Apple | Video | Počítače | Legendy

LEGENDY: Počítač iMac G3 byl životabudič Steva Jobse pro skomírající Apple

  • iMac G3 je Unikátní počítač, který vytáhl Apple z krize
  • Hardware se schoval do průsvitného těla monitoru
  • Stal se nejprodávanějším počítačem v USA

Počítač iMac se spolu s hudebním přehrávačem iPod staly symbolem znovuzrození značky Apple. První iMac byl uveden v roce 1998 a vzbudil zaslouženou pozornost. Ve své době to byl totiž jediný počítač typu „vše v jednom“, který měl hardware schovaný v monitoru. Navíc přišel s odvážným designem průsvitných barevných krytů.

Živá voda pro Apple

Když se Steve Jobs v roce 1997 vrátil do Applu, byla firma v krizi. Jobs se proto rozhodl k radikálnímu zjednodušení nabídky počítačů a přišel s novým konceptem, který by měl šanci oslovit nové zákazníky. Nechal se přitom inspirovat starým Macintoshem, který měl svého času stejné poslání. A tak vznikl iMac G3.

Počítač se stal díky svému odvážnému designu jednoznačně rozpoznatelnou ikonou. Postupně dostal třináct různých barevných provedení zádního krytu a Apple rýpavě prohlašoval, že jeho počítače vypadají zezadu lépe než ostatní zepředu. Narážel tak na nudný design hranatých šedých skříní tehdejších PC.

První iMac nese doplňující označení G3, a to podle použitého procesoru PowerPC G3. První verze byla dále vybavena dvaatřiceti megabajty paměti RAM a pevným diskem s kapacitou čtyři gigabajty. Grafiku zajišťovala ATI Rage IIC a ve výbavě byla i CD mechanika.

Na dva kliky na internet

Počítač byl na svou dobu velmi pokrokový. Chyběla mu slot na tehdy stále běžně používané diskety a namísto velkých konektorů sériového a paralelního portu sloužily k připojování periferií výhradně konektory USB.

Přínos iMacu pro rozšíření USB byl obrovský. V roce 1998 bylo toto rozhraní ještě na okraji zájmu, ale po uvedení iMacu prudce stoupla nabídka klávesnic, myší a dalších periferií s tímto typem připojení. A za pár let se stalo USB naprostým standardem i ve světě písíček.

Podívejte se na další legendární produkty z nedávné historie!

Písmenko „i“ v názvu znamenalo internet. Počítač měl vestavěný modem a Apple se chlubil, že se uživatel k internetu připojí na dvě kliknutí. I kdyby jich bylo ve finále ví, nic by to neměnilo na skutečnosti, že byl iMac uživatelsky velmi přívětivým počítačem. Operační systém Mac OS využíval symbiózy hardwaru a softwaru, takže počítač prostě stačilo zapnout a byl připraven k používání.

iMac G3 se stal po svém uvedení nejprodávanějším počítačem v Americe i Japonsku a dočkal se nástupných modelů. Řada iMac má dodnes pevné místo v nabídce počítačů od Applu. Ovšem ze zaoblených bublin z barevného plastu se časem staly elegantní štíhlé počítače z hliníku.

Legendy

V historii počítačů a elektroniky najdeme přelomové produkty, které se staly doslova legendárními. Spolu s ostatními weby se jim věnujeme v pravidelném videopořadu Legendy. Připomeňte si nejen legendární počítače a software, ale třeba také hry, mobily, fotoaparáty a jiné technologie.

Diskuze (9) Další článek: Největší poskytovatelé cloudu bojují proti Amazonu. Vyhraje totiž vládní zakázku za 10 miliard dolarů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,