„Legální“ Listen.com začíná vyhledávat skladby přes pirátský Napster

Je to sice moc ošklivé, ale co dělat, když službu nechce jinak nikdo využívat?
Služba Listen.com patřila odjakživě k internetové bílé zóně: je financována především velkými hudebními vydavateli a měla sloužit jako prezentace přísně legální, autorizované internetové hudby (té, kterou velcí vydavatelé pustili na Internet zdarma, popřípadě pak ke koupi digitální hudby přes Internet, opět za dodržení ochrany autorských práv). Jenomže si příliš mnoho uživatelů nezískala: transfer souborů MP3 nejrůznějšími kanály a především pak přes službu Napster byl o řády populárnější.

Listen.com sáhl k překvapivému kroku: plug-in do této služby umožňuje nyní vyhledávat (a tudíž poté i downloadovat) skladby i z nabídky Napsteru. Listen.com byl znám jako kvalitní průvodce hudbou „jako takovou“, se spoustou recenzí, a slušně plnil i průvodce alternativní, málo známou hudbou – nešlo tedy vůbec o prezentaci notoricky známých hitmakerů a hudebních hvězd, kterými nás ostatně všechna ostatní média zaplavují, jak mohou. Plug-in, který je zatím v betaverzi, dokáže spustit službu Napsteru a začít v jeho databázi hledat skladbu, jejíž recenzi si na Listen.com čtete.

Hudební vydavatelé zatím překvapivě příliš neprotestují, i když patří mezi firmy, které provoz služby Listen.com financují. Přichází totiž to, co by stejně přišlo dříve nebo později, a možná si nahrávací společnosti říkají, že když už, tak je lepší mít věc pod kontrolou než zcela mimo dohled. Na jedné straně jsou služby pro výměnu souborů, jako je Napster (a Scour, Gnutella a vůbec různé další klony objevující se co týden), na druhé straně pak internetové hudební katalogy a „adresáře“, kde naleznete kapely, jejich vydané CD, recenze na ně, seznamy skladeb, autory, hudebníky, žánry atd. uspořádané v databázové aplikaci, která umožňuje různé druhy prohlížení (browsing) i vyhledávání. Zřejmě nejlepším příkladem tohoto katalogu, podle mého názoru výrazně lepším, než je Listen.com, je skutečně velmi nezávislý Allmusic.com. Okamžik, kdy někdo službu jednoho i druhého typu sváže můstkem, tj. umožní si skladby z katalogu „na kliknutí“ stáhnout nebo objednat, či naopak získat k dlouhým seznamům skladeb z Napsteru přídavné informace, tedy nastal.

Zmíněná služba nabízená firmou Listen.com se značnou pravděpodobností dlouho nepřežije: Napster byl jednou postaven „mimo zákon“ a každý, kdo začne jeho služby podobným způsobem využívat, riskuje, že bude brzy soudním příkazem nebo právním tlakem nucen to rychle zastavit.

Váš názor Další článek: Adobe Premiere 6: s filmem přímo na Internet

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,