LCD TV monitor 1701 WIDE: jakých je 17 širokoúhlých palců s televizí

V nabídce Umaxu se nově objevily LCD monitory se zabudovaným televizním tunerem, podívali jsme se na luxusnější širokoúhlou sedmnáctku.
LCD TV monitor 1701 WIDE v sobě obsahuje v podstatě všechny výstřelky, které byste si do monitoru pořídili. Obsahuje zabudovaný televizní tuner, nabízí širokoúhlou obrazovku a navíc má dálkové ovládání. Samotný monitor není špatný a plně vyhoví každodenním požadavkům, bohužel celkové řešení má pár znatelných nedostatků, o kterých byste měli vědět předtím, než do tohoto modelu půjdete.

Celkové provedení

Monitor se chlubí dobře stínícím kovovým krytem obrazovky. Ten je poměrně masivní a na pohled vypadá spíše plastově, je ale skutečně z hliníku. Monitor je připevněn na robustním stojanu se dvěma zabudovanými 2W reproduktory. U monitoru lze nastavit pouze sklon, nikoli výšku nad stolem nebo natočení.

Monitor lze použít i k montáži na stěnu, všechny konektory má na těle obrazovky a vzadu připravené otvory pro zavěšení. Při odmontování stojanu se pochopitelně odpojí i reproduktory, pak využijete téměř skrytou zdířku pro připojení sluchátek na spodním okraji monitoru.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Širokoúhlý monitor vypadá na pohled zajímavě, široký okraj okolo obrazovky je sice z hliníku, ke škodě monitoru ale na to moc nevypadá. Konektory jsou na levé straně, vzadu pak i otvory pro zavěšení na zeď.

Všechny konektory jsou na levém okraji monitoru: napájení, VGA, s-video, kompozitní video, cinche pro levý a pravý kanál a 3,5mm jack pro linkový vstup zvuku. Monitor se napájí přes externí trafo, vede tedy do něj jen tenký kabel. Kvůli vstupům vlevo hrozí, že budou zleva rušit viditelné kabely, proto dostanete i zalomený VGA kabel. Naštěstí i při připojení běžného kabelu nic nevykukuje.

Jako monitor

V širokoúhlém provedení nabízí monitor rozlišení 1280x768. Český Umax udává obnovovací rychlost 16 ms, jiné zdroje na internetu u stejného monitoru (ne Umax, ale stejný typ) udávají 20 ms. Nehledě na tento rozpor lze rychlost hodnotit jako výbornou pro sledování videa (u monitoru s televizí poměrně důležité) i pro hraní her. Při práci odpovídá tomu, na co jsme zvyklí u 16ms monitorů.

Nikoli výtkou vůči danému monitoru je zamyšlení nad smyslem takovýchto širokoúhlých monitorů. Širokoúhlé monitory mají svůj smysl například pro sledování filmů, v oblasti DTP se pak zase šíří díky schopnosti zobrazit dvě strany dokumentu vedle sebe. Nicméně pro oblast DTP je rozlišení 768 pixelů na výšku poměrně málo, takže spíše bude tento typ monitorů využíván pro editaci videa. Příjemně se s širokoúhlým formátem pracuje například v novém Outlooku s náhledovým oknem po pravé straně. Běžné aplikace ale také občas neví, co s volným místem po krajích. V případě tak malého rozlišení bych spíše volil běžnou 17palcovou obrazovku, která má navíc větší rozlišení a je i levnější. Pro sledování filmů je to nicméně velmi příjemné.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Reproduktory jsou integrovány do stojanu. Při montáži na zeď je nutné rozpojit konektor a pro výstup do reproduktorů využít sluchátkový konektor na spodní hraně monitoru.

Nevýhodou tohoto monitoru je, že i přes vyšší cenu nenabízí DVI vstup a je tak odkázán pouze na analogový VGA vstup. Je tedy citlivější na kvalitu grafické karty a kabeláže.

Pozorovací úhly se udávají 160 stupňů svisle i vodorovně, což potvrzuji, k pozorovatelné změně barevného podání do žluta dochází asi po překročení hranice 30 stupňů každým směrem. Nejedná se ale o výrazný barevný posun, který by nepříjemně rušil.

Jako televize

Popravdě řečeno jsem byl televizními možnostmi daného monitoru zklamán. Jsem zvyklý již tolerovat nějaké technické nedostatky v oblasti hardwaru, kde bývá nižší cena vykoupena například nedostatky ve výkonu. Opravdu ale nejsem tolerantní vůči nedostatkům v logice ovládání či řešení softwaru, jsou to věci, které nic nestojí a přitom dokáží pozvednout nebo zcela shodit daný produkt. Bohužel u tohoto monitoru musím říci, že ho spíše shazují.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Televize vypadá na širokoúhlé obrazovce příjemně, z formátu 4:3 ji ale můžete jen roztáhnout, ne zvětšit a oříznout vršek a spodek. Anténní konektor je součástí zásuvného modulu televizního tuneru.

K monitoru stačí připojit televizní anténu a hned můžete začít ladit, ladění nicméně není tak úplně přesné, televizor má pevně nastavené kanály, na kterých hledá signál. Automaticky si můžete nechat projít nastavené kanály a pak vybírat jen z těch s nějakým signálem. Dané kanály ale nemůžete nijak jednotlivě doladit, je to systém buď a nebo. Někdy bych radši signál ještě doladil, nebylo to úplně ono, bohužel ale tato možnost chybí. Na druhou stranu se i se signálem přijímaným vzduchem televizor vypořádal slušně.

Klikni pro větší obrázek.

Dálkové ovládání působí kovovým dojmem, je to ale čistý plast s poměrně nejistým stiskem jednotlivých tlačítek, i tak ale postačí k ovládání z pohodlí křesla.

Kanály můžete uložit do paměti pro snadný přístup, tedy spíše jen přístup. Abyste uložili například kanál 32 do paměti 1, naladíte kanál 32, stisknete 1 a pak rychle M. To je v pohodě. Když ale chcete tu jedničku vybrat, musíte stisknout M a pak 1. A teď si představte rychlé přepínání mezi 1., 2. a 3. uloženou stanicí: M 1 M 2 M 3. Výsledek? Naladíte 1 (M1), pak to uložíte zase do 1 (rychle bez sekundové prodlevy stisknuté M), ale hned také do 2 (2M) a tak dále. Prostě stručně řečeno je to nesmysl a za chvíli máte přepsané stanice. Televize staví kanály před vaše nastavení programů. Když stisknete 32, je to 32. kanál, ne 32. program. Informace se navíc zobrazují na On-screen displeji s nevhodnou malou velikostí a barevností – fialová na zelené. Ze dvou metrů je to nečitelné, pouze zvolený program se zobrazuje čitelně bíle na modré.

Při volbě mezi 16:9 a 4:3 můžete volit jen mezi 4:3 a roztažením do šířky, bohužel chybí možnost zvětšení s ořezáním horního a dolního pruhu, což by se využilo u řady programů v televizi.

Při sledování televize můžete zapnout zvýraznění obrazu, což příjemně zvýší kontrast, černá bude tmavší a barvy živější. Pokud vám vadí na LCD obrazovkách příliš světlá černá, zde je to slušně vyřešeno. Udávaný kontrast monitoru je 500:1, tato hodnota bývá sice obecně u řady výrobců zatížena marketingovou chybou, kdy se udává větší než reálná hodnota, mohu ale potvrdit, že v tomto ohledu monitor velmi příjemně překvapil a černou barvou rušivě neprosvítalo podsvícení displeje.

Problém poslední

Umax nabízí tento monitor 1701 Wide za cenu 30488 včetně DPH. Nebudu nijak skrývat, že za tuto cenu můžete mít slušný 17palcový LCD monitor i s DVI vstupy a také slušnou televizi navíc. I ta nejhloupější televize je přitom pohodlnější na ovládání než tento monitor. Jistě, nedostanete širokoúhlou LCD obrazovku, ale televizi můžete případně nahradit externím televizním tunerem pro připojení k monitoru. Na druhou stranu jde monitor slušně pověsit na zeď a může se stát součástí nějakého domácího kina, video vstupy jsou v pohodě.

Samotný monitor nabízí kvalitní zobrazování a solidní parametry. Bohužel si ale výsledný dojem kazí nedotaženým ovládáním, které vás dokáže nepříjemně rozhodit, navíc když stačilo tak málo, aby zde nebylo co vytknout.

Úhlopříčka 17"
Formát 16:9
Svítivost 400cd/m2
Kontrastní poměr 500:1
Rozlišení 1280x768
Viditelný úhel (L/R/U/D) 80°/80°/80°/80°
Max. počet barev 16.2M
Vstupy PC Video, PC Audio, S-Video, kompozitní Video, Audio L-R
TV normy NTSC/PAL/SECAM
Autoscan Automatické uložení stanic do paměti
Dálkové ovládání ano
Audio výstup jack
Vestavěné repro 2x2W
Odezva 16 ms
Napájení 100-240VAC 50/60Hz
Příkon 32W
Rozměry(Š/V/H)(cm včetně stojanu) 47x38,3x16.3
Váha 5,9kg

Zapůjčil: Umax.cz

Diskuze (4) Další článek: Olympus E-1 - profesionální digitální zrcadlovka od Olympusu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,