Články z Computeru | Sluchátka

LE Audio: nový standard bezdrátového přenosu zvuku, který vyřeší nedostatky Bluetooth

Bezdrátová revoluce u sluchátek přišla dřív, než na to byl Bluetooth připravený. Současný stav je s přivřením obou očí dostatečný, nicméně lepší zítřky jsou na dohled.

Bluetooth samotný nebyl nikdy zamýšlen jako prostředník pro přenos zvuku hudby. Do standardu byla tato možnost až dodatečně „naroubována“ v profilu A2DP (Advanced Audio Distribution Profile), který se stará o přenos stereo zvuku, ale spadá pod něj třeba i obsluha handsfree.

Dnes tento profil obsahuje naprostá většina zařízení, která mají něco společného se zvukem, takže se dokáží spojit libovolná sluchátka a libovolný telefon. Jenže je to stále řešení s ústupky. 

Univerzální, ale nedostatečný SBC

Aby mohl být zvuk bez problémů přenášen, musel se najít kodek, který převede libovolný zvukový soubor do takové formy a takového datového toku, aby jej šlo přenést do sluchátek. Jako výchozí kodek, který je nedílnou součástí profilu A2DP, byl vybrán SBC (low-complexity subband codec).

Prakticky to vypadá tak, že na každý přenášený zvukový formát, ať ztrátový (třeba MP3), nebo bezztrátový (třeba FLAC), je aplikován kodek SBC. Transkódovaný zvuk je pak poslán do sluchátek, která SBC dekódují. Tím je zajištěna maximální univerzálnost přenosu.

 

LE Audio vyřeší kvalitu přenosu u bezdrátových sluchátek. Prvních se dočkáme snad už letos.

 

Ale právě ztrátová komprese SBC představuje kámen úrazu, nepoužívá totiž psychoakustický model, takže ztráta informací napáchá značné akustické škody. Ty mohou být o to výraznější, pokud je ztrátový SBC aplikován na jiný ztrátový formát, třeba MP3, pak se mohou chyby ztrátové komprimace „násobit“.

Přenosové maximum SBC činí 345 kb/s, které navíc může být (a často je) sníženo z důvodu zarušení prostředí, případně kvůli šetření baterie. Existují i vyšší přenosové rychlosti u SBC, ale u mobilních telefonů se nepoužívají. Přenosová rychlost je sice dostatečná na přenesení MP3 320 kb/s, ale problém tkví hlavně v již zmíněné ztrátové kompresi SBC. Hi-res skladby tedy SBC nepřenese a na konvenčních skladbách ze streamovacích služeb nadělá mnoho chyb.

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu pro předplatitele

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Diskuze (1) Další článek: Geocaching má 20 let a stále baví. Zkuste si také najít kešku, budete potřebovat internet a GPS

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,