Windows 10 | Aktualizace

Kumulativní aktualizace Windows KB4343909 způsobuje řadu problémů

V rámci „aktualizačního úterý“ vydal Microsoft pro Windows 10 také kumulativní aktualizaci KB4343909. Přináší řadu oprav a vylepšení, díky nimž by měl být systém stabilnější, nicméně řadě uživatelů přidělala nejednu vrásku na čele, jak informuje Windows Report.

V souvislosti se záplatou KB4343909 jsou nejčastěji hlášeny čtyři různé problémy. První se týká hráčů, kteří by měli instalaci této aktualizace důkladně zvážit. Po nainstalování záplaty totiž v mnoha případech nebylo možné spustit některé počítačové hry. Následná odinstalace údajně potíže vyřešila.

Jeden z dotčených uživatelů k tomu uvedl: „Přes noc se mi na dvou počítačích nainstalovaly záplaty KB4343897 pro Windows 10 1709 a KB4343909 pro Windows 10 1803. Zatímco předtím mi všechny hry fungovaly, poté nešla spustit ani jedna. Zkoušel jsem hry jako Assassin’s Creed, DDO, SWTOR a všechny při spuštění spadly. Nabíhající proces přitom nebylo možné ukončit ani přes Správce úloh. Potíže vyřešila odinstalace aktualizace, po které všechny hry fungují jako dříve.“

Další potíže byly zaznamenány při pokusech o připojení přes VPN. Řada uživatelů hlásila, že dříve bezchybně fungující konektivita po nainstalování aktualizace nebyla schopna spojení. Dle jednoho z uživatelů se klientská aplikace pořád dokola snažila o připojení, které se však nezdařilo, ale ani neskončilo chybou. Po odebrání aktualizace KB4343909 a několika restartech začalo VPN připojení fungovat.

Kumulativní aktualizace Windows KB4343909 způsobuje řadu problémů
Kumulativní aktualizace Windows KB4343909 způsobuje řadu problémů

Některým uživatelům se záplatu nepovedlo vůbec nainstalovat. Proces aktualizace v takovém případě zamrzal, zastavil se, nebo náhle skončil chybou. Jeden z uživatelů popisuje, jak v úterý zaznamenal běžící update. Instalace kumulativní aktualizace však neskončila ani po čtyřech hodinách a běžela i následující den. Po opětovném spuštění proběhlo stažení a celý proces se zacyklil na inicializaci. V přinejmenším jednom případě pomohl downgrade Windows na verzi 1709 a aktualizace na sestavení 1803, po které již aktualizace proběhla úspěšně.

Kvarteto nejčastějších potíží uzavírají uživatelé s Bluetooth klávesnicí, což je problém, na který si někteří stěžovali už při dubnové velké aktualizaci. Projevuje se tak, že se klávesnice po přechodu do režimu spánku a následném probuzení nepřipojí k počítači.

Jedním z dotčených je v tomto případě majitel bezdrátové klávesnice Microsoft Designer Bluetooth Desktop Keyboard, který popisuje, že poté, co klávesnice „usne“, trvá nejméně deset až patnáct minut, než se opět připojí k počítači. Poslední nainstalovanou aktualizací byla právě KB4343909.

Ve většině případů je řešením odinstalace aktualizace KB4343909.


Mohl by vás zajímat tento Týden Živě s tématy April 2018 Update, blázniví Japonci a Surface Pro:

Diskuze (114) Další článek: Amazon chce vlastní videorekordér. Jmenuje se Frank

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,