Leap Motion: revoluční ovládání na vlastní (ne)dotek

Miniaturní krabička pro velmi přesné sledování prstů, ruky i dalších předmětu se již brzy dostane na trh. Jak dopadlo osobní testování a má to budoucnost?

Jde o technologii, důležitá je aplikace

Leap je technologie, stejně jako je technologie dotykového displeje nebo myši. Technologie je sama o sobě k ničemu, pokud nemá široké uplatnění a pokud není pro dané potřeby úspěšná a výjimečná.

Leap Motion se snaží podporu aplikací vyřešit pomocí vlastní obchodu s aplikacemi – AirSpace, kde by již při oficiálním prodeji v létě mělo být velké množství nejrůznějších aplikací pro systémy Windows i OS X.

Jedno video k zamyšlení: Toto je jedna z prvních ukázek dotykové technologie Multitouch z roku 2006, rok před představením iPhonu od Applu. Překvapení lidé a ukázka různých nápadů použití, které jsou jaksi jiné... Za rok tuto novou a drahou technologii uvedl Apple v malém telefonu za několik stovek dolarů jako hlavní formu ovládání nového grafického rozhraní:

Leap Motion nabídne technologii – snímač a k němu kompatibilní aplikace. To však nezní jako správný a revoluční směr. Masa si takové zařízení nekoupí proto, aby si s ním na chvilku spustila nějaké aplikace. Virtuální máchání v prostoru má svá omezení a nevýhody oproti dotykové technologii, stejně jako má dotyková technologie nevýhody proti myši a klávesnici.

Leap se snaží dostat do míst, kde již vládne dotykového ovládání, což může být slepá ulička. Integrace do notebooků a dalších zařízení zní sice slibně, stále se však bude jednat o doplňkovou možnost ovládání, která bude zastupitelná tradičnějšími prostředky.

Ačkoli má Leap v počítačích možná šanci i vedle dotykového displeje, protože umožňuje ležérní ovládání gesty, aniž by docházelo ke znečištění displeje šmouhami od prstů, stále to bude jen doplňková alternativa ovládání. Ale stejně jako se nové operační systémy mobilů začaly vyvíjet pro ovládání prsty skrze dotykové displeje, mohou se objevit nová zařízení a software pro ovládání skrze prostorová gesta.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,