Intel | Procesory

Lepší než AMD? Jaké jsou procesory Intel Core 13. generace Raptor Lake

Intel představil novou, 13. generaci procesorů Core s označením Raptor Lake. Opět se nejprve zaměřil na nejvýkonnější modely, ty levné přijdou později.

Před rokem udělal Intel velký krok, když představil procesory Alder Lake s hybridní architekturou obsahující výkonná a efektivní jádra. Nová generace na tu předchozí v mnohém naváže, z hlediska architektury je úprav méně a procesory budou pasovat do stejných čipsetů. Největším vylepšením je přidání dalších efektivních jader a zvýšení multivláknového výkonu.

Co je hybridní architektura

Obě poslední procesorové generace od Intelu se vyznačují použitím dvou typů jader: výkonných a efektivních. Výkonná jádra bývají označovaná písmenem P (z anglického Performance) a aktuálně jsou postavená na architektuře Raptor Cove, která plynule navazuje na Golden Cove. Jedná se o hlavní jádra, která mají vysoký výkon na takt a disponují Hyper-Threadingem.

 

Oba výrobci procesorů srovnali tempo, AMD zvýšilo TDP a Intel přidal další jádra

 

Loňskou novinkou jsou efektivní jádra, která sice nedisponují tak vysokým výkonem na takt ani Hyper-Threadingem, ale čtyři taková jádra zabírají stejně prostoru na čipu jako jedno výkonné jádro. Relativně tedy spotřebují méně prostoru i energie, ale mají vyšší vícevláknový výkon než jedno výkonné jádro. Celkově tak přispívají k výkonu i efektivitě procesoru.

V pokračování pro předplatitele také najdete

Hybridní architektura má dva problémy.

Zatím chybí top a nejlevnější modely. Pokud chcete to nej, počkejte na nový rok.

Pozor na marketingový souboj, počkejte si na reálné testy.

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Diskuze (1) Další článek: Konec těžby etherea znamená, že nevyděláte ani na těžbě jiných kryptoměn. I tady se čeká na růst

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,