Windows 10 | Aktualizace | May 2020 Update

Květnová aktualizace Windows 10 přinese celou řadu vylepšení pro usnadnění přístupu

Microsoft se na svém blogu podělil o informace kolem připravovaných nových funkcí Usnadnění přístupu v operačním systému Windows 10. Zaměřuje se například na lepší viditelnost kurzoru v rámci textu a vylepšení funkcí Lupa a Předčítání. Novinky by měly být dostupné v rámci velké květnové aktualizace May 2020 Update.

Microsoft v aktuální verzi Windows nabízí nástroje pro úpravu velikosti a barvy standardního kurzoru myši. Podobné možnosti hodlá nově přinést i v případě textového kurzoru. Uživatelé se slabším zrakem si budou moci nastavit velikost, tloušťku a barvu (předdefinovanou, nebo vlastní), případně zvolit jiný typ indikátoru.

Nové možnosti nastavení textového kurzoru 
Nové možnosti nastavení textového kurzoru

Květnová vylepšení

Nových funkcí se dočká také nástroj Lupa, kde bude nejzásadnější novinkou schopnost převodu textu na řeč. Díky ní bude možné nechat si předčítat text v prohlížečích Edge, Chrome a Firefox, v textovém editoru Word či aplikacích Outlook a PowerPoint. Nově přibude podpora tmavého režimu.

K těmto účelům budou v aplikaci Lupa připravena nová tlačítka pro ovládání médií, která uživateli poskytnou kontrolu nad hlasovým výstupem. Umožní jim spustit či pozastavit předčítání a přeskakovat mezi větami vpřed i vzad.

Nová tlačítka pro ovládání médií v nástroji Lupa 
Nová tlačítka pro ovládání médií v nástroji Lupa

Již nyní Lupa umožňuje uživatelům přiblížit část obsahu obrazovky, aby byl text a ikony lépe čitelné. Další novinkou v tomto směru skutečnost, že ve výchozím nastavení bude virtuální zvětšovací sklo při pohybu po obrazovce následovat textový kurzor.

Vylepšené Předčítání

Další vylepšení proběhla v rámci aplikace Předčítání (Narrator), sloužící ke čtení obsahu obrazovky. Ta umožňuje používat počítač s Windows 10 například nevidomým uživatelům. Microsoft přidává možnost vyjadřovat některé akce místo slovního popisu pomocí zvuků.

Další vylepšení proběhla v rámci aplikace Předčítání 
Další vylepšení proběhla v rámci aplikace Předčítání

Aplikace Předčítání po aktualizaci na May 2020 Update nabídne lepší zážitek při procházení webu. Nově přináší podporu webového prohlížeče Mozilla Firefox, možnost automaticky začít číst obsah otevřeného webu a funkci, která poskytuje shrnutí celé stránky.

Hlas nástroje by měl být výrazně přirozenější, mimo jiné i díky kratším pauzám mezi jednotlivými slovy. K příjemnějšímu přednesu má přispět skutečnost, že program bude zpracovávat najednou celé věty a nikoli jen jednotlivá slova, jak tomu bylo dosud.

Předčítání lépe zvládne odkazy, ukryté pod frázemi jako „klikněte zde“. V takových případech bude uživatel moci stisknout klávesovou zkratku Ctrl+D a nástroj mu přečte adresu odkazu. Stejnou zkratku lze použít také pro získání textového popisku obrázku.

Diskuze (17) Další článek: Projekt NOMARS: U.S. Navy chce robotické lodě, které by byly odolné proti pandemiím

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,