Internet

Kvalitní dostupný internet bude v každém letadle a na každém letišti, slibuje nová aliance

Skutečně použitelnou Wi-Fi síť na palubě letadel, slibuje třicet společností sdružených v Seamless Air Alliance. Výrobce letadel Airbus, přepravce Delta Air Lines nebo výrobce satelitů Panasonic, Intelsat či telekomunikační firmy Nokia a Vodafone se přihlásili k protokolu, který má zajistit společnou infrastrukturu.

Podle šéfa Aliance Jacka Mandaly brání lepší konektivitě fakt, že každý přepravce řeší tuto službu samostatně s výrobcem letadla a svým internetovým providerem. Spolupráce má přinést řadu synergií. Cílem je integrovaný systém, kdy cestující po zalogování na letištním terminálu zůstává připojený a surfovat může při čekání na odbavení, v letadle, i na přestupu mezi jednotlivými lety. Zástupci aliance doufají, že další se postupně budou přidávat i další aerolinky. Připojení má být zdarma, zatímco dnes je zpravidla citelně dražší, než Wi-Fi na zemi.

Agentura Bloomberg, která se zprávě věnuje, upozorňuje na to, že standardizace této služby zpřístupní trh novým hráčům, zvýší konkurenci a všechna internetová řešení pro letadla by tak měla zlevnit.

 

Traveloka

Prohlédněte si aerolinky nejvíce nakloněné technologiím pro cestující. Žebříček sestavuje web Traveloka.com a sleduje připojení k internetu, možnost dobít si na palubě své elektronické zařízení, či možnost SMSkovat a telefonovat za letu. 

 

Aliance očekává, že standardizace připojení k Wi-Fi na palubách letadel a letištích zvýší počet dopravních letadel s připojením k internetu v následujících deseti letech ze současných deseti na 26 tisíc. Podle dat agentury Routehappy má dnes nějakou nabídku internetového připojení pro své cestující zhruba stovka aerolinek světa.

Článek připravila redakce E15.cz

Diskuze (8) Další článek: Týden Živě: Zuckerberg dostal od komisařek za uši a Desítky nejsou tak chybové, jak to občas vypadá

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,