Apple | Počítače | Legendy

LEGENDY: Přišel Apple Macintosh a změnil svět osobních počítačů

Když v roce 1981 přišla firma IBM s koncepcí domácího osobního počítače známou jako IBM PC, stále byl počítač běžnou veřejností chápán jako neosobní výpočetní stroj, který doma nepotřebují a nechtějí. Jenže o tři roky později začal Apple prodávat svůj osobní počítač Macintosh. A takový počítač už chtěl domů snad každý.

Macintosh byl prvním masově dostupným osobním počítačem, který nabídl grafické uživatelské rozhraní a ovládání myší. Navíc byl kompaktní a elegantní. Neměl sice nejvýkonnější hardware své doby, ale lákal k vyzkoušení i uživatele, kteří s počítači neměli žádné zkušenosti. Stačilo ho připojit do zásuvky a začít používat, vše bylo díky grafickému rozhraní a myši jednoduché a intuitivní.

Premiéra s ovacemi

IBM PC té doby byly desktopové počítače s odděleným monitorem, který navíc vypisoval jen znaky. O nějaké líbivé grafice nemohla být řeč. A ovládání? To probíhalo výhradně prostřednictvím klávesnice, takže jste na vše museli znát příkazy nebo klávesové zkratky.

Apple Macintosh přinesl revoluci. Osobní počítače najednou mohli snadno používat i lidé, kteří se o počítačovou techniku do té doby nijak zvlášť nezajímali. Macintosh byl elegantním kompletním počítačem, a to i s integrovanou obrazovkou. Jednoduše se ovládal a ve světle tehdejší konkurence nebyl ani přehnaně drahý.

Uvnitř pracoval procesor od Motoroly na frekvenci 8 MHz. K dispozici měl 128 kB paměti RAM a jako úložiště sloužila třiapůlková disketa s kapacitou 400 kB. Obrazovka měla 9 palců a rozlišení 512×342 bodů, barvy zprvu zobrazit nedokázala. Vítaným prvkem výbavy byl i integrovaný audio výstup.

Premiéra Macintoshe 24. ledna 1984 byla velkým představením Steva Jobse. Sál během prezentace výskal nadšením podobně, jako to známe z jeho novodobých keynote.

Změnil osobní počítače

Sluší se však připomenout, že Steve Jobs není tím, kdo Macintosh vymyslel. Malý, levný počítač pro každého je původní vizí Jefa Raskina, který tento projekt v Applu rozjel a dal mu jméno podle své oblíbené odrůdy jablek. Steve Jobs se k projektu přidal až později.

Macintosh doprovázely i televizní reklamy, které si utahovaly z komplikovaného ovládání počítačů IBM PC. A obrovský ohlas ale vyvolala reklama, ve které Apple vyobrazuje IBM jako velkého bratra z románu 1984 George Orwella. Přitom právě Macintosh symbolicky ztvárněný atletkou v červených trenýrkách měl tuto nadvládu rozbít.

Apple Macintosh nastavil směr vývoje osobních počítačů. Ovládání myší a grafický operační systém s okny se staly standardem, který využíváme dodnes.

Legendy

V historii počítačů a elektroniky najdeme přelomové produkty, které se staly doslova legendárními. Spolu s ostatními weby se jim věnujeme v pravidelném videopořadu Legendy. Připomeňte si nejen legendární počítače a software, ale třeba také hry, mobily, fotoaparáty a jiné technologie.

Diskuze (80) Další článek: Na obloze se probudil magnetar, který byl několik let vypnutý

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,