Letní novinky Seznamu: opět vylepšené mapy, encyklopedie a filmy

Na včerejší tiskové konferenci představil Seznam své nejnovější služby. V případě map se jedná o vylepšení před časem představené nové verze, encyklopedie by měla uspokojit po informacích toužící uživatele a Kinománia zase filmové fanoušky. Všechny služby jsou již nějaký čas veřejně přístupné.

Ještě více informací na Mapách

O projektu www.mapy.cz jsme psali již v době oficiálního představení, i když i v té době již byly nové Mapy ve formě betaverze přístupné. Podobným způsobem nyní Seznam rozjíždí většinu nových služeb, což umožňuje získat zpětnou vazbu od uživatelů před oficiálním spuštěním.

Samotné Mapy.cz tedy již nebudeme znovu detailněji popisovat. Jedná se o jednu z mála takto velkých AJAX aplikací na českém Internetu a nejdražší projekt Seznamu za poslední roky vůbec. Jednou z možných cest jak získat vložené prostředky zpět je právě pomocí představené novinky v podobě firemní inzerce na Mapách Seznamu.

Již několik let je jednou z funkcí portálu Seznam i Katalog firem. Starší verze (kolem 250 tisíc subjektů) měla "rozlišovací schopnost" jen do úrovně okresů a postupným proklikáním se jednotlivými kategoriemi (a okresy) jste si mohli nechat zobrazit profil konkrétní firmy. Využít lze pochopitelně i vyhledávání. Provázáním dat z této databáze a nových Map však lze získat nástroj, který nejen že najde danou firmu na mapě a naplánuje vám trasu, ale umí i reagovat na obecné dotazy. Snadno tak najdete restaurace, benzinové pumpy, obchody a další objekty v okolí, kde se právě nacházíte.



Bublina s vizitkou firmy a sponzorovaný odkaz

V malé vizitce, která se v podobě bubliny zobrazí u dané firmy na mapě, najdete základní údaje jako je adresa a telefon. Máte také možnost rovnou využít plánovač tras a najít si spojení z vaší lokality. Pokud vám informace nestačí, stačí kliknout na odkaz pro více informací a bude zobrazen detailní profil firmy v Katalogu firem. Zde najdete kromě kontaktních údajů i náhled webové stránky firmy či formulář pro odeslání e-mailu.

Pokud bude chtít firma rozsáhlejší prezentaci v katalogu, může si připlatit a v profilu se pak bude zobrazovat i rozsáhlejší seznam kategorií, lze přidat i malou fotogalerii (maximálně 9 fotografií) či logo firmy.

Tyto rozšířené informace (včetně náhledů z fotogalerie) se pak zobrazují i přímo na jednotlivých záložkách informační "bubliny" v mapě.

Úplnou novinkou jsou i tzv. sponzorované odkazy.  Firma si může zaplatit odkaz (až tři pozice v záložce výsledků). Jeden sponzorovaný odkaz (kupříkladu na heslo "hotel") se zobrazí na prvním místě v seznamu výsledků, dva další odkazy pak na konci. Tyto tři pozice pak mezi sebou rotují. O pořadí neplacených odkazů rozhoduje relevance a vzdálenost od středu mapy.

Kombinace Katalogu firem a Map je tak zajímavou přidanou hodnotou pro uživatele (a samozřejmě též vítaným zdrojem příjmů pro Seznam). Mapy také umí vyhledávat v Evropě, přičemž lze použít jak místní názvy, tak jejich české verze (můžete například hledat "Drážďany", Mapy vám pak najdou "Dresden"). Při hledání míst v Evropě se může hodit i Našeptavač, který může být šikovný v případě, že si nejste jisti názvem dané lokality. Tuto funkci Seznam pro Mapy připravuje. Chybí snad už jen celoevropský plánovač tras (zatím hledání končí na našich hranicích), ale i na této funkci se pracuje. Příští rok by měly být také dostupné nové letecké mapy (část území), kterou budou do Map integrovány, jakmile budou k dispozici. Lepšího rozlišení by se tak mohla dočkat mimo jiné Praha.

Encyklopedie

Zcela novu službou (která je však již nějaký ten den přístupná veřejnosti) je nová Seznam Encyklopedie. Jedná se o doplňkovou službu portálu Seznam a najdete jí na poslední záložce na hlavní stránce Seznamu.

Zjednodušeně by se dalo říct, že Seznam Encyklopedie je vlastně společné rozhraní pro (zatím) tři encyklopedie - CoJeCo, Ottovu encyklopedii a českou část Wikipedie. Zatímco za první dvě jmenované Seznam zaplatil, Wikipedia je díky licenci zdarma. "Na oplátku" věnoval Seznam na vývoj Wikipedie 10 tisíc dolarů. Seznam dále jedná s dalšími producenty dat, takže časem by se v encyklopedii mohly objevit informace například o právních výrazech, "atlas" rostlin a podobně.

Podle slov Ivo Lukačoviče se jedná o službu doplňkovou, u které se nepočítá s návratností vložených prostředků, služba je bez reklam a dotována Seznamem. V současné době je denní návštěvnost kolem 20 tisíc uživatelů.

 

Můžete zobrazovat výsledky i zvlášť z jednotlivých zdrojů  *  Text se zobrazuje přímo do rozhraní

Celkově obsahuje Seznam Encyklopedie zhruba 356 tisíc hesel, přičemž některá se pochopitelně opakují, neboť jsou součástí všech tří encyklopedií. CoJeCo obsahuje zhruba 104 tisíc hesel, Ottova Encyklopedie necelých 218 tisíc a česká Wikipedia pak 34 tisíc hesel.

Výsledky dotazu lze filtrovat dle jednotlivých encyklopedií a nebo nechat zobrazit všechny (u výsledku je pak uveden zdroj). I v tomto případě je při hledání aktivní Našeptavač. Jak je z obrázků patrné, odkazy nalezených výrazů nevedou na stránky původních encyklopedií, ale příslušné stránky s popisem hesla se otevírají "lokálně" v rámci Seznamu. To mimo jiné znamená, že nelze přímo editovat stránky české Wikipedie. Na konci stránky však naleznete odkaz na původní článek.

Stahujte filmy - legálně!

Třetí službou, o které byla na tiskové konferenci řeč, je Seznam Kinománia. O této službě jste si již u nás mohli přečíst před měsícem a i nadále platí, že se jedná o betaverzi. I proto zatím není služba nějak masověji propagována.

Na tomto projektu již Seznam nepracuje sám, ale spustil jej ve spolupráci s několika partnery, například společnost Alef Nula, dále Mediacapitol (technologie) či Microsoft. Samotnou službu pak bude nabízet společnost Alef Nula pod vlastní značkou i některým dalším zájemcům. Projekt také zastřešuje Národní broadbandová knihovna ČR a Ministerstvo informatiky ČR. To věnovalo na projekt 25 milionů korun (zhruba 70 % nákladů).

Jedná se o službu Video On Demand či chcete-li online videopůjčovna. Z katalogu filmů si vyberete váš oblíbený, stáhnete si jej na disk a pustíte. V současné době je k dispozici 53 filmů, přičemž je v plánu přidávat týdně zhruba 4 nové tituly. Mezi nimi mají být i dokumenty či české filmy. Jedním takovým má být 1. července film Román pro ženy z produkce TV Nova. Jedná se však i s Českou televizí a dalšími partnery.



Nabídka filmů je zatím spíše chudší

Technicky se jedná o video ve formátu Windows Media Video, které je chráněno technologií Microsoft Digital Rights Management. Díky tomu je zajištěno, že si film pustíte pouze na jednom konkrétním počítači (pro který jste zakoupili licenci) a po omezenou dobu 24 hodin. Během této doby můžete vidět film kolikrát chcete. Z uvedeného je také zřejmé, že uživatelé jiných operačních systémů než Windows mají smůlu.

Zmiňovaná lhůta začne běžet až od okamžiku prvního spuštění filmu (kdy také dojde k jeho online zaplacení). Průměrné "půjčovné" je 45 korun a platí se prostřednictvím Peněženky Seznamu. Seznam také hodlá propagovat službu v rozličných soutěžích, kde cenou bude speciální soutěžní kupon pro možnost stažení filmu.

Vzhledem k datové náročnosti (film má zhruba 700 MB) je zvolen jako distribuční kanál síť BitTorrent a nebo lze použít speciální stahovací aplikaci Kinománia. Kvalitu filmu můžete odhadnout sami. Dvouhodinový film ve stereu na 700 MB je samozřejmě nesrovnatelný s DVD kvalitou, ale je lepší, než kvalita VHS a nemusíte také nikam chodit. Musíte se zkrátka rozhodnout, zda u vás hraje hlavní roli pohodlí či nejlepší kvalita. Cenově pak vychází půjčovné obdobně (či o něco méně) než v běžné DVD půjčovně. Výhledově se pak počítá s filmy ve vysokém rozlišení s prostorovým zvukem.

Díky rozšiřování broadbandového připojení již pro uživatele nemusí být zmiňovaných 700 MB příliš velký problém. Brzdou je však v tomto případě FUP, tedy datový limit, po jehož přečerpání vám poskytovatel připojení podstatným způsobem sníží rychlost. Proto je snahou domluvit se s providery o možnosti nezapočítávat data z Kinománie do FUP stejným způsobem, jako to dělá například konkurenční server Starzone. Ten však patří Českému Telecomu a FUP tedy není uplatňována jen v případě, že používáte ADSL připojení právě od ČTc. Jednání Kinománie s providery zatím probíhají, přičemž nejdále je se společností Karneval Media.

Diskuze (35) Další článek: Doplněno: IBM vyrobilo superrychlý tranzistor s frekvencí 500 GHz

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,