Letadlová loď USS Theodore Roosevelt dočasně podlehla pandemii COVID-19

  • Pandemie COVID-19 se nevyhnula ani ozbrojeným silám supervelmocí
  • Koronavirus SARS-CoV-2 zasáhl i klíčovou součást flotily válečných lodí U. S. Navy
  • Konkrétně jde o letadlovou loď USS Theodore Roosevelt

Ve světě dnes řádí pandemie COVID-19 a nevyhnula se ani ozbrojeným silám supervelmocí. V těchto dnech vyšlo najevo, že zákeřný koronavirus SARS-CoV-2 zasáhl i klíčovou součást flotily válečných lodí U. S. Navy, letadlovou loď USS Theodore Roosevelt (CVN-71).

Přitom není jasné, jak k tomu vlastně došlo. Loď počátkem března navštívila přístav Danang ve Vietnamu. Všichni členové posádky, kteří vystoupili na pevninu, byli při návratu na pevninu testováni na COVID-19, s negativním výsledkem. Symptomy pandemické infekce se objevily u dvou námořníků 14 dní poté, co letadlová loď opustila Danang.

Kapitán lodi Brett Crozier před pár dny zaslal zprávu velení námořnictva, která vzápětí unikla do médií. V této zprávě nadřízené varuje, že je nutné 90 procent posádky jeho letadlové lodi evakuovat a umístit na dva týdny do karantény. Šéf Pentagonu Mark Esper nejprve prohlásil, že evakuace zatím nebyla nutná, ve skutečnosti ale již docházelo k přesunu námořníků letadlové lodi na pevninu.

Ve středu 1. dubna byla zhruba jedna pětina z 4 865 členů posádky USS Theodore Roosevelt na pevnině na ostrově Guam, kde jsou v karanténě. Během pár dní by se k nim mělo připojit dalších zhruba 2 700 námořníků, jakmile pro ně budou vybudovány potřebné ubytovací kapacity.

Na výsledky několika set testů se stále čeká

Zhruba devadesát členů posádky bylo diagnostikováno s pandemickou infekcí COVID-19, 593 testů bylo negativních a na výsledky několika set dalších testů se ještě čeká. Podle dostupných údajů zatím žádný z námořníků nebyl kvůli nemoci hospitalizován.

Představitelé námořnictva uvádějí, že by na palubě letadlové lodi měla zůstat asi tisícovka členů posádky. Ti se budou starat o provoz jaderných reaktorů, dohlížet na zbraňové systémy a udržovat celou loď v chodu. Kapitán Crozier byl ve čtvrtek 2. dubna bez bližších podrobností odvolán z funkce.

S pandemií se teď musí vyrovnat celé loďstvo U. S. Navy. Experti připouštějí, že na válečných plavidlech a obzvláště na ponorkách je dost obtížné udržovat potřebný odstup. Kapitáni lodí a ponorek prý využívají různé kreativní nápady, s jejichž pomocí se snaží členy posádek v maximální možné míře izolovat.

Titulní foto: Official U.S. Navy Page, CC BY 2.0

Diskuze (11) Další článek: Malé modulární reaktory: aby jaderná energie byla znovu chtěná

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,