LCD monitor AOC LM919: Velmi dostupných devatenáct palců

Nastal již soumrak klasických CRT monitorů? Boří nejnovější modely LCD panelů poslední mýty, které je od svého vzniku provázejí? I o to se snaží zatím poslední model LCD panelu LM919 od společnosti AOC.
Kapitoly článku

Zhodnocení

19“ LCD panel AOC LM919 byl velmi příjemným překvapením. Parametry má na vynikající úrovni. Často u panelů diskutovaná doba odezvy je na výborné hodnotě 25 ms (je pravdou, že moderní LCD panel by neměl již tuto hodnotu překračovat). Nabízí také ve své cenové kategorii velkou přidanou hodnotu v podobě DVI-D rozhraní (plus DVI-D kabel) a USB 2.0 rozbočovače. Navíc i design je povedený a pozitivní je i možnost odmontovat podstavec. Velkým lákadlem tohoto panelu bude určitě i cena. Společností Levi (oficiální distributor) doporučená cena pro koncového zákazníka je 16 660,- Kč bez DPH (20 325,- Kč včetně DPH). Ta posouvá tento 19“ panel do cenové kategorie 18.1“ panelů. Doufejme, že brzy společnost AOC uvede na trh i nějaký 20“ či 21“ LCD panel s parametry a takřka neodolatelnou cenou, jako v případě LM919.

Klikni pro větší obrázek.

Panel LM919 v akci

Klady

  • vynikající parametry (doba odezvy, kontrast, úhly pohledu)
  • podpora DVI-D vstupu
  • USB 2.0 Hub
  • možnost demontáže stojanu
  • výborná cena (jedná se o nejlevnější 19“ LCD panel na trhu)

Zápory

  • složitější a pracnější připojování konektorů
  • velmi strohý manuál
  • 25 ms je více než stále častějších 16 ms
  • trochu tužší manipulace při změně sklonu panelu

Blíží se soumrak CRT monitorů?

V upoutávce na tento článek jsem navodil otázku, zda nastává konec klasických CRT monitorů. Myslím si, že ano a dynamika růstu vlivu LCD panelů to potvrzuje. Největšími výhodami panelů je vynikající pohoda při práci (nepřekonatelná je ostrost obrazu), menší energetická náročnost (ať žije Temelín), menší prostorové nároky. Kdo má trošku problémy se zrakem, pro toho je LCD panel hotové požehnání.

Největší nevýhodou jsou relativně vysoké ceny (ve srovnání s CRT monitory) a zatím ještě horší dynamika obrazu, i když v tomto ohledu LCD panely klasické CRT monitory mocně dohání (viz např. nejnovější parametr doby odezvy 16 ms). Jestli bude cenový pokles LCD panelů pokračovat, tak se dá předpokládat, že brzy budou slušné 17“ panely stát do 10 000,- Kč včetně DPH, 15“ LCD panely zmizí a 19“ panely nahradí v nabídkách 18“ předchůdce a budou se nabízet za ceny do 15 000,- Kč s DPH. No a za ceny kolem 20 000,- Kč se budou nabízet 21“ panely s rozlišením 1600 x 1200 bodů. V tomto směru se máme na co těšit a se zlepšujícími se technickými parametry bude ubývat důvodů, proč kupovat CRT monitory.

Zapůjčil: Levi

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,