Kvůli nedostatečné ochraně osobních dat jsou lidé ochotni smazat účet dané služby, ukázal český průzkum

Můj názor  |  zobrazit i odpovědi (trvale)  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  nových názorů: 13

Názory k článku

avatar
05. 05. 2021 00:11

Stejne tak uprednostnujeme ceske potraviny :D A to az do okamziku, kdy do kosiku dame to nejlevnejsi co najdeme :D

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Anonymizovaný  |  04. 05. 2021 13:27

Osobně mám problém s poskytováním všech dat, která nejsou nezbytně nutná a především se sdílením dat "třetím stranám".Dnes, bohužel platí, že data poskytnutá například bance, operátorovi nebo on-line prodejní platformě jakoby byla poskytnutá přímo státu.Přitom už u několika mediálně probíraných soudů byly použity jako důkaz například polohové údaje ze sítě mobilního operátora a situace, že chce finančák vysvětlit některé převody či vklady na účet jsou už také čím dál víc běžnější.Sociální sítě ani nezmiňuji, protože to je úplné vysvlečení do naha a data jsou používána tak široce a tak dostupná, že by to vydalo na celou knihu ohledně negativních důsledků.Sociální sítě tedy vůbec nepoužívám. Nepoužívám ani mobilní telefon ani nic, co bych s sebou nosil a připojovalo se do mobilní sítě, protože nechci, ať má operátor údaje o mé poloze (a skrze něj i státní orgány). Bankovní účty jsou dnes už nutnost a samozřejmě je používám, ALE s vědomím, že cokoliv přes ně jde, tak automaticky podléhá lustraci finančáku.Proto když chci například dát peníze nějaké blízké osobě, tak jedině V HOTOVOSTI s instrukcí, ať si je nevkládá na účet, ale postupně je utrácí taktéž hotově.Mám totiž negativní zkušenost, že už dvakrát jsem musel vysvětlovat "proč jsem dal peníze XY", "za co to bylo" atd. S tím ať jdou orgán do někam!Naprosto luxusní podmínky mi taky dala jedna banka, kdy jsem u ní měl spořící účet, ale když jsem chtěl Z VLASTNÍCH ULOŽENÝCH PENĚZ jednorázově zaplatit víc než 80k, tak prý musím podat "žádost a zdůvodnění" a když mi ji schválí, tak mi "dovolí zaplatit nadlimitní platbu". WTF???!!!!!!Připadám si v tomto státě spíš jako otrok než svobodný člověk. Nevidím důvod proč bych někomu měl vysvětlovat jak nakládám se svým majetkem.Když budu chtít, tak mám právo třeba všechno prodat, všechny peníze vybrat, rozházet je lidem na ulici a jít bydlet někam do lesní chýše a nikdo by mi v tom neměl bránit a ani chtít vědět "proč to dělám" nebo mi to dokonce nějak "schvalovat" či "neschvalovat".Takže sorry, ale peníze v bance zkrátka NEJSOU MOJE, protože pokud mi někdo musí něco "schvalovat", tak to znamená, že tím nedisponuji já, ale on a moje dispozice je jen "na dovolení".Proto nejméně důvěřuji bankám a mobilním operátorům. Naopak na e-shopu se mi nikdy nestalo, že když bych si něco koupil, tak by mi e-shop pak musel "schvalovat" používání.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (4)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
04. 05. 2021 12:49

1) malé průzkumy trhu jsou v České republice zcela nevypovídající. Respondenti se zpravidla rekrutují kvůli odměně a zpravidla lžou už o své sociodemografii.(alespoň u skupinových diskusí a v případě panelových výzkumů)
2) 86% sice něco tvrdí ale kolik procent z nich je vůbec schopno zjistit zdali a jak jsou chráněna jejich data? Kolik z nich vůbec rozumí pojmu ochrana dat? A hlavně kolik z nich je schopná se o špatné ochraně SVYCH dat dozvědět?
V me fantazii si ty lidi otázku přeložili takto: když mi zavolá dcera a řekne mi že mě mohu okrást a má data jsou v nebezpečí tak jí dovolím kliknout a zrušit účet?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 05. 2021 11:30

Kdyby to byla pravda, bylo by na sociálních sítích zanedbatelné ‰ současných uživatelů. Lidi soukromí nezajímá, při spuštění služby bez problémů odsouhlasí cokoli, aniž by to četli.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 05. 2021 10:29

Ja jsem ochotny smazat ucet u sluzby ktera se snazi mi "nutit neco" a nebo smirovat nad zdravou miru. Takze napriklad "milovanym" windows jsem pres dns blocking zakazal praskani ruznych "telemetrickych dat". Smazal jsem messenger z mobilu uz pred delsi dobou, jsem docela blizko zurseni uctu na fb jako takovem. Banksterum jsem prekazil jejich choutky s "bank id" atd. Zijeme v divne dobe, kazdy u koho chcete neco koupit "si mysli" ze mu automaticky zacnete poskytovat data. Doprcic kdyz jsi jdu koupit rohlik nevim proc bych albert/lidl/norma/xy mel na kase poskytnout data spojena s nejakou jejich priblblou apkou. A otazky typu "mate nasi aplikaci/kraticku" me fakt zacinaji pekne otravovat. Staci ze si muzou spojit kartu/nakup a delat analyzu co kdy nakupuji atd. Nedelam si iluzi ze mozna smiruji monitoringem bluetooth/wifi pohyb cloveka po prodejne. To vazne chteji lidi donutit k prepinani mobilu do airplane modu pri vlezu do obchodu ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 05. 2021 10:18

Já si myslím, že o tom spíš lidi jen mluví, ale když přijde na věc, skutečně ochotných je naprosté minimum. Ostatně bylo to vždy vidět u každé verze nové windows, kdy davy lidí zaručeně a definitivně přecházela na linux. Ale jestli skutečně přešel jeden ze sta, tak je to moc. V této situaci bych očekával něco podobného.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
04. 05. 2021 09:56

Kdyby 82 % uživatelů opravdu zrušilo službu při nedostatečné ochraně dat, tak už dnes není nikdo zaregistrovaný na facebooku, freemailech a většině e-shopů. :D

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor