Kyocera FS-680: klady dlouhověkosti

Dnes vám v redakčním testu představíme novou tiskárnu Kyocera FS-680, která patří ke generaci produktů utvářejících podobu současného trhu levných kancelářských tiskáren.
Dnes vám v redakčním testu představíme novou tiskárnu Kyocera FS-680, která patří ke generaci produktů utvářejících podobu současného trhu levných kancelářských tiskáren.

Ceny laserových tiskáren za poslední měsíce kupodivu mírně vzrostly; kvalita a rozsah přidaných služeb ale také. Dnes vám v redakčním testu představíme novou tiskárnu Kyocera FS-680, která patří ke generaci produktů utvářejících podobu současného trhu levných kancelářských tiskáren. Je charakteristickým zástupcem kategorie „nad deset tisíc“, jejichž společnou vlastností je vysoké tiskové rozlišení, obstojná robustnost a rozšiřitelnost.

Rozlišení v mezích normy
Po týdnu zkušebního provozu FS-680 jsou naše dojmy převážně kladné. Kvalitu tisku je v kategorii laserovek téměř zbytečné posuzovat. Většinou odpovídá parametrům zmíněným v materiálech: v tomto případě tedy pravých 600×600 dpi; při vyhlazování textu má navozovat optický dojem 2 400 dpi. Tenhle parametr je ale obtížné komentovat, protože ani lupa nerozlouskne odpověď na otázku „jak vysoké je opravdu rozlišení?“ – důležitý je pro nás výsledek: perfektní tisk. A toho FS-680 dosáhla při tvorbě dokumentů všech stupňů komplexnosti.

Rychlost od čtyř k osmi
Pokud jde o rychlost, firemní materiály nelžou: naměřili jsme dokonce více: 8,3 stránek za minutu! To však jen při nejnižším rozlišení (300×300) a při tisku stejných kopií téhož listu. Tiskneme-li dokument o více stranách, v rozlišení 600×600 dpi nebo s nejvyšším vyhlazováním, klesne rychlost tisku asi na 4 stránky za minutu. V reálném provozu, kde se obě zmíněné krajní možnosti většinou střídají ve vyváženém poměru, se tedy rychlost tiskárny dostane na průměrných 6 stran za minutu. Stojí za připomenutí, že tuto vlastnost „proměnlivého výkonu“ mají téměř všechny tiskárny na trhu.

Podavače by zasloužily (rozšířit)!
Elegantní design i praktické řešení ovládacího panelu jsou také plusem tiskárny. Úlohu lze stornovat přímo pomocí tlačítek na ní, a to i ve chvíli, kdy už se papír začíná „zvedat ze židle.“ Standardní podavač na 150 listů lze rozšířit o další podpodavač na 250 listů. Tato možnost není v dané cenové relaci příliš obvyklá (bohužel ta relace se zvedne o 5 762 Kč bez DPH). K rozšíření bych se asi uchýlil až při použití FS-680 jako skupinové tiskárny v síti. Vadí, že vysouvání podavače blokuje plochu před tiskárnou, ale to už je úděl menších stolních modelů.

Softwarové ovladače a pár pomocných programů (i pro správu v síti) se dodávají na cédéčku a české ovladače do Windows 95/98/NT na disketě. Instalace je standardní, bez problémů, dokonce jsme zajásali: v krabici byl kromě tiskárny, manuálu, instalaček a podestýlky také paralelní kabel pro připojení k počítači.

Komfort pro jednotlivce, základ pro firmu
Zmíněné parametry i naše zkušenosti zatím nijak nevybočují z průměru; samy o sobě by při mírně vyšší ceně Kyocery mohly možná odrazovat. Čím však produkty Kyocery vždycky získávají náskok, je výhodnost dlouhodobého provozu. Přestože v maximálním měsíčním objemu tisku (u FS-680 je to 8000 stran) vede v této cenové relaci Brother (ani u něj to však není zadarmo), v nákladech na tisk (0,57 Kč/stránku) a životnosti válce (100 000 stran) předbíhá Kyocera své konkurenty. Při rozšíření o síťové rozhraní (interní), při zvětšení kapacity paměti (4 MB až na 36 MB) a po přidání podavače může být FS-680 pohodlným řešením pro menší firmu.

Podstatné je jedno: přestože levné řady od Kyocery nejsou u nás tak rozšířené a známé jako HP, OKI nebo Minolta, dokáží chytře vytěžit maximum z dobré pověsti výkonných modelů, které jsou ve světě proslulé svou vyšší cenou, ale také vysokou spolehlivostí a nízkými náklady na tisk.

malá laserová tiskárna
Kyocera
FS-680
Zdroj: Janus, Praha
Tel.: (02) 25 12 72
Cena: 13 200 Kč bez DPH
Záruka: 1 rok/100 000 stran
Parametry: A4, 8 stran/min.; laser; 600×600 dpi + KIR2 (vyhlazování); grafický jazyk PRESCRIBE IIe, Latin 2; emulace HP LaserJet 5P, Diablo 630, IBM Proprinter X24E, Epson LQ-850, Lineprinter; kazeta na 150 listů, výstup lícem nahoru nebo dolů; životnost toneru dle ECMA/132 ISO10561 Pattern A 5 500 stran A4; paměť RAM 4 MB (rozšiřitelná až na 36 MB); spotřeba 10 W ve spánkovém režimu; možnost rozšíření o interní Ethernet a Token Ring (Novell, Unix, Windows), IBM Coax, Twinax; o sériové rozhraní RS-232C/RS-422A (přenosová rychlost až 115 200 B/s), o podavač na 250 listů.
Zdroj: Computer
Diskuze (2) Další článek: MetaCreations Canoma 1.0: grafický chameleón

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,