Lenovo Vaio? Sony už nechce notebooky, Lenovo má prý zájem

Podle informací japonského ekonomického deníku Nikkei hodlá Sony oddělit divizi osobních počítačů do správy investičního fondu Japan Industrial Partners a následně ji prodat. Odhadovaná cena je kolem 440 milionů dolarů a kupec by získal i značku Vaio. Sony se chce plně soustředit především na mobilní zařízení, kde se firmě daří a je zde i dobrý výhled do budoucna. To se o divizi počítačů říci nedá, prodeje notebooků klesají.

Sony nezveřejňuje finanční výsledky dílčí počítačové divize, nicméně Nikkei nepochybuje, že se výsledky hospodaření pohybují ve ztrátě. Minulý rok firma prodala 5,8 milionů notebooků a je v klesající tendenci. Z celkového koláče prodejů notebooků ukrajuje 1,9 % a je na deváté pozici mezi značkami.

Připomeňte si aktuální modely Sony Vaio v posledních testech:

Současně informaci o prodeji divize počítačů potvrdila i japonská televize NHK, která však uvedla, že Sony o prodeji jedná s čínskou společností Lenovo, informuje Reuters. Zástupci Lenova odmítli zprávu komentovat a ze strany Sony přišlo jen stručné vyjádření v tom smyslu, že uveřejněná zpráva je nepřesná. Něco se každopádně děje.

Pro Lenovo by mohla být akvizice Sony dalším posílením na trhu s osobními počítači, kde už se stalo lídrem. Značka Vaio, kterou Sony používá u svých notebooků, je celosvětově docela zažitá. Sony ji uvedlo již v roce 1996 a stala se etalonem kvalitních notebooků s důrazem na design. Investoři ale dali najevo, že by pro Lenovo nebyla koupě vhodná, na zprávu zareagovaly akcie propadem. U Sony naopak vzrostly.

Lenovo letos již dvě velmi významné akvizice potvrdilo – kupuje divizi serverů od IBM za 2,3 miliardy dolarů a mobilní divizi Motoroly od Googlu za 2,9 miliardy dolarů. V roce 2005 nastartovalo své vítězné tažení v oblasti výroby osobních počítačí koupí PC divize od IBM.

Diskuze (60) Další článek: Satya Nadella je CEO Microsoftu: Co na to říká on, Gates a Ballmer?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,