Kulový blesk

Z disků Quantum určených pro rozhraní Ultra ATA/66, tedy do osobních počítačů všech výkonostních tříd, plane oheň a čiší rychlost – obrazně, protože nesou jméno Fireball neboli Ohnivá koule. A dlužno dodat, že oprávněně, jak jsme se přesvědčili u zástupce nové řady Fireball KX.
Z disků Quantum určených pro rozhraní Ultra ATA/66, tedy do osobních počítačů všech výkonostních tříd, plane oheň a čiší rychlost – obrazně, protože nesou jméno Fireball neboli Ohnivá koule. Výrobce tak jasně dává najevo, co lze od těchto disků očekávat – nadprůměrný výkon. A dlužno dodat, že oprávněně, jak jsme se přesvědčili u zástupce nové řady Fireball KX.

Na špici
Řada Fireball KX patří k těm lepším, disky z této řady se nabízejí majitelům výkonných počítačů, kteří pracují s objemnými soubory, typicky obrázky, ale i videem či hudbou; pro domácí či kancelářský počítač je pevného disku Fireball KX skoro škoda. Ostatně výkonnostní třída je nasazena již hodnotou 7 200 otáček za minutu a naměřenou přístupovou dobou 5 ms, která je překvapivě výrazně nižší než doba udávaná výrobcem – 8,5 ms. V porovnání se svým stájovým kolegou, diskem od stejného výrobce a obdobnými parametry, Fireball Plus KA, který dopadl nejlépe v našem testu pevných disků v Computeru 19/99, zůstává Fireball KX mírně v odstupu, zejména kvůli výrazně nižší rychlosti náhodného zápisu. Na druhou stranu, disk se překonává u rychlosti sekvenčního zápisu, naměřené hodnoty 13 MB/s žádný disk ve zmiňovaném testu nedosáhl.

Hřeje a bručí
Nejenom výkon ovšem dělá kvalitu disku a i u Fireball KX jsme našli pár drobností, které zamrzí. Pověstným neduhem všech disků Quantum je nedostatečný popisek parametrů disku, mnohdy na disku není nalepeno ani logo výrobce, navzdory faktu, že na webových stránkách Quantumu nalezneme i doporučené délky šroubků, kterými máme disk v počítači připevnit. Testovaný disk není výjimkou, ovšem tento nedostatek stačí přetrpět při instalaci, a pak už nevadí. Horší je to při provozu – disk se velmi zahřívá a není zrovna nejtišší; podle mého subjektivního názoru je hlučnější než bývá zvykem. Je to jen otázkou zvyku, a pokud zajistíme, aby disk kolem sebe měl dostatek volného prostoru na chlazení, stane se Fireball KX bezpečným místem pro ukládání našich dat. Jako všechny disky Quantum obsahuje systémy ochrany dat DPS (Data Protection System) a ochrany proti otřesům SPS (Shock Protection System).
pevné disky Quantum Fireball KX 13 GB, 27 GB
Zapůjčil: Karma Czech
Telefon: (02) 81 86 01 00
Cena 13 MB: 5 350 Kč bez DPH
6525 Kč vč. DPH
Cena 27 MB: 11 400 Kč bez DPH
13 900 Kč vč. DPH
Záruka: 3 roky
Zdroj: Computer 21/99
Váš názor Další článek: Týden v Doupěti

Témata článku: , , , , , , , , , ,