Laplink či něco jiného

Ctirad Bobek

S kamarádem, který bydlí ve stejném domě, jsme se rozhodli propojit si mezi sebou...

Ctirad Bobek

S kamarádem, který bydlí ve stejném domě, jsme se rozhodli propojit si mezi sebou počítače pomocí sériového kabelu na vzdálenost 22 m. Zajímalo by mě, jaký je váš názor na možné problémy při tomto druhu spojení, případně jestli existuje jiné (levné) řešení.

Odpověď: Spojování dvou a více počítačů se začíná stávat stále častější otázkou. Většina menších firem, které mají dva či tři počítače, zařizuje nebo provozuje počítačovou síť. Samozřejmě, pokud se jedná o propojení jenom dvou počítačů v domácím prostředí, tak se automaticky většině uživatelů vloudí jasné řešení, které je naprosto běžné - a to sériový kabel. Ovšem ne všichni jsou si vědomi všech pro a proti, které tento druh propojení přináší. Kdybychom měli rozebírat dopodrobna všechny typy spojení současně se všemi aspekty, které sebou přinášejí, tak by z toho byl článek objemnější velikosti. Proto se o možných spojeních jen krátce zmíníme.

Sériový kabel je nejstarším druhem propojení dvou počítačů a je často nazýván jako tzv. Null Modem. Spojení je realizováno speciálním kabelem, který je možné volně zakoupit nebo vyrobit. Délka kabelu je podle standardu omezená, ale ve skutečnosti velice záleží na provedení kabelu a rušení. Praktické zkoušky ukázaly, že na vzdálenost nad 10 m je nutné spojení vždy vyzkoušet. Nedoporučuje se propojení na velkou vzdálenost např. mezi dvěma domy, protože zde může docházet k řadě fyzikálních jevů, které mohou zapříčinit i zničení počítače. Pokud se propojují dva počítače v rámci jednoho domu, tak je možné se spojit na vzdálenost i 30 metrů, ale spojení se podaří udržet pouze do rychlosti okolo 19 200 b/s. Z toho vyplývá, že na větší vzdálenost se rychlost snižuje (roste chybovost) a proto toto spojení není vhodné pro přenos většího množství dat.

Paralelní kabel je typ kabelu, kterému se občas říká také Laplink podle legendárního programu, který se stal asi nejznámějším pro spojení dvou počítačů kabelem. Propustnost po paralelním kabelu je značně vyšší než propustnost sériového propojení a při ideálních podmínkách je možné dosáhnout až rychlosti 200 kB/s. Ovšem vzhledem k rychlosti je omezena délka tohoto kabelu. Maximální "povolená" délka jsou 3 m, ale po praktických testech je odzkoušena délka maximálně 10 m. Nesmíme ovšem zapomínat na rušení, kdy s přibývající délkou klesá spolehlivost přenosu, který po překročení kritické délky začne padat. Tento typ propojení se používá k přenosu menšího objemu souborů (řádově desítky megabajtů) mezi dvěma počítači. Navíc pomocí tohoto kabelu můžete zprovoznit malou síť ve Windows 95, která je kompatibilní se standardem IPX/SPX a využívá technologie DCC (Direct Cable Connection), která je implementována do Windows 95.

Oba předchozí způsoby propojení mají společnou nevýhodu. Pro navázání spojení je nutné mít oba počítače zapnuté a na obou spustit v tentýž čas program pro spojení. Mnohem lepší je spojení, při kterém není nutné, aby spojení realizovaly současně oba počítače. Stačí přece, aby v případě spuštění počítače se zjistilo, zda je druhý počítač aktivní a když je, tak potom se spojení ustaví. Pokud není, tak se spojení ustaví, až se druhý připojí. Právě tento způsob vám může zajistit operační systém Windows 95, když počítače propojíte vzájemně pomocí lokální počítačové sítě.

Lokální počítačová síť mezi dvěma počítači je asi nejlepší spojení, při kterém je možné dosáhnout rychlosti 10 Mb/s nebo dokonce až 100 Mb/s. Již dávno neplatí, že počítačová síť je jen pro velké firmy; řada domácích uživatelů si ji může pořídit s minimálními náklady. Jednoduché síťové karty dnes seženete za 700 Kč včetně DPH. Ke vzájemnému propojení je ještě zapotřebí koaxiálního kabelu, který vůbec není drahý, a dvou terminátorů (ukončovačů tvaru "T"). Navíc vzdálenost mezi počítači může být až 180 m, dokonce s kvalitními kartami (3Com, Intel apod.) je možné dosáhnout vzdálenosti až 300 m. Samozřejmě se opět doporučuje kabel nenatahovat mezi dvěma vzdálenými místy jako jsou domy, kdy může snadno dojít poškození počítače vlivem statické elektřiny. K softwarovému propojení nemusíte mít žádný speciální software. Úplně postačí operační systém Windows 95 či Windows 3.11 for Workgroups.

Proto pokud chcete propojit dva počítače, je asi nejlepší a cenově snesitelnou variantou počítačová síť. Propojení přes sériový a paralelní kabel se začíná používat méně a méně a slouží pouze jak krátkodobé řešení. Navíc pokud budete mít počítačovou síť, je velice snadné připojit další počítače, což u sériového ani paralelního kabelu nemůžete.

Váš názor Další článek: Softwarový gigant zakládá nové výzkumné centrum

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,