 5 MB/s (asynchronní režim) a 20 MB/s (synchronní režim), 1× interní konektor 50 pinů SCSI-2 (LD) 1× externí konektor 50 pinů SCSI-2 (HD), flash BIOS

Diskuze (2) Další článek: Velkokapacitní disk od WD

Témata článku: , , , , , , , ,