Lákadla CeBITu

Tento týden to vypukne. Největší světový veletrh informačních technologií CeBIT slibuje představení řady unikátních produktů. O spoustě z nich již víme a tady jsou.
CeBIT bude v Hannoveru zahájen ve středu 12. března a potrvá až do 19. března. Ty nejdůležitější novinky nicméně budou představeny ve středu a čtvrtek, kdy také na CeBITu budeme přímo osobně a budeme tak přinášet novinky přímo z centra dění. Letošní CeBIT bude sice o něco chudší než loni, ale proti skomírajícímu Comdexu je stále v plné síle. Velkým množstvím uváděných novinek je pochopitelně nesrovnatelný s naším regionálním Invexem a ačkoli byla sice řada novinek ohlášena již dříve třeba na lednové výstavě CES, zde bude jejich evropská premiéra.

Řada firem již dala dopředu vědět, s jakými trumfy se bude na CeBITu chlubit a řada těch neohlášených se dá velmi dobře tušit dopředu. Pojďme se tedy podívat, jaká lákadla tento týden budou vystavována.

AMD

AMD je pro CeBIT v mírně nevýhodné pozici, protože oficiální uvedení Opteronu bylo posunuto na příští měsíc. Dá se tedy předpokládat, že Opteronů bude na stánku AMD spousta, nebude ale na nich stát prezentace firmy - ta je dle pozvánek spíše neformální a orientovaná více na mobilní technologie. Každopádně i bez oficiálních ohlášení budou u AMD vidět zajímavé novinky a bude se na co ptát.

ATI

ATI na CeBITu nebude vystavovat přímo, ale prostřednictvím svých partnerů, protože v Evropě přímo nepůsobí. Přesto je poměrně jasné, na co se můžeme těšit. Je to především nová řada grafických karet Radeon 9800, 9600 a 9200 v různých modifikacích, k vidění budou i specialitky jako třeba pasivně (bez větráčku) chlazený Radeon 9700 Pro.

Hewlett-Packard

HP si na CeBIT nachystalo hned několik výrazných novinek. Představeny budou tři nové LaserJety, nový OfficeJet, nové kompaktní multifunkční zařízení PSC 1210, miniaturní fotoskener Photosmart 1200 pro rozměr 10x15, nový EVO Notebook (Centrino) a těšit se můžeme také na nové Pocket PC.

IBM

IBM postaví svou letošní expozici okolo sloganu ‚Objevte éru e-byznysu podle potřeby‘, tedy na svém nedávném ohlášení aktivit computing on demand. Ve vystavené síti budou virtuální linuxové servery tvořit výpočetní infrastrukturu společně s dalšími platformami IBM. Zajímavou bude jistě Innovation Zone, kde budou vystaveny výsledky práce výzkumných a vývojových center. Blue Space je označení koncepce IBM pro kancelář budoucnosti. Všechny technologie a zařízení nové koncepce kanceláře jsou důkladně promyšleny do nejmenšího detailu, jsou plně interaktivní a lze je přizpůsobit osobním potřebám jednotlivých uživatelů. Technickou dominantou kanceláře je tzv. Everywhere Display, který dokáže nezkresleně promítat obsah obrazovky uživatele kamkoli v místnosti, na zeď, na stůl nebo na podlahu. Nové technologie umožňují pracovat s promítaným obrazem velmi podobně jako s dotykovou obrazovkou.

Zařízení Heart Rate Monitor je prototyp, který v případě nouze automaticky pošle zprávu na mobilní telefon. Toto malé, lehké zařízení se nosí na těle. Pokud frekvence srdečního tepu dosáhne úrovně, která je považována za nebezpečnou, zařízení IBM Bluetooth bezdrátově pošle nouzovou zprávu na mobilní telefon lékaře. Heart Rate Monitor je první bezdrátové zařízení svého druhu, které funguje po síti. Je ideální pro sportovce a kardiaky.

IBM Mastor (Multilingual Automatic Speech-to-speech Translator) je univerzální překladový systém, který vůbec poprvé spojuje technologie rozpoznávání řeči, strojového překladu a hlasového výstupu. Ukázka překladu s tímto zařízením předvede v angličtině a mandarínské čínštině, jak lidé mohou konverzovat v reálném čase navzdory jazykovým bariérám.

Na prototypu audiovizuálního rozpoznávání řeči bude předvedeno, jak lze optimalizovat konveční rozpoznávání řeči pomocí vizuálních dat, například analýzy pohybu rtů. Zařízení umožňuje dosáhnout maximální přesnosti rozpoznání navzdory okolnímu hluku, nesrozumitelné řeči atd. Tato technologie bude mít rozhodující význam zejména pro budoucí intuitivní ovládání strojů mluvenými pokyny.

Intel

Dopředu známou událostí CeBITu je představení Intel Centrino, tedy procesoru a čipové sady pro ultratenké notebooky s prodlouženou dobou provozu na baterie. O Centrinu si již ví poměrně hodně, spíše se tak bude jednat o formální start. Na oficiální start je nachystána řada notebooků vybavených Centrinem, v podstatě všechny hlavní značky uvedou vlastní notebooky s Centrinem. Centrino nabídne vyšší výdrž s nižším výkonem za vyšší cenu. Bude určené pro náročnější zákazníky, pro které je mobilita důležitější než nejvyšší výkon.

Toshiba

Mimo notebooků s Centrinem bude na stánku Toshiby k vidění celá řada technologických lahůdek. Direct Methanol Fuel Cell (DMFC) Libretto: napájecí jednotka založená na bázi metanolu určená především pro modely Libretto. Toshiba představí možnosti napájení pomocí pouhé výměnné cartridge s metanolovou náplní. Těšit se můžeme na demoverzi mobilního počítače s kapalinovým chlazením. Návštěvníkům srozumitelně objasní fungování kapalinového chlazení nemrznoucí směsí u notebooků.

K vidění bude rovněž ohebný TFT displej. V současné době největší (8,4 palce) ohebný displej. Otevírá nové možnosti prezentačních technologií. A pochopitelně i OLED 2.2 (Organic Light Emitting Diode): nová generace LED displejů.

Nvidia

Zcela pochopitelně bude expozice Nvidie zaměřená na GeForce FX včetně minulý týden představených GeForce FX 5600 a 5200. Jen tak pro zajímavost jsem zvědavý na hostesky Nvidie, ty jsou pravidelně ve firemních oblečcích a jestli budou stejně neoblečené jako maskot GeForce FX víla Dawn, tak to bude rozhodně zajímavé.

SiS

SiS svou expozici pojme pod sloganem "Get Hyper with Giga Speed", vystavovány budou nové čipsety s podporou DDR400 a AGP 8X, nový grafický čip Xabre s podporou DirectX 9 a AGP 8X, stejně jako nová generace produktů SoC.

Sony

Stánek Sony je na CeBITu stabilně takovou výstavou ve výstavě, nejinak tomu bude i letos a tak se můžeme těšit na řadu zajímavostí. Spousta z novinek v oblasti spotřební elektroniky si odbyla svou premiéru už v lednu na CESu případně na nedávné fotografické výstavě PMA, zde to bude tzv. živě. Sony tak vystaví své nové DVD videokamery, které pro záznam využívají 8cm DVD disky (to samé vystavovala již loni Hitachi). Na trhu by měly být nicméně až na podzim. Premiéru bude mít první stolní DVD rekordér podporující DVD-RW i DVD+RW. Známá řada systémů pro domácí kino DAV dostane novinku DAV-S1000, která nabízí bezdrátové zadní reproduktory (přes infra). K vidění budou i nové 5Megapixelové foťáky DSC-P10, DSC-P92 včetně špičkového DSC-V1.

VIA

VIA představí na stánku svou vizi kompletně propojené domácnosti včetně kuchyně, obýváku a studovny vybavené nejnovějšími technologiemi včetně VIA Hi-Fi PC – počítače pro obývací pokoj. Spoustu z toho umožňuje Mini-ITX platforma, kterou bude VIA opět propagovat a chlubit se velkým počtem partnerů.

Máte tip?

Tento přehled je jen omezený a pochopitelně toho bude k vidění násobně více, jsou tu prostě jen ty věci, o kterých dopředu bezpečně víme. Záměrně tu nejsou třeba Canon a Olympus, protože jejich novinkám představeným na PMA jsme se již věnovali. Kdybychom ale věděli všechno, na CeBIT nemusíme. Pokud máte vy sami nějaký tip na produkt či zajímavost, kterou bychom měli proklepnout, klidně to napište do diskuze.

Diskuze (5) Další článek: IBM čelí miliardové žalobě kvůli Linuxu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,