Software | Mimozemský život | Superpočítače

Legendární SETI@Home končí. Dvacet let hledalo ufony, ale asi žádné nenašlo

SETI@Home po dlouhých 21 letech přestává hledat mimozemské vysílání umělé povahy. Správci na webu oznámili, že posbírali veškerá data, která potřebovali, a nyní na řadu přijde jejich interpretace a publikace ve vědeckých časopisech. Systém pozastaví 31. března 2020

Dobrovolný program analýzy rádiových a optických dat z teleskopů začal fungovat 17. května roku 1999 a ve své době patřil k internetovým senzacím, kterou si vyzkoušel snad každý tehdejší domácí surfař s vytáčeným internetem.

Obří superpočítač z domácích počítačů

Drobný software si čas od času stáhl ze serveru dávku surových dat, provedl jejich analýzu a výsledky odeslal zpět do ústředí. Aby američtí vědci motivovali co nejvíce dobrovolníků, díky bohatým statistikám a žebříčkům vnesli do experimentu prvky gamifikace, aby mezi sebou mohli jednotlivci (i celé týmy) soupeřit, kdo toho odeslal nejvíce.

Díky ohromnému množství počítačů vědci získali v podstatě internetový superpočítačový cluster pro distribuované výpočty, který výkonem hladce srovnal krok s tehdejšími nejvýkonnějšími mašinami na světě.

SETI@Home končí, ale je tu hromada dalších

Zájem o SETI@Home podnítil budování dalších podobných systémů distribuovaných výpočtů, brzy tedy domácí uživatelé propůjčovali část svého výpočetního výkonu (v době nečinnosti počítače) třeba k analýze dat ve farmakologii a medicíně za účelem výzkumu v oblasti rakovinného bujení, léčiv, biologie, fyziky apod.

Tyto programy postavené na platformě BOINC (Berkeley Open Infrastructure for Network Computing) pokračují i nadále, zájemci, kteří chtějí pomoci dobré věci, tedy mohou v analýze dat pokračovat.

98772d12-c07d-4012-8d04-e1d0eb5b7989
Projekty distribuovaných výpočtů na platformě BOINC od Berkeley. Pokud vás nebaví mimozemský život, můžete se zapojit do nanotechnologií, medicíny, matematiky aj.

V každém případě, vědci z programu SETI nyní data zpracují do podoby shrnujícího článku. Kvanta dat mohou dodatečně ještě analyzovat pomocí neuronových sítí a dalších technik, pokud však doposud nezaznamenali žádný umělý zdroj rádiového nebo světelného záření nezaznamenali, pravděpodobně se to nestane ani poté. 

Experiment samotný však rozhodně nebyl zbytečný. Právě naopak – stvořil onu platformu BOINC, na které staví celá plejáda dalších a snad už smysluplnějších projektů vědeckých akademických výpočtů.

Diskuze (17) Další článek: Intel si s technologií výroby stále věří. Chce dohnat TSMC už příští rok

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,