Doprava

Kudy proudí doprava? Na mapách můžete sledovat autobusy, vlaky, letadla i lodě

Současná situace cestování zrovna dvakrát nepřeje, kvůli covidu můžeme jezdit leda tak prstem po mapě. A nebo můžeme prsty nechat volné a koukat, jak po mapě cestuje někdo jiný. Díky otevřeným datům dopravních či přepravních společností je to hračka.

Autobusy, tramvaje a trolejsbusy

MPVNet spadající pod Chaps (tvůrce IDOSu) agreguje dopravní data z Prahy a Středočeského kraje, Moravskoslezského kraje, Zlínského kraje a Libereckého kraje. Jsou na nich v reálném čase vidět polohy příměstských spojů, v některých případech i MHD daných měst. U spojů je také napsané, odkud a kam jedou, jaké mají zpoždění a o které číslo vozu jde.

Vlastní mapku s více funkcemi má přímo také Pražská integrovaná doprava, zrovna nedávno přidala také polohu tramvají, která je ale pořád spíš přibližná. Přesné GNSS jednotky se do vozů teprve instalují.

mapy-dopravy-09.jpg

Veřejnou dopravu v Ústeckém kraji můžete sledovat díky systému Sprinter. IREDO zobrazuje příměstské spoje v Pardubickém a Královehradeckém kraji. Olomoucký kraj používá IDSOK, taktéž obsahuje jen příměstské linky. Koordinátor v Jihomoravském kraji má zřejmě nejpřehlednější mapku vůbec, je v ní možné filtrovat typy dopravy, konkrétní vozy i jednotlivé linky.

Karlovarský kraj, Plzeňský kraj, Jihočeský kraj ani Vysočina pak zřejmě žádnou podobnou mapu neprovozují.

Mapy s polohou vozů na svých linkách mají také jednotlivá města a jejich dopravní podniky. Mrknout můžete na Jihlavu, Most a Litvínov, Zlín a Otrokovice či Karlovy Vary.

mapy-dopravy-10.jpg
Diskuze (12) Další článek: Ve Windows 10 se může poškodit souborový systém otevřením složky. Microsoft slíbil záplatu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,