Ladění výkonu paměti (KT133)

Středně pokročilý: V této části se podíváme na to, jak lze nastavením BIOSu (nebo registrů čipsetu) zvýšit propustnost paměti. Z původního pomalého "default" nastavení 382MB/s (kuriózní je, že je nastaveno jakmile v BIOSu zvolíte "Load Optimal Settings") jsme se dostali na 502MB/s a to pouze po mírné změně nastavení některých registru. Popis platí téměř pro všechny novější čipsety VIA - avšak postup byl testován na bázi KT133 - nejrozšířenějšího to čipsetu pro Socket A Athlony a Durony. P.S. Některé nastavení a postupy však platí obecně.

Spolupráce paměť-čipset (potažmo základní deska) není jednoduchou záležitostí. V průběhu práce počítače, probíhá mezi paměti a základní deskou celá řada dynamických cyklů a procesů (jakby ne, vždyť se jedná o SDRAM, tedy dynamickou paměť). Taktování paměti, použití bufferů, proklad paměťových bank, délky cyklů to jsou jen některé z parametrů, kterými můžeme zasahovat do dynamiky této složité komunikace. Proč však výrobce nenastaví vše na maximum?

Výkon a / nebo stabilita

Bohužel, ani v nastavení paměti není nic "zadarmo" - vyššího výkonu dosáhneme jen za cenu kladení vyšších nároků na použité komponenty. Rychlejší "tajming" sice umožňuje hbitější transport dat, na druhou stranu zkracuje časy a délky impulsů na hranici, kdy se zvyšuje již chybovost celého procesu. Stabilita je vždy v PC světě nadřazena rychlosti a proro mnozí výrobci volí pro své přednastavené "default" hodnoty velmi, jak to říci, opatrné nastavení. To často spočívá v nastavení všeho na minimum...

I nám záleží na stabilitě, avšak na rozdíl od výrobce si můžeme optimální hranici při niž je systém výkonný a stabilní, najít sami - můžeme provést jemné doladění šité na míru naší sestavě.

V další části článku vám ukážu nejdůležitější parametry ovlivňující výkon paměti, provedu měření a srovnání výkonu a nakonec vám ukáži, jak lze tyto hodnoty u vás správně otestovat a nastavit.

...nejdříve špionáž hardware

V minulých článcích jsem Vám doporučoval "HW-špionážní" program HWiNFO (ten je obecnějšího zaměření), nyní Vám pro zjištěni informací o vaši paměti nabízím spec. utilitu CTSPD, ta je k nalezení u nás a také zde. Utilita váží 760kB a slouží ke čtení informací z SPD EPROM čipu umístěného na paměťových modulech SDRAM.


...SPD EEPROM = ten malý vpravo nahoře...

I když všem údajům nebudete rozumět ihned, budou se nám v další části hodit (často také stačí informace z HWiNFa).

Výchozí výkon paměti si změříme utilitou Sisoft Sandra 2001 (Athlon 1000, 128 MB PC133):

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,