Kupujete auto? Ověřte si, že není kradené

Konečně! Policie ČR zveřejnila databázi odcizených vozidel,a tak můžete konečně rychle zjistit, zda auto, na které máte zálusk, není náhodou odcizené.
Konečně! Policie ČR zveřejnila databázi odcizených vozidel,a tak můžete konečně rychle zjistit, zda auto, na které máte zálusk, není náhodou odcizené. Na serveru Ministerstva vnitra najdete prohledávání databáze odcizených vozidel,a to podle SPZ, čísla motoru nebo čísla podvozku. Navíc si můžete vyhledávat i podle případných překlepaných čísel motoru. Pokud někdo překlepne třeba 3 na 8 nebo 1 na 7, systém vyhledá všechny možné kombinace překlepaných čísel motoru a karosérie. Pokud koukáte na čerstvě červený Peugeot a podle čísla motoru si najdete bílou škodovku a modrý Peugeot, jste na stopě.

O tom, že celý systém funguje, se můžete přesvědčit například tímto dotazem, který najde Favorita, kterého před nedávnem ukradli našemu správci serverů.

Databáze obsahuje vozidla odcizená za poslední tři roky, pokud tedy kupujete auto, nenajdete takové, které nedobrovolně změnilo majitele před rokem 1997. Přesto lze předpokládat, že zloděj nebude auto skladovat tři roky v garáži a otálet s jeho prodejem. Policie ČR upozorňuje, že databáze neobsahuje ve většině případů automobily odcizené v zahraničí, dá se to tedy využít na české poměry. V současné době databáze obsahuje více jak padesát tisíc aut.

Zveřejněná databáze odcizených vozidel nezpůsobí, že by se auta kradla méně, ani vám ukradené auto nevrátí. Jednoznačně ale přispěje k tomu, abyste mohli s klidnějším svědomím kupovat ojetá auta. Policii ČR patří dík, že se k tomuto kroku konečně rozhýbala. Opět máme na Internetu aplikaci, kterou je radost využít.

Diskuze (2) Další článek: Hudební drby

Témata článku: , , , , , , , ,