Laserové tiskárny od HP zcela jinak!

Už se asi nedočkáme LaserJetu číslo sedm, osm, devět… Hewlett-Packard po osobních počítačích zcela...
Už se asi nedočkáme LaserJetu číslo sedm, osm, devět… Hewlett-Packard po osobních počítačích zcela překopává image svých laserových tiskáren, když uvádí řadu LaserJet 4000. Tato nová řada, má pokračovat čísly 5000 až 8000; standardní desktopové tiskárny pak budou překřtěny na 1000 a 2000.

Proč tato dramatická změna – je odůvodněna technologicky nebo jen marketingově? Odpověď je jednoduchá: obojím. Stolní laserové tiskárny nezaznamenaly v posledních dvou letech velký vývoj a dominantní firma na trhu je pod velkým tlakem asijské konkurence, které už nemá kam utíkat. Proto firma Hewlett-Packard, která si stále drží podle nezávislých odhadů 60% světového trhu v laserových tiskárnách, přichází s inovací, kterou hodlá zase odskočit od svých konkurentů vlastnostmi docela nevídanými – a moci samozřejmě také nasadit vyšší ceny.

Řada HP LaserJet 4000 je označena jako "workgroup-level", tedy jako síťová tiskárna pro menší pracovní skupiny. Tiskárna je schopna teoreticky potisknout 17 stran za minutu, má fyzické rozlišení 1200 dpi a je vybavena zásobníkem na 500 listů papírů. Její cena je 1100 USD (u nás to může být okolo 37 000 Kč), ovšem verze vyhovující pro malé skupiny (se síťovým adaptérem) stojí 1400 USD (okolo 50 000 Kč).

To ale není nic ohromujícího: existuje řada tiskáren pro malé pracovní skupiny, jejichž parametry se od výše uvedených příliš neliší. Podstatné je ale snížení nákladů na tisk, které má poprvé prorazit "zvukovou bariéru" jednoho centu, tj. asi 35 haléřů, na průměrně potištěnou stránku. To má podle představy Hewlett-Packard pomoci nejen porazit konkurenci (dobře využitá tiskárna za svůj život potiskne okolo 100 000 stran, pokud by byla úspora 30 haléřů, jedná se o ušetřenou částku, která zaplatí novou tiskárnu), ale také ruší poslední argument kopírek – cenovou výhodu. A protože je jasné, že budoucnost patří kombinovaným zařízením (tiskárna/scanner/kopírka), může být toto důležitý krok, kterým si chce HP zajistit silnou pozici i jako výrobce těchto zařízení.

Udává se, že jedním faktorem pro snížení ceny je menší velikost částečky toneru (tj. jemněji pomletý toner), ale podstata je jinde: toner je nákladově tak levný, že pro největšího světového producenta tiskáren není příliš velký problém jeho cenu srazit coby tah proti konkurenci.

Váš názor Další článek: Revoluční tiskárna nové řady od HP

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,