LED v sektoru C1

Svérázná recenze dvou tiskáren OKI, OKI Page 8p a 8w.
Chtěl jsem laserovku nadoma. Prý jakou chci, jak má být rychlá, co má emulovat, co má umět. Pánové, povídám, mě nezajímá, jak bude rychlá, ale jak bude rychle; nezajímá mne, co bude emulovat, ale hlavně když nebude simulovat; a kromě tisku nemusí umět vůbec nic – snad jen aby příliš nezavazela. Je pro mé malé doma, pro tisk, tak co chtít víc?

Z auta na stůl za minutu
Takže mám nakonec – zatím půjčenou – malou laserovku Okipage 8p. Krabice s ní se mi vešla na zadní sedadlo auta, dala se nést téměř v podpaží, potom schovat pod schody. Tiskárna na stole zaujímá sektor C1, tedy pravý horní roh. Užírá z něj opravdu maličký kousanec: pouhých 20×30 cm plochy. Je tichá, hezká, nepáchne.

Ovladače jsou kompletně české (včetně českých překlepů). Žhaví se docela rychle – ne víc jak dvacet vteřin, stránky zpracovává v rytmu 8 za minutu. Rozlišení je k nerozlišení od 600×1 200 dpi. Tři diody na tiskárně ukazují stav: mám se dobře, je mi zle, přijímám data, tisknu. Dva megabajty paměti stačí na většinu běžné domácí grafiky. Přestože jsem se trochu vytahoval, že mi na ničem jiném nezáleží, samozřejmě mne zajímá cena: ta je v případě Okipage 8p poměrně snesitelná: něco pod 12 tisíc korun.

Přihazuji nižší kartu …
Podobnou tiskárnou stejného výrobce je pak Okipage 8w. Také malá, také ledka, jenom je náročnější na počítač a má menší rozlišení: 600 dpi. Na stole stojí stejně, v obchodě méně: 9 990 korun. Rozdíl uvnitř je prý hlavně v procesoru. V té dražší je procesor, mladý pane, v té levnější není, a tak obrázky počítá počítač, řekli mi.

Obě tiskárničky mají shodný tvar i podavač papíru. Toner je maličký, a tak jednu náplň užijete na 1 500 stran. Pokud však už kupuji tiskárnu z této kategorie, ani nepočítám s vysokým objemem tisku; potřebuji prostě občas vytisknout dopis, bratrovu seminární práci nebo mamince recept na narozeninový dort.

U obou tiskáren musíte po každých 10 000 stranách vyměnit světlocitlivý válec. Pokud nebudete chtít po tiskárně zázraky, postačí vám válec zhruba na rok.

Malé a pěkné těžítko
Nevýhody? Nejsou zrovna robustní. Kdybych chtěl tisknout víc jak 2 500 stran měsíčně, tiskárnám by se to už nelíbilo – nejsou na velký výkon stavěné. Podavač papíru patří k těm menším a citlivějším na správné založení balíčku. Výměny válce také na něco přijdou, takže časem se tiskárna prodraží, ačkoliv jsou tyto výdaje rozloženy na delší dobu.

A abych nezapomněl: ona to vlastně není laserovka, ale LEDka, což je uživateli, myslím, docela jedno. Tiskne v kvalitě laserového tisku, snad o něco ekologičtěji.

Malé Okiny s osmičkou v názvu jsou fakt skvělé nadoma, možná bych je vedle sebe snesl i v kanceláři. Tu levnější doporučuji ke stolnímu počítači, tu dražší k počítači nižšího výkonu, třeba k notebooku. V obou případech však doporučuji umístit do sektoru C1.

stránková tiskárna LED
OKI
Okipage 8w, Okipage 8p
Zdroj: OKI Systems CS, Praha
Telefon: (02) 232 66 41–2
Cena: 9 990 Kč bez DPH (model 8w) 11 500 Kč bez DPH (model 8p)
Záruka: 1 rok
Parametry: Okipage 8w: 600 dpi, GDI/PCL 5e, zatížení 2 500 stran měsíčně; Okipage 8p: 600×1 200 dpi, PCL 6, zatížení 2 500 stran měsíčně
Zdroj: Computer

Váš názor Další článek: Informace z kiosku

Témata článku: , , , , , , , ,