Legenda ožívá – PKZIP 4.0 k dispozici

Legenda mezi komprimačními programy, firma PKWare, autor standardu ZIP, přichází s novou verzí PKZIPu, která má velmi dobré předpoklady k tomu, aby strčila WinZip do kapsy.
Legenda mezi komprimačními programy, firma PKWare, autor standardu ZIP, přichází s novou verzí PKZIPu, která má velmi dobré předpoklady k tomu, aby strčila WinZip do kapsy.

Kdo pracuje s počítači déle než pět let, jistě bude ještě umět zpaměti uvést parametry příkazové řádky pro PKZIP a PKUNZIP, a pamatuje líté boje, které sváděl PKZIP s ARJ. Po nástupu Windows a zejména Windows 95 začala sláva PKZIPu upadat a jeho místo zaujal WinZip. Nyní je v nabídce kompresních programů taková tlačenice, že i legendární PKZIP se musí v nové verzi setsakra ohánět, aby měl místo na výsluní.

Vývoj PKZIPu nebyl úplně bez problémů, jeho původní autor se prostě řečeno uchlastal k smrti a firma ustrnula u verze 2.7. Nyní po dlouhé době přichází na trh verze 4 a nabízí opravdu skvělé možnosti pro práci s archívy.

Pro mnoho uživatelů bude nejdůležitější vlastností chod ve sponzorovaném režimu, kdy část obrazovky zabírají reklamy. Takový PKZIP můžete totiž používat zdarma. Pochopitelně se můžete i zaregistrovat a bannery nemusíte vidět, je to ale jenom na vás.

Přesto PKZIP přichází i s inovacemi v oblasti komprimace. Nabízí nové komprimační metody, které jsou účinnější a také kompatibilní s jinými programy, třeba právě s WinZIPem. Výjimkou je Deflate64, která nemusí být podporována všemi utilitami.

Konečně u ZIPu vidíme také solidní provedení vícediskových archívů, které mohou být uloženy pohromadě na jednom místě; není to jako dříve, kdy bylo nutné vždy kopírovat na disketu nebo jiné médium. Jak časem ustoupila nutnost pro dělení na menší části, tak v současnosti již 100 MB na Zip disku zdaleka nestačí, takže se dělení na více částí určitě využije.

Zajímavou inovací je možnost podepisovat vytvářené archívy a soubory v nich pomocí elektronického podpisu. Tato možnost je více určena pro budoucnost, kdy se elektronický podpis více rozšíří, ale jistě je zajímavé mít přímo v komprimačním programu možnost certifikovat celý archív.

Programátoři také ocení funkci pro vytváření záplat. Stačí vybrat složku se starou a s novou verzí a PKZIP vytvoří spustitelný EXE soubor, který opraví rozdíly jak v celých souborech, tak v rámci jednoho souboru.

Pokud umí něco tak pokročilého, jako samospustitelný soubor se záplatou, logicky umí vytvářet i normální spustitelné archívy.

PKZIP 4.0 je opravdu nabit zajímavými funkcemi, zcela jistě ale na něm není všechno růžové. Startuje se o něco pomaleji než WinZIP, jeho uživatelské rozhraní je bohaté, ale jednotlivé volby se velmi komplikovaně nastavují. Vše je v jednom okně s volbami, nic není třeba přímo v dialogu pro spouštění komprese, takže když potřebujete doladit nějaký detail, musíte jej opravit ve velkém dialogu se všemi volbami. Chybí integrace s prostředím podobně, jako to má propracováno WinZip, tlačítková lišta je také poměrně nešťastně velká a zabírá cenné místo obrazovky.

Prostě tam, kde PKZIP poráží WinZIP ve vlastnostech, vítězí WinZIP v uživatelském rozhraní. Vzhledem k tomu, že Windows ME a tím pádem i další Windows mají integrovánu podporu ZIP souborů, bude na tom o něco lépe právě funkcemi nabitý PKZIP, který dokáže nabídnout o něco víc.

Instalační program má 5,2 MB.

Diskuze (25) Další článek: Intel opět hýbe cenami a opět směrem dolů

Témata článku: , , , , , , , , ,