LaserJet 2100: Lejzrovka na infra

Recenze tiskárny HP LaserJet2100 určené do malého a středního segmentu.
Ještě po loňském Invexu narušovaly uniformní tisícovkové číslování laserových tiskáren HP poslední zbytky šestkové řady – modely P a MP. Počátkem roku nastoupily i na jejich místo verze modelu 2100. Jak napovídá číslování od začátku řady, jedná se o tiskárny malého a středního segmentu. V podstatě by se tiskárna dala charakterizovat jako odlehčený model 4000 za zhruba třípětinovou cenu.

Slabé kafe
Přitom si zachovala všechny potřebné rysy čtyřtisícovky a přibylo dokonce i pár vylepšení. Rozlišení pravých 1 200 dpi, možnost rovného průchodu papíru skrze tiskárnu (bez problému lze tisknout na silnější kartón). Rychlost tiskárny je 10 stran za minutu a lze používat i manuální duplex. Jisté konstrukční změny doznal první zásobník papíru, u něhož byl upraven podávací mechanismus (cvaká o něco hlasitěji). Vzhledem k tomu, že se poměrně výrazně rozvíjí oblast mobilní komunikace, je tiskárna vybavena také infračerveným portem. Primární záběr této tiskárny nepostihuje oblast grafiky – alespoň tak by se dala vysvětlit absence emulace jazyka PostScript v základní verzi tiskárny.

Rychlost především
Rychlost tisku do značné míry závisí na charakteru tištěných dat – u textových dokumentů s prvky jednoduché čárové grafiky tiskárna zvládla za minutu devět a čtvrt stránky. V případě textu s větším množstvím grafických prvků průměrná minutová reálná rychlost poklesla na sedm a půl stránky. O poznání hůře na tom byly tabulky z Excelu a prezentace z PowerPointu – sedm a necelých šest stran za minutu.

V případě rastrových dat tiskárna zvládala zhruba šest a půl strany za minutu, ovšem brzdil ji vlastní přenos velkého objemu dat. Naopak pokud se jednalo o stránku složité vektorové grafiky (zhruba dva a půl tisíce objektů), tiskárna ji nejprve 168 vteřin zpracovávala a následně vytiskla průměrnou minutovou rychlostí pět a půl strany.

Za tu slevu …
Za výraznou slevu nabízí tisk v kvalitě silnějšího modelu 4000, ovšem s něco nižší rychlostí. Pokud tedy nebude ve velké míře po tiskárně požadován tisk velkého množství vektorových dat, jedná se o dobrou volbu. Pro tisk převážně grafických výstupů s vysokými požadavky na kvalitní a rychlý výstup bych ale spíše připlatil a pořídil LaserJet 4000 či jeho ekvivalent – kromě technicky více propracovaného tiskového motoru má také procesor taktovaný o polovinu výše. A to se při zpracovávání náročných vektorových úloh do značné míry projeví.

laserová tiskárna
Hewlett-Packard
LaserJet 2100
Zdroj: Hewlett-Packard, Praha
Telefon: (02) 61 30 71 11
Cena: 23 600 Kč (typ 2100),
26 640 Kč (typ 2100M), 33 350 Kč (typ 2100TN), ceny bez DPH
Záruka: 1 rok
Zdroj: Computer
Váš názor Další článek: Kupte si cédéčko online a do dvou hodin ho máte i s pizzou

Témata článku: , , , , , ,