Led na Měsíci by mohla těžit hejna autonomních robotů. Kalifornský startup na nich už pracuje

Kalifornský startup OffWorld má velké plány: chce uvést v život myšlenku těžby surovin na povrchu vybraných planet a měsíců Sluneční soustavy. Jeho prvním působištěm má být jediná přirozená družice Země.

Potřebné práce by měli zajišťovat speciální roboti, kteří budou operovat v hejnech a budou schopni spolupracovat i sami o sobě rozhodovat. „Mimo jiné zvládnou vycítit, kde se ruda a minerály vyskytují… a podle toho postupovat,“ uvedl CEO OffWorldu Jim Keravala.

Počáteční generace těchto malých autonomních robotů je již ve vývoji. Její zástupci podle dostupných informací budou poháněni solární energií a vzdělávání pomocí strojového učení. Těžit by měli především led.

Proč právě ten? OffWorld očekává, že z něj extrahovaná voda se bude využívat k výrobě raketového paliva i ke stavebním účelům. Není ostatně žádným tajemstvím, že stálou měsíční základnu by rádo vybudovalo hned několik zemí.

„V určitém okamžiku - doufám, že to bude předtím, než budeme mít na povrchu naši první ženu a muže – rozmístíme na povrchu naše lunární varianty,“ dodal Keravala.

Diskuze (11) Další článek: Je to oficiální, Microsoft Edge skutečně zamíří na Linux

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,