Létající auto od Volkswagenu unese až čtyři cestující. Testování „Létajícího tygra“ začne letos

Východoasijská dceřiná společnost německé automobilky Volkswagen – VW Group China (VGC) – představila svou vizi budoucnosti městské letecké mobility. Její součástí je vůbec první prototyp elektrického dronu s vertikálním startem a přistáním (eVTOL), označovaný jako V.MO.

Koncept je typický pro plně elektrické létající auto, které může přepravovat až čtyři cestující (s dostatečným prostorem pro zavazadla) bez nutnosti ztrácet čas v ranních i odpoledních špičkách. Dle produktového manažera Zhou Jina firma kvůli černo-zlatému zbarvení přezdívá prototypu létajícího automobilu „Létající tygr“.

Das fliegende Auto

„Vertikální mobilita bude pravděpodobně hlavní součástí budoucí městské a meziměstské dopravy v čínských velkoměstech,“ uvedl v tiskovém prohlášení Jin. „Dopravní prostředky typu eVTOL budou schopné přepravovat cestující na krátké a střední vzdálenosti rychleji, efektivněji a flexibilněji než stávající pozemní řešení.“

Pohon Volkswagenu V.MO zajišťuje osm vrtulí generujících vztlak a dvě vrtule pro horizontální let. Stroj je relativně kompaktní – na délku měří 11,2 metrů a na šířku 10,6 metrů – takže ke startu a přistání vyžaduje jen malý prostor.

Firma zatím neuvedla žádné podrobnosti o výkonu motorů ani kapacitě akumulátorů, jež je budou pohánět. Z publikovaných materiálů plyne pouze předpokládaný dolet až 200 kilometrů, což by mělo pro zamýšlené účely zcela postačovat.

Testování začne už letos

VW Group China plánuje zahájení počátečních letových zkoušek již v letošním roce. Do léta 2023 chce provést pokročilejší letové testy. Ve finální verzi slibuje čtyřmístnou kabinu a schopnost autonomního létání, což by znamenalo, že nikdo z cestujících nebude potřebovat pilotní průkaz.

Firma však na druhou stranu tvrdí, že V.MO bude zpočátku sloužit jako prémiová alternativa pro čínské VIP nebo jako letecká kyvadlová doprava. Později bude k dispozici verze pro movité obyvatele měst a připravuje se i komerční varianta, jež bude sloužit potřebám hromadné dopravy.

Určitě je fajn, když významná automobilka zkoumá hranice budoucnosti dopravy. V tomto segmentu se může potkat se slovenským startupem Klein Vision, pracujícím na prototypu AirCar od roku 2017. AirCar je skutečné létající auto (v původním smyslu slova „auto“), jež nedávno získalo od slovenského dopravního úřadu osvědčení o letové způsobilosti k provádění dalších zkušebních letů.

Diskuze (12) Další článek: PiBox je šikovně řešený miniaturní server na bázi Raspberry Pi, který poslouží doma i v kanceláři

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,