Legální software skoro zadarmo? Academic Edition (3. díl)

Licenční programy společnosti Microsoft pro muzea, neziskové organizace, studenty, pracovníky ve školství a další subjekty, aneb akademické licence nejen pro školy – díl 3.

V prvním díle jsme si řekli, že o akademických licencích mohou uvažovat jen zákazníci, kteří vyhovují definici společnosti Microsoft pro oprávněného uživatele ve vzdělávání. Druhý díl odhalil mnoho cest, jak se tyto licence dají pořídit: Product Key Card (PKC), Full Packaged Product, Multilicenční programy.

Ve třetím díle ukážeme si cestičky další. Tentokrát ty, které vedou vysoko v mracích a nepotřebujete k nim mít své vlastní servery.

Možná jste již zvažovali, jakou strategii vybrat při budování IT infrastruktury. Na výběr je hned celá paleta možností a jejich kombinací, například: zakoupit hardware, provozovat ho ve své vlastní klimatizované serverovně a spravovat ve vlastní režii, nebo pořídit stroje na leasing, dále outsourcovat jejich správu, outsourcovat správu i hardware, nebudovat žádné vlastní IT, ale používat cloudové služby, a tak dále…

SPLA, Service Provider License Agreement pro hosting a cloudové služby

  • SPLA umožňuje poskytovat licence softwaru společnosti Microsoft jako součást nabízených služeb
  • Zvýhodněné ceny pro akademické zákazníky, dostupné u IT firem zapojených do programu SPLA

SPLA je program, který umožňuje ty scénáře, kdy se rozhodnete nepořizovat vlastní licence ani hardware, ale chcete využít služby profesionálních IT firem, které pro vás ve vlastním datacentru (či přímo u vás) připraví celé řešení, a za pravidelný poplatek umožní danou technologii používat. Součástí poplatku jsou kromě licencí a nákladů na provoz i další služby, zejména správa daného řešení, garance dostupnosti, a tak dál.

Program SPLA vám umožní používat téměř stejnou škálu programového vybavení, jako klasické multilicenční modely Microsoft. Výhodou programu je smluvní garance služeb profesionální IT firmy, flexibilita programu na měsíční bázi, kapacitní možnosti HW u poskytovatele, snížení nároků a nákladů na interní IT.

Tak jako u ostatních licenčních modelů, tak i v programu SPLA připravil Microsoft zvýhodněné ceny pro akademické zákazníky. Pro více informací kontaktujete své dodavatele, anebo společnost DAQUAS, která zajišťuje poskytovatelům služeb potřebné licence a podporu. Může doporučit IT dodavatele se zkušenostmi v oblasti, kterou se rozhodnete řešit.

Office 365 - cloudové služby společnosti Microsoft: Plány A2, A3, A4

  • Připraveno pro studenty, školy, zaměstnance škol
  • Dostupné na webu Microsoft i v multilicenčních programech, informace u LAR i AER

Office 365 je předplacená služba hostovaná společností Microsoft. Jedná se o balíček kancelářských nástrojů Office a nástrojů pro spolupráci na aplikačních serverech běžících v cloudu.

Office 365 obsahuje: Office Professional Plus, Exchange Online, SharePoint Online, Lync Online, Office WebApps

Každá z těchto online služeb má několik úrovní funkcionalit. Díky tomu lze řešení plánovat přesně na míru různě velkým zákazníkům a jejich potřebám. Office 365 může využít jednotlivec, malá společnost, škola i velké nadnárodní firmy. Microsoft připravil nejvíce pravděpodobné scénáře, plány, ve kterých kombinuje funkční nabídku jednotlivých produktů. Tyto „plány“ se prodávají jako kompletní balíčky.

Pro akademické zákazníky jsou doporučené plány A2, A3, A4

Plán A2 je pro akademické instituce zdarma. Funkce: pošta, kontakty, kalendář, používání vlastní domény, rychlé zprávy, hlasová komunikace a video chat. Online konference se sdílením plochy. Součástí balíčku jsou i WebApps, které slouží pro webové prohlížení dokumentů a úpravy souborů Word, Excel, PowerPoint a OneNote.

Plán A3 je placená služba. Pro studenty je cena 2,4* EUR/měsíc/uživatele a pro pedagogický sbor 4,3* EUR/měsíc/uživatele. Plán A3 obsahuje všechny funkcionality plánu A2 a navíc Office Professional Plus 2010 až pro 5 zařízení primárního uživatele. Neomezené úložiště emailů. Archivace, nástroje sDiscovery, podporu hlasové pošty.

Plán A4 stojí pro studenty 2,80* EUR/měsíc/uživatele, pro zaměstnance 5,70* EUR/měsíc/uživatele. Tento plán obsahuje všechny součásti plánu A3 a hlasové služby.

Hlavní výhodou Office 365 je, že se jedná o službu. Microsoft k těmto Online Službám garantuje 99% dostupnost. Součástí služeb je také nepřetržitá zákaznická telefonická podpora, jednotné přihlašování pomocí federované správy, nastavitelné filtrování nevyžádané pošty, bezplatná synchronizace se službou Active Directory.

*Ceny nezahrnují daně

Použití cloudových služeb od Microsoftu je bezpečné, přenos dat je šifrovaný, data jsou uložena v evropských datových centrech, která jsou provozována v souladu s nejmodernějšími bezpečnostními postupy. Datová centra podléhají pravidelným auditům prováděným nezávislými organizacemi a získala certifikaci ISO 27001. Microsoft dodržuje veškerou legislativu Evropské unie pro nakládání s daty. Data jsou v majetku uživatele, Microsoft s jeho obsahem nijak nepracuje a od ostatních uživatelů datového centra jsou data oddělena logicky. Detailní informace o bezpečnosti naleznete v dokumentu Office 365 Security and Service Continuity:

Office 365 pro vysokoškoláky

  • Určeno pro studenty vysokých škol
  • Prodejní model PKC Product Key Card

Na závěr jsme zařadili horkou novinku, nový produkt určený vysokoškolským studentů. Jedná se o balíček kancelářských nástrojů Microsoft Office 2013 (Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook, Publisher, Access), 27GB bezplatného online úložiště SkyDrive, 60min/měsíc volání přes Skype. Licenci lze použít až na dvě PC a dvě mobilní zařízení uživatele, a to na 4 roky. Pilné studenty potěší možnost používání těchto produktů i na magisterském a doktorandském studiu, protože předplatné lze jedenkrát obnovit, celkem tedy může trvat až 8 let. Cena na čtyři roky se aktuálně pohybuje okolo 1800 Kč bez DPH.

A příště – v posledním díle našeho seriálu, se podíváme na speciální programy pro školská zařízení, která se zabývají výukou informačních technologií, a jejich studenty.

Autorka: Kateřina Součková, MCTS, DAQUAS

Články ze série Microsoft TechNet nevytváří redakce Živě.cz, ale partneři programu Microsoft TechNet. Jsou publikovány v rámci mediálního partnerství Živě.cz a společnosti Microsoft.

Váš názor Další článek: Google+ nově podporuje obří profilové fotografie

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,