Lék na cestovní horečku?

Recenze softwarového balíku Norton Mobile Essentials.
Svět počítačových aplikací je až k prasknutí napěchován různými programy a prográmky, které mají nám uživatelům usnadňovat život. Povětšinou se tato díla řadí do skupiny shareware či dokonce freeware, tedy do programů, za které zaplatíte až po jejich vyzkoušení či za které nemusíte platit vůbec. Tyto kategorie však neplatí pro dnes recenzované Mobile Essentials od pana Nortona. Firma Symantec je dobře známá právě specializací na vývoj různých pomocných programů, jejichž prostřednictvím by měla být práce na osobním počítači a jeho každodenní údržba hračkou i pro nezkušeného uživatele. Jakožto profesionální firma si však za svoji odvedenou práci nechává zaplatit a tak její produkty v kategoriích shareware a freeware nenajdete.

Úplná mobilizace
Trend je jasný: omnia mea mecum porto, neboli všechno své nosím při sobě a ke každému správnému manažerovi či obchodníkovi patří i přenosný počítač. Pan Norton si ve své každodenní počítačové praxi zřejmě všimnul, jak velmi obtížné je udržovat data mezi svým hlavním stolním a svým mobilním počítačem synchronizovaná a aktualizovaná. Desítky adresářů je nutné neustále hlídat a kopírovat z jednoho stroje na druhý, jinak může snadno dojít ke katastrofě. Tak to možná nějak bylo, když se panu Nortonovi zrodil v hlavě plán na vytvoření pomůcky, která by uživatele osvobodila od těchto problémů a dovolila mu věnovat se věcem důležitějším. A vznikly Norton Mobile Essentials, komplexní sada nástrojů, které vám umožní šťastně a pohodlně cestovat po celé Zeměkouli!

Zajíc v pytli
Uživatel je zlákán vidinou řádu ve svém mobilním království a koupí si Nortonův produkt. Co obdrží? Na jednom kompaktním disku se nachází kromě vlastního programu ještě galerie všech možných i nemožných utilit, které taktéž pocházejí ze stáje pana Nortona a po jejichž zakoupení budete zaručeně se svým počítačem ještě spokojenější.

Důležité upozornění: Norton Mobile Essentials nepracují pod systémem Windows NT! Ano, je to tak, i když je to těžko pochopitelné. Proto všichni, kdo máte notebooky vyšší třídy a NT považujete samozřejmě za nezbytnost, vězte, že máte prostě smůlu. Program je prakticky takový velký wizard neboli kouzelník, jehož obdobu dobře znáte z instalací různých programů. Na hlavní obrazovce máte možnost zvolit si ze čtyř kroků, které na sebe logicky navazují. Prvním je otestování funkčnosti modemu, chodu pevného disku a nebezpečí virové nákazy. Druhý krok spočívá v nadefinování a poté provedení synchronizace a zálohy určených adresářů z PC na notebook a naopak.

Poslední dva kroky mne pobavily nejvíce. Máte například podle existující databáze možnost si zjistit, jaké v zemi, kam směřujete, existují telefonní zásuvky na zdi. Abyste byli připraveni a mohli si potřebný typ obstarat ještě doma před odjezdem.

A na závěr to nejlepší: na co všechno nezapomenout. Po zvolení této položky si můžete projít panem Nortonem připravený seznam věcí, které byste rozhodně doma neměli zapomenout počínaje kabelem na telefon a konče cestovním pasem.

To je vše, přátelé
Možná se vám zdá, že jsem příliš zaujatý a že jsem na celém programu nenašel vůbec nic pozitivního. Asi máte pravdu. Ale uvažujte se mnou – pro koho v naší republice je tento program určen? Pokud jste na cestách 24 hodin denně každý den v jiném státě, moc toho u svého domácího počítače nenasedíte. Takže tu synchronizaci jednou za čas provedete hravě. Pokud jezdíte do zahraničí na služební cestu párkrát do roka, najdete si potřebné informace o telefonních zásuvkách raději na Internetu a manželka vám stejně zkontroluje seznam věcí na cestu nejméně desetkrát. Váš operační systém sám ví, jaká předvolba je v té které zemi potřeba. K tomu všemu prostě nepotřebuji pana Nortona a jeho program. A to je všechno, přátelé.

Software pro mobilní uživatele Norton Mobile Essentials
Zdroj: Symantec, Praha
Telefon: 02–70 26 65
Cena: 3 650 Kč bez DPH

Zdroj: Computer

Váš názor Další článek: Jak změnit implicitní umístění složky Dokumenty ve Windows 98?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,