Legendární IRC ještě nepatří do starého železa

Zažili jste slavnou éru IRC chatů, které se pod náporem ICQ, MSN a webových diskuzí a fór po letech opět stáhly do přítmí undergroundu? Co chatování po IRC nabízí a jaké jsou jeho rizika?

Ačkoliv otěže internetové diskuze v reálném čase v posledním desetiletí převzaly instant messengery ICQ, Jabber či MSN, zasloužená sláva patří především legendárnímu IRC, který se v současné době opět přesouvá do přítmí internetového undergroundu.

Stručná historie IRC

Zkratka IRC pochází z anglického „Internet Relay Chat“, což lze interpretovat jako přenos rozhovoru po internetu v reálném čase. Jeho autor našel inspiraci v diskusním systému „Bitnet Relay“ sítě BITNET, kterou provozoval pro změnu IBM. IRC protokol je dodnes považován za jeden z prvních, který umožňoval chatovaní po internetu v reálném čase.

Kořeny Internet Relay Chatu sahají do roku 1988, kdy byl ve Finsku spuštěn první IRC server. Výraznou popularitu si ale komunikační systém získal až po několika letech, o což se paradoxně zasloužil mimo jiné i pokus o státní převrat v transformujícím se Rusku během roku 1991. Tradiční média byla tehdy cenzurovaná, informace se tedy mohly bleskově šířit zejména skrze tehdy stále ještě velmi exotický internet. Velké popularitě se pak IRC těšil i během války v Zálivu.

chatzilla.png
IRC klient Chatzilla: v levém sloupci je seznam diskutujících,
vpravo pak otevřená místnost s aktivní diskuzí

Jak funguje IRC síť a její struktura

IRC se dnes používá převážně pro komunikaci ve větší skupině (many-to-many režim) – v tzv. kanálech, které mohou připomínat třeba místnosti na běžném webovém chatu, ale stejně tak umožňuje posílání soukromých zpráv (one-to-one režim), nebo rozhovor a datové přenosy skrze DCC (Direct Client-to-Client režim), což je jakýsi sub-protokol, který zabezpečuje přímé propojení jednotlivých účastníků a tyto DCC relace běží převážně mimo původní IRC server. Na povídání vám stačí i pomalejší připojení k internetu a IRC klient. Potom si už jenom stačí zvolit přezdívku, pod kterou budete vystupovat, vybrat server a místnost (kanál) a jednoduše začít psát.

Abyste mohli začít komunikovat, je třeba se připojit k příslušnému IRC serveru, přičemž si můžete psát i s uživateli připojenými na kterýkoliv jiný server. Standardně jsou servery v IRC síti zapojeny ve stromové struktuře – tzv. „acyclic graph“. Zprávy jsou posílány jenom do vyžadovaných větví struktury, ale informace o stavu sítě jsou rozposílány všem serverům.

Tato architektura má své klady i zřejmé zápory, protože vypadnutí i jediného serveru může znamenat kolaps nebo vážné poškození celé sítě, což může v závěru vést k tzv. net-splitu a odpojení některých uživatelů nebo služeb z místností. Za zmínku ještě stojí opačný efekt tzv. net-joinu, při kterém se server opětovně připojí k síti, vznikne velký přenos dat a následné zahlcení linky  a snížení výkonu serverů, protože je do sítě rozesíláno velké množství dat.

mIRC.png
IRC klinet mIRC: živoucí legenda s konzervativním designem

Pokud vše funguje tak jak má, jsou všechny zprávy pro více příjemců rozesílané pomocí multikastu, což znamená, že každá zpráva projde sítí na rozdíl od SMTP či XMPP pouze jednou. To je obrovská výhoda. Nakonec ještě jedno dobré pravidlo. IRC servery se nachází napříč kontinenty, výhodné je ale hledat takové „brány“ do světa Internet Relay Chatu, které se nachází geograficky a síťově nejblíže k vaší internetové přípojce, nižší „ping“ totiž zajistí rychlejší odezvu a tedy i vyšší plynulost komunikace.

Zatímco dříve IRC protokol používal pro kódování textu jenom trochu pozměněnou verzi ASCII s pramalou podporou národních znaků, v současné době se používají běžné národní znakové sady jako například ISO 8859-1 či univerzální a moderní UTF-8.

Důležitým článkem IRC sítí jsou speciální programy – tzv. bouncery, které mají za úkol zabezpečovat spojení mezi serverem a klientem, přičemž se tváří jako spojovací článek. Pokud klient náhodou ztratí spojení se serverem, pak bouncer ukládá všechny zprávy pro pozdější doručení.

Jeden řádek na psaní, chytré příkazy a kanály

Na IRC se komunikuje pomocí jednoho řádku textu stejně jako na webovém chatu. Zajímavostí ale je, že textová zpráva může obsahovat nejrůznější příkazy, které IRC server přeloží a případně vrátí nějaké informace či zpracuje nějaký úkol. Většina klientů podporuje zadávání příkazů pomocí lomítka, za kterým následuje konkrétní příkaz – například /join #jménokanálu, pro připojení ke kanálu. V dnešní době existuje obrovské množství nejrůznějších příkazů, které si můžete prohlédnout třeba na této stránce.

Největší světové IRC sítě

(seznam IRC sítí naleznete zde)

Informace o českých a slovenských IRC sítích poskytuje ircnet.cz

Hlavním prostředkem pro komunikaci je kanál. Kanál je vlastně celkem běžná diskusní místnost. Je to prostor, kde se odehrává většina konverzací na sítích IRC. Do kanálů můžete libovolně vstoupit nebo z nich odejít, pokud ovšem nejsou chráněny heslem. Většina programů si poradí i s paralelní komunikací na vícero kanálech současně, což desktopový IRC klient zpravidla řeší tak, že novou místnost otevře v další záložce nebo okně.

irc_mirc_kanaly.png  mirc_irc_kanaly.png
Výpis kanálů ze serveru a oblíbené kanály ve známém desktopovém klientu mIRC

Mody, privilegia a boti

Každý uživatel a kanál může mít tzv. mody, speciální atributy, které mu dovolují různé aktivity, či přidělují privilegia. Ty jsou reprezentované speciálními znaky a nastavovány pomocí příkazů pro mody. Takovým modem je třeba „i“ pro neviditelnost.

Uživatelé se speciálními privilegii, kteří mohou mimo jiné udělit a vzít mody, se nazývají IRC Operátoři (IRCops), nebo jen „operátoři“ (Ops). Vedle správy jednotlivých kanálu mají administrátorská práva i pro celou IRC síť. Pro udržování pořádku a usměrňování diskuse na kanálech systém zná ještě moderátory, kterým tato privilegia mohou přidělit právě operátoři.

Většina IRC programů může spouštět automatizované skripty, boty (od slova robot), kteří dokážou vykonávat některé užitečné přednastavené funkce. Tímto způsobem mohou pomoci při správě kanálu, nebo poskytovat informace, či sloužit jako zábavný doplněk.

Bot se může dokonce chovat i jako normální uživatel IRC, ale s tím rozdílem, že jisté úlohy vykonává automaticky na základě napsaného skriptu. Dokáže například přidělit status operátora uživatelům s určitými IP adresami, stejně tak může zobrazovat statistiky, RSS zprávy, či hrát jednoduché textové hry. Majorita současných IRC sítí botů používá ke zjednodušení administrace, nebo na zpestření jednotlivých kanálů. Boti umí na příkaz vložit do diskuze vtip, zjistit televizní program aj.

Bezpečnost, zneužití a útoky

Navzdory tomu, že IRC umožňuje šifrované spojení, většina uživatelů se připojuje skrze běžný protokol. Obecně je třeba dávat pozor, komu co sdělíte, od koho si co stáhnete, nebo do jaké sítě se připojíte, protože vedle toho, že boti mohou být užitečnou pomůckou, mohou se stát i nepříjemnými společníky na kanálech a vzhledem ke skutečnosti, že jsou mnohem rychlejší než lidé, mohou ve velkém spamovat, či během okamžiku sesbírat velké množství informací o vašem systému.

Co se týče důvěryhodnosti a diskrétnosti, jsou IRC sítě nedostatečně chráněny. Každý uživatel připojený na kanál může nahrávat konverzace a administrátor i rozhovory na celé síti. Ve svých profilech, nebo v konverzacích byste nikdy neměli udávat vaše skutečné osobní údaje a IP adresu. Stejně tak se nedoporučuje spouštět neznámé skripty příkazem, který vám někdo přikáže napsat, neboť nikdy nevíte, co daný skript dělá a uživateli na druhé straně může klidně otevřít dveře do vašeho počítače. IRC sítě jsou i častým terčem hackerů, ať už pro zábavu, nebo pro získání relevantních informací.

V čem se ale skutečně IRC diskuze liší třeba od českého Xchatu? Jedná se o jednu z mála služeb, kde spolu pomocí jedné sítě mohou v jedné místnosti komunikovat desítky lidí naráz. IRC je kybernetickou poštou geeků, pokud tedy hledáte třeba zdánlivě neřešitelný hardwarový nebo softwarový problém, či začínáte s Linuxem a nevíte se rady, zpravidla přívětiví lidé ze zvláštní IRC komunity vám určitě pomohou.

Diskuze (9) Další článek: Ohlasy ze světa: VIA Nano proti Intel Atom

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,