LCD monitor BenQ FP767-12: Rychlost především

Nová verze monitoru BenQ FP767 s doplňkovým označením 12 se chlubí především bleskurychlou obnovovací dobou 12ms a současně velmi zajímavou cenou. Hlavní určení - domácí herní počítač.

Pokud máte na svém seznamu výtek vůči LCD monitorům jejich pomalou odezvu, můžete si vzít do ruky gumu. Benq 767-12 je jedním z prvních představitelů nové generace LCD monitorů, které stlačují rychlost obnovy bodu na 12 ms. Dosavadním rekordem bylo 16 ms, což odpovídá frekvenci obnovy 62 Hz. Nově dosažených 12 ms pak již odpovídá frekvenci 83 Hz. Tato rychlost obnovy se narozdíl od CRT nepočítá pro celou plochu, u LCD odpovídá jen změně jednoho bodu, celý obraz nebliká na takové frekvenci, ten je stabilní a nehnutý i při 60 Hz.

Blikání nebo šmouhy

LCD monitory měly během své historie různé doby obnovy obrazovky, dnes je jako pomalejší vnímáno obecně vše s rychlostí obnovy nad 25 ms, takové pomalé monitory se vyznačují především šmouhováním - objekt je na své nové pozici vykreslen dříve, než stačil zmizet na svém předchozím místě. Výsledkem jsou duchy a rozmazání objektů v dynamických scénách ve hrách nebo filmech. Na požadavek rychlosti obnovy zareagovaly 16ms monitory, které již nabídly velmi solidní rychlost obnovy a šmouhy byly značně potlačeny. Nově zaváděných 12 ms to posouvá ještě dál. Při srovnání s CRT monitorem téměř neuvidíte rozdíl.

Benq na svých stránkách pro ilustraci různých obnovovacích rychlostí nabízí tento obrázek zvýrazňující duchy u pomalejších obrazovek:

Neduh 16ms LCD monitorů, který se projevuje zejména při připojení přes analogový VGA konektor, však zůstává. Při posouvání textu na obrazovce celý obraz mírně poblikává - jakoby dříve zmizel na předchozím místě a pak se objevil na novém. BenQ FP767-12 obsahuje pouze VGA konektor, nemá DVI vstup a tak při kancelářské práci nebo surfování po webu s touto vlastností musíte počítat, vhodnější pro takové určení jsou 20ms modely. Není to ale rozhodně nic, co by vám znemožnilo na monitoru pracovat, nebo od toho bolely oči.

Levných 12 milisekund

Monitor BenQ FP767-12 je kromě své rychlé obrazovky charakterizován také nízkou cenou okolo 13 tisíc Kč bez DPH (15,8 s daní). Jeho pomalejší varianta s 16ms obrazovkou je pak o tisícovku levnější. Nízká cena se nepodepisuje výrazně na provedení těla monitoru, které působí velmi příjemně, spíše jsou nižší možnosti připojení a stojánek nenabízí příliš bohaté možnosti nastavení.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Provedení monitoru je elegantní, nízká cena není na první pohled vidět. konektory lze uchytit ve stojanu, aby příliš nelítaly okolo. na zadní straně jsou otvory pro případný držák.

Integrovaný stojánek poskytne základní možnost nastavení monitoru. Jeho malý 20stupňový rozsah náklonu a chybějící nastavení výšky nebo otočení prostě odpovídají nižší ceně. Na druhou stranu jsou na zadní straně monitoru čtyři otvory pro přišroubování standardního VESA držáku. Monitor lze tedy připevnit na zeď, nebo při použití vhodného držáku i otáčet o 90 stupňů na výšku.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Rozsah naklánění není nijak široký, pokud chcete monitor zvednout, musíte ho prostě podložit knížkou.

Monitor nabízí pro připojení k počítači pouze VGA konektor (D-Sub), DVI tu nenajdete, obsahuje ale vestavěné reproduktory, takže můžete navíc připojit výstup ze zvukové karty. V této souvislosti rozhodně potěší výstup na sluchátka vyvedený na čelním panelu monitoru. Díky tomu nemusíte používat rozdvojky nebo přepojovat kabely na zvukové kartě. Kvalita vestavěných reproduktorů nějak zvlášť neoslní, mají spíše podpůrný charakter, nicméně v předpokládaném herním využití se stejně předpokládá už nějaká kvalitnější výbava reproduktory. Síťový zdroj je integrován do monitoru, takže se vám nikde nepovaluje adaptér. Díky tomu je také monitor snadno přenosný, máte na starosti jen jeden kus.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Všechny konektory: audio, napájení, VGA (D-Sub). Konektory nejsou schovány pod nějakým krytem, ale kabely neruší.

Ovládání funkcí monitoru je řešeno pomocí pěti tlačítek na čelní straně monitoru. Ty sice vypadají lépe než se s nimi pracuje, jsou tenké a zajíždějí poměrně hluboko do těla monitoru. Často je ale potřebovat nebudete, automatické nastavení funguje spolehlivě. Přes nízkou cenu monitoru jsou možnosti nastavení slušné, mimo tradičních voleb tu najdete také teplotu barev s vlastním ručním nastavením RGB složek nebo pětiúrovňovou volbu ostrosti obrazu. Uprostřed čelního panelu je pak velký hlavní vypínač, který je při provozu modře podsvícený, v pohotovostním režimu svítí oranžově.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Provedení tlačítek je elegantní, ve stříbrném pruhu jsou schovány i reproduktory, potěší vestavěný konektor pro sluchátka.

Cílovka - hráči

Cílovou skupinou pro tento monitor jsou jednoznačně počítačoví hráči a diváci filmů na počítači. Rychlost obnovy 12 ms už překonává lidskou rozlišovací schopnost a ač se jistě na trhu objeví časem rychlejší monitory, pro lidské oko to nebude nějak výrazně pozorovatelný rozdíl. Z hlediska počítačových her už nemůžete chtít po LCD monitoru nic moc jiného, pro sledování filmů není již tak velkým problémem pomalost displeje, jako spíše nižší kontrast a prosvětlená černá. To se zřejmě podaří plně vyřešit až u OLED monitorů.

Pro kancelářské využité je vhodnější levnější model, grafy v Excelu rozhodně nelítají tak rychle, abyste zaznamenali rozdíl mezi 16 a 12 ms. Pokud ale jste častým účastníkem LAN party, kam si nosíte vlastní počítač a monitor, je tento kousek lákavým kandidátem na vlastnictví. Hry na něm vypadají opravdu náramně a vzhled vám žádnou ostudu neudělá.

Video Živě

V tomto videu uvidíte předvedení pozorovacích úhlů monitoru Benq FP767-12.
Vyvážení bílé bylo záměrně nastaveno vůči monitoru, proto je okolní prostředí zkreslené.

formát WMV (276 kB)

 

Model BenQ FP767-12
úhlopříčka LCD 17"
Zobrazitelná plocha 338 × 270 mm
Rozlišení (max) 1280 × 1024
Rozpal bodů 0,264 mm
Pozorovací úhly 70 stupňů všemi směry
Kontrast (Typický) 500:1
Jas (Typický) 300 cd/m²
H. Frekvence (KHz) (max) 83 kHz
V. Frekvence (Hz) (max) 76 Hz
Video Bandwidth 25~135 MHz
Rychlost odezvy (ms) (Tr+Tf) 12ms
Počet barev 16,2 milionů (s ditheringem)
Vstupní signál D-Sub
Spotřeba (max) 50 W
Power Supply Built-in (100-240V)
Váha 4,5 kg
Rozměry (š × v ×h) 37,7 × 40,5 × 9 cm
Naklánění 0 - 20 stupňů
Norma TCO 99
Orientační cena 15 860 Kč včetně DPH
Kontakt 100MEGA distribution

Diskuze (55) Další článek: Pozvánka na konferenci Microsoft TechEd 2004

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,