Lenovo IdeaCentre Horizon: 27 palců přenosných dotyků

Lenovo začalo prodávat nový 27palcový počítač v monitoru IdeaCentre Horizon, který zároveň slouží jako obří přenosný tablet.

All in One neboli počítače vše v jednom zažívají velkou změnu. Už přestávají být velkými, tlustými a těžkými bednami, ale stále více se přibližují tabletům. Úsporné technologie umožňují snižovat tloušťku i prodloužit výdrž, takže lze nové modely používat nejen jako hlavní počítač na stole, ale můžete je přemístit i na zem.

A právě takový model konečně uvedla na trh společnost Lenovo pod označením IdeaCentre Horizon.

IdeaCentre Horizon: 27 dotykových palců a Full HD rozlišení

Počítač v monitoru Lenovo IdeaCentre Horizon má displej s úhlopříčkou 27 palců, který má rozlišení 1 920 × 1 080 (Full HD) a podporuje technologii multitouch pro zpracování až 10 dotyků zároveň. Podsvícení je samozřejmě řešené pomocí úsporných LED.

3_horizonccc.jpg
Lenovo IdeaCentre Horizon je dodáván s klávesnicí, myší i dalším příslušenstvím (Zdroj: Lenovo)

Veškerý hardware je tak umístěn přímo pod displejem. Na výběr jsou dva dvoujádrové modely čipů Ivy Bridge od Intelu, konkrétně Core i5-3337U na frekvenci 1,8 GHz nebo o trochu výkonnější Core i7-3537U s frekvencí 2 GHz. Oba procesory mají integrovaný grafický čip Intel HD 4000, Lenovo ale počítač vybavilo i samostatnou grafickou kartou GeForce GT 620M od Nvidie, která má vlastní 2 GB paměti.

lenovo-all-in-one-desktop-ideacentre-horizon-27-side.png
Naklápějící konstrukce má několik poloh (Zdroj: Lenovo)

Obě základní verze počítače mají 8 GB operační paměti (DDR3) na frekvenci 1 600 MHz a terabajtový pevný disk s rychlostí ploten 5 400 otáček za minutu. Za příplatek lze ale zvolit i hybridní disk, který obsahuje i malé 8GB SSD.

Windows 8 i rozhraní Aura

IdeaCentre Horizon má předinstalovaný nejen operační systém Windows 8, který je přizpůsoben i pro ovládání pomocí dotyků, ale také sociální rozhraní Aura pro interakci více uživatelů zároveň (fotografie, video). S tím souvisí i předinstalovaný balík různých her i aplikací pro více hráčů zároveň, mezi kterými je například Lenovo Air Hockey, Lenovo Roulette, StageLight, Monopoly a další by měly být dostupné ve speciálním obchodu Lenovo AppShop.

lenovo-all-in-one-desktop-ideacentre-horizon-27-600x400.png
Pro hraní multitouch her Lenovo připravilo i speciální dotykové ovladače (zdroj Lenovo)

Konstrukce počítače obsahuje opěrku pro standardní použití na pracovním stole, ale po sklopení lze celý počítač umístit horizontálně třeba na zem. Na spodní straně displeje jsou umístěna i dotyková tlačítka pro ovládání zvuku, jasu, zobrazení stavu baterie nebo WiFi.

13378.jpg
Kromě ovladačů je v balení i elektronická kostka, kterou lze využít pro různé hry (Zdroj: Lenovo)

Po stranách šasi se nachází dva rychlé porty USB 3.0, čtečka karet 6v1, zvukový výstup, reproduktory Dolby Home Theater v4 a HDMI vstup. Počítač lze tak používat jako externí monitor připojený třeba k notebooku.

Na přední straně nechybí HD webkamera s rozlišením 720p s dvěma integrovanými mikrofony pro videokonference. WiFi je ještě podle standardu 802.11n a integrovaná osmičlánková baterie udrží 27palcový Horizon přibližně dvě hodiny v provozu. To sice není moc, ale v tomto případě to není tak nutné, protože s takto obřím tabletem rozhodně nebudete cestovat, ale spíše ho pouze přenášet v rámci domova nebo kanceláře.

Pro hraní a interakci několika osob připojený napájecí kabel nebude problém ani na zemi. Pokud chcete počítač použít pro běžnou práci, Lenovo v balení dodává bezdrátovou klávesnici i myš. Pro hraní a zábavu pak Lenovo přibaluje i další příslušenství jako dotykové ovladače nebo speciální kostku.

  • Displej: dotykový 27″, 1 920 × 1 080 (16:9), LED, max 10 dotyků
  • Procesor: dvoujádrový Intel Core i5-3337U nebo i7-3537U (Ivy Bridge, 22 nm)
  • Grafický čip: Intel HD 4000 v procesoru, Nvidia GeForce GT 620M (2 GB)
  • Operační paměť: 8 GB DDR3
  • Pevný disk: až 1 TB, 5 400 ot./min.
  • Výbava: WiFi, 2 × USB 3.0, Bluetooth, stereo reproduktory, čtečka karet 6v1, HDMI vstup, přední kamera 720p
  • Rozměry, hmotnost: tloušťka 2,8 cm, 7,7 kg
  • Baterie, výdrž: osmičlánková, až 2 hodiny
  • Cena, OS: od 1 700 dolarů (přibližně 40 000 Kč s DPH), Windows 8

Velký, ale drahý

Na živě jsem psali například o Dellu XPS 18 nebo Asus Transformer AiO, oba modely měly úhlopříčku do dvaceti palců. Jejich parametry i ceny tak byly poměrně příznivé, obzvláště u XPS 18, který stojí kolem 21 000 Kč s DPH.

Lenovo IdeaCentre Horizon je však spíš konkurencí například 27palcového modelu MSI AG2712, který sice obsahuje výkonnější grafiku, ale je téměř dvakrát těžší. IdeaCentre Horizon má hmotnost kolem osmi kilogramů, což dává představu, o jak moc mobilní počítač jde. Pokud jste si prohlédli prezentační video od Lenova, asi vám došlo, že nebude tak jednoduché pro malé děti tento počítač ukrást tatínkovi ze stolu, i maminka na videu měla trochu problém obří velkou placku nést do jiné místnosti.

Cena začínající na 40 000 Kč s DPH je poměrně vysoká a určitě lze říci, že by tomuto modelu slušela cenovka kolem 30 000 Kč s DPH. S dalšími generacemi lze ale očekávat snižování tloušťky, hmotnosti i ceny, takže do budoucna budou takové interaktivní stolní tablety dostupné většině uživatelů v domácnostech a firem.

 

Diskuze (6) Další článek: Outlook.com nabídne doménu Outlook.cz a dvoukrokové přihlašování

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,