Sopka | Optické kabely | Island

Láva vs. optický kabel. Na Islandu provedli jeden velmi netradiční test komunikační techniky

  • Na islandském poloostrově Reykjanes se stále vylévá žhavá láva
  • Místní telekomunikační společnost řeší, co udělá s optickými kabely
  • Provedla proto experiment, kdy přes kabel nechala přelít lávu

Před téměř dvěma měsíci začala na islandském poloostrově Reykjanes erupce, během které se postupně na povrch dostalo velké množství lávy, která stále zalévá širší okolí. Místní telekomunikační společnost Míla se rozhodla využít situace a otestovala, jak tomuto živlu odolají optické kabely uložené v zemi.

Optické kabely jsou součástí klíčové infrastruktury – mimo jiné spojují poloostrov Reykjanes se zbytkem země. S ohledem na skutečnost, že na Islandu je celá řada více či méně aktivních sopek, existuje potenciální nebezpečí, že by se přes některé spoje mohla přelít láva. Zahraniční vědecké články naznačují, že teplota v půdě, kterou protéká láva, se dlouhodobě zvyšuje, nicméně dosažení velmi vysokých hodnot trvá celé týdny nebo dokonce měsíce.

Kabely pod žhavou lávou

Společnost Míla se rozhodla otestovat vliv sopečné lávy na optické kabely v praxi. Získala tedy povolení k položení 150 metrů dlouhého kabelu z optických vláken stejného typu, jako je v lávovém poli za jednou ze zábran, kde přes něj v dohledné budoucnosti velmi pravděpodobně bude proudit láva.

Testovací kabel je položen ve stejné hloubce, v jaké Míla normálně ukládá své kabely pro elektronickou komunikaci. Kromě něj byla do země nainstalována také měřicí zařízení, která umožnila sledování stavu kabelu v reálném čase. Jedním z cílů experimentu bylo lépe porozumět tomu, co může provozovatel očekávat, pokud se lávě podaří dosáhnout místa, kde v jižní části ostrova vede klíčový kabel.

18. května byl proto do země do hloubky 70 až 80 centimetrů položen testovací kabel. O pouhé dva dny později se přes něj přelila láva. Následující den proběhlo měření, které ukázalo, že spojení zůstalo nedotčené a je plně funkční. Následně bylo nainstalováno měřicí zařízení, jež umožnilo sledování stavu kabelu přes internet.

Situace se nezměnila ani po 36 hodinách, kdy optické vedení nadále vykazovalo obvyklé hodnoty. Test byl ukončen 27. května, kdy Míla oznámila, že jako slabý bod se ukázala propojovací vedení, ale samotná vlákna odolávají horku „docela dobře“.

Rozporuplné výsledky

Láva sice přetavila kabel v místech, kde byl uložený na povrchu, nicméně ta část, která ležela v podzemí nevykazovala známky působení tepla. Vodiče připojené k měřicím přístrojům byly pečlivě sledovány a zpočátku nebyla pozorována žádná změna jejich vlastností. „Očekávali jsme, že se nejprve roztaví kryt spojky na konci kabelu, protože výrobce uvádí, že plast se roztaví při 165 °C.“ uvádí Míla.

Na základě experimentu došla telekomunikační firma k následujícím závěrům:

  • Kabely z optických vláken jsou navrženy pro maximální provozní teploty 70 až 80 °C.
  • V hloubce 70 cm trvá asi 6 dní, než teplota v půdě překročí 165 °C.
  • Zakopané propojovací vedení a další plasty se v půdě pod žhnoucí lávou pomalu roztaví.
  • Vedení, které Míla použila, má kovový kryt a kovové kolejnice pro vyztužení – proto po dobu experimentu odolalo horku.
  • Nevíme, co se stane s vlákny při velkém zvýšení teploty.
  • Nevíme, jaká je tepelná vodivost v půdě a jaký je dlouhodobý vývoj tepla.
  • Nevíme, jaký účinek má zvýšení tlaku v půdě v důsledku působení lávové hmoty na potrubí a zda tlak přesahuje konstrukční hodnotu materiálu.

Na základě těchto výsledků telekomunikační společnost konstatuje, že osud optického kabelu v jižní části ostrova je v případě zalití lávou nejistý. S ohledem na skutečnost, že se v nejbližší oblasti nenalézají žádné připojovací body však předpokládá, že existuje jen malé riziko, že se stanou slabou stránkou.

Diskuze (5) Další článek: Řetěz může zmizet z kol. Futuristický koncept pohonu jízdního kola půjde do výroby

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,