Windows 10 | Aktualizace | Windows Update

Kumulativní aktualizace Windows 10 opravuje spoustu drobných chyb. Instalace je zatím jen dobrovolná

Ačkoli „Patch Tuesday“, neboli pravidelné „záplatovací úterý“, nás čeká až příští týden, Microsoft teď vydal volitelnou kumulativní aktualizaci KB4598291. Je určena pro zařízení s operačními systémy Windows 10 ve verzích 2004 a 20H2.

Balíček je distribuován jako náhled („preview“) a ačkoli jde o update, jehož instalace závisí na rozhodnutí uživatele, přináší řešení hned několika chyb. Jedná se například o opravu zmatečné implementace klávesové zkratky Alt+Tab ve webovém prohlížeči Edge.

Co přináší kumulativní update

Aktualizace dále opravuje problém, kdy zařízení přestane reagovat při spuštění hry na celou obrazovku nebo pokud je povolen režim tabletu. Podobně byla opravena další chyba, kdy klávesové zkratky Ctrl+Caps Lock a Alt+Caps Lock v některých oblastech nefungovaly tak, jak je očekáváno.

V seznamu provedených změn je dále zmíněna oprava problému, který uživatelům bránil v přístupu k dokumentům uloženým na ploše. Update také řeší chybu, která znemožňovala extrakci některých archivů ZIP nebo zobrazování prázdné odemykací obrazovky po probuzení z režimu spánku.

Z dalších opravených chyb jmenujme například vytváření duplicitních cloudových složek v navigačním podokně Průzkumníka či potíže s některými kombinacemi kláves používanými v editorech IME DaYi, Yi a Array, jež mohou způsobit, že aplikace přestane fungovat.

Zatím jen volitelně

Ačkoli se nejedná o vysloveně důležitou aktualizaci systému Windows, určitě stojí za to věnovat jí pozornost – zvláště pokud máte problémy s některými klávesovými zkratkami. Protože však jde o volitelný update, nemusíte ho instalovat – v takovém případě byste obsažené opravy měli získat v rámci „Patch Tuesday“ 9. února.

Volitelnou kumulativní aktualizaci můžete stáhnout a nainstalovat přes Windows Update. Stačí v Nastavení-Aktualizace a zabezpečení-Windows Update vyhledat dostupné updaty. Následně klepněte na odkaz Stáhnout a nainstalovat, který bude k dispozici u položky Volitelná aktualizace pro zvýšení kvality k dispozici.

Pro počítače bez funkčního internetového připojení lze stáhnout instalační balíček ze stránek Katalog služby Microsoft Update. V takovém případě je nutné zvolit správnou variantu, odpovídající platformě a používané verzi Windows 10, respektive Windows Server. Velikost souboru se pohybuje od 140,8 do 469,9 MB.

Diskuze (8) Další článek: ELONOVINKY: Z nuly na sto za dvě sekundy. Tesla představila nové varianty Modelů S a X

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,