Windows 10 | Heslo | May 2019 Update

Květnové Windows 10 znemožní nutit uživatele ke změně hesla

Microsoft s novou verzí Windows 10 chystá změnu v jedné z politik, které správci mohou uplatňovat na počítače ve firemní doméně. Nově nebude možné vynucovat změnu hesla například po 30 či 60 dnech. Tyto změny totiž často vedou k tomu, že se bezpečnost spíše snižuje, než zvyšuje.

Změna se týká nejnovější verze Windows 10 May 2019 Update, která má vyjít v průběhu května. Krom dalších změn v ní správci podnikových počítačů přijdou o možnost skrze jednu z politik vynutit změnu uživatelského hesla po konkrétním časovém úseku. To totiž mnohdy vede k tomu, že uživatelé používají méně bezpečná hesla (pouze změní na konci číslo apod.), píší si je na lístečky u počítače, nebo je rovnou zapomenou. V případě úniku hesla navíc stejně firmy budou reagovat spíše hned, nežli čekat, až proběhne další vynucená změna.

Microsoft tak doporučuje využít spíše seznam zakázaných hesel či rovnou dvoufázové ověření pro vyšší zabezpečení počítačů a nespoléhat se na tyto již zastaralé a v reálném světě neužitečné metody. V platnosti také zůstávají všechny další politiky týkající se hesel, jako je například požadovaný minimální počet znaků či speciálních symbolů.

Jak zvládnout správu vašich hesel?

Zdroj: SlashGear

Diskuze (62) Další článek: Pouze dnes: předplaťte si Computer a ušetřete 40 %

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,