Kuchařské recepty na českém Internetu

Dostali jste hlad, nevíte, co uvařit partnerovi k večeři, nebo vám prostě u sporáku došla inspirace a děti odmítají jíst stále stejná jídla? Nevěšte hlavu ani sebe - od čeho máme Internet!
Dostali jste hlad, nevíte, co uvařit manželovi k večeři, nebo vám prostě u sporáku došla inspirace a děti odmítají jíst stále stejná jídla? Nevěšte hlavu ani sebe - od čeho máme Internet! I v této oblasti může být česká pavučina nápomocná - stačí projít několik webů zaměřených na vaření, kuchařky a recepty a máte na nějaký čas vystaráno. Abyste měli hledání o něco jednodušší, připravili jsme pro vás přehled deseti stránek, na nichž najdete celkem více než tisícovku pokrmů. A to by bylo, abyste si nepochutnali na nějaké lahůdce!

WWW.RECEPTY.CZ - Nejprve si musíte počkat, až se vám načtou dva obrázky velké téměř 60 KB. Teprve pak se dostanete na stránku s aktuálními novinkami a konečně po kliknutí na tlačítko Kuchařka On-Line se před vámi objeví 21 kategorií nabízejících přes 450 pokrmů. V každé kategorii jsou recepty setříděné podle abecedy. Poté, co si vyberete, jaké jídlo si dneska chcete uvařit, se dostanete na stránku, jíž dominuje velká číslice označující dobu přípravy v minutách, dále nechybí nezbytné ingredience, počet porcí, postup přípravy a v některých případech i fotografie (abyste věděli, jak má výsledek vašeho snažení asi vypadat). K dispozici je i vyhledávání podle názvu receptu, nebo můžete v roletkovém menu zvolit jiný recept ve stejné kategorii, případně přejít do úplně jiné kategorie. Přiznám se, že nechápu proč není vyhledávání umístěné hned na hlavní stránce - hladový strávník by to jistě uvítal. Z dalších sekcí jmenujme Rady a tipy, kde najdete velké množství tipů a nápadů týkající se zpracování a uchování potravin, či Menu dne, kde méně nápadití kuchaři najdou jídelní lístek na celý týden (polévka, hlavní chod, příloha a salát). Od konce června je přislíbeno zprovoznění sekce moje.recepty.cz, ale ani na konci listopadu, tedy pět měsíců poté, tato sekce nefunguje. Grafické zpracování je spíše nevýrazné, z technického hlediska lze vytknout pouze vynechání alternativních textů pod některými obrázky. Pochvalu si zaslouží i možnost výběru kódování. Celkový dojem: velmi dobrý.

Carlosova kuchařka - Jedna kuchařka plná receptů na každý týden - to je vskutku odvážný plán. Bohužel ale autor zapomněl na jednu důležitou věc: datovat jednotlivé příspěvky, takže nedokážu určit, zda nejnovější kuchařka Vánoční pečivo V obsahující sedm chutně vypadajících pochoutek pochází ještě z loňského roku, nebo zda jde o skutečně aktuální reakci na blížící se vánoční svátky. Jednotlivé recepty jsou velmi stručné, obsahují v podstatě pouze ingredience a samotný postup přípravy. Celý web je jednoduše zpracován: nikde nenajdete žádný zbytečný grafický prvek, takže stránky se natahují velice rychle a zobrazení jedné kuchařky netrvá déle než několik vteřin. Z posledních vydání jmenujme tituly jako Evropská bezmasá kuchyně, Hovězí a telecí maso, Polévka je grunt III, Těstoviny V, Maďarská kuchyně II či Vepřové maso VI. Grafický dojem je celkem dobrý - žádná grafika a vhodně zvolené formátování zajišťuje, že stránky se zobrazí shodně patrně v každém prohlížeči, ani z technického hlediska není nic, co by se dalo vytknout. Celkový dojem: velmi dobrý.

POHODA - recepty - Recepty jsou roztříděné do čtrnácti kategorií jako například Studená kuchyně, Drůbež, Zvěřina, Vepřové maso, Hovězí maso, Ryby a další. V každé kategorii se skrývá několik pokrmů, přičemž samotné recepty mají velmi pěkné zpracování: v levém sloupečku je přehled všech potřebných ingrediencí, v pravém pak postup přípravy. Kdyby zde byla i fotografie a doba přípravy, nechybělo by již patrně vůbec nic. Po grafické stránce je tento web důkazem, že pěkného vzhledu a přehlednosti lze dosáhnout i bez velkého množství obrázků. Celkový dojem: velmi dobrý.

Mlsný domek - Na těchto stránkách najdete přes čtyřicet receptů rozdělených do devíti kategorií. Rozhodnete-li se podívat na některou z kategorií, dostanete se na stránku se stručným popisem každého pokrmu a velmi věrohodně vypadajícími fotografiemi. Samotné recepty jsou psané trochu netradiční formou - namísto osvědčeného formátu ingredience-postup přípravy jsou veškeré potřebné komponenty přímo v textu receptu odlišeny jinou barvou písma, takže pokud si vše nejprve pečlivě připravujete, budete si je muset vypsat na papír. Nechybí doba přípravy a vhodná příloha. Grafický design je celkem povedený, nelíbí se mi pouze malé "jednotahové" domečky, které zaplavují každou stránku. Celkový dojem: dobrý.

Bramborová kuchařka - Máte rádi brambory? Tak právě tato kuchařka nabízí recepty výhradně z tohoto druhu zeleniny. Jednotlivé návody jsou umístěny do deseti kategorií, jež jsou rozlišeny ikonkou. Ikonky sice vypadají sympaticky, ale protože pod nimi chybí alternativní popisky, může dělat problémy rozpoznat, co je například předkrm, co nákyp atp. Po kliknutí na ikonu se vám v jednom ze čtyřech rámů objeví názvy jednotlivých pokrmů ve vybrané kategorii. Poté, co si vyberete, se vám v hlavním rámu zobrazí stručný popis, jak příslušný pokrm ukuchtit. Postrádal jsem ale odhadovanou dobu přípravy a jistě by neškodila ani fotografie. Co oceňuji je podařený a originální grafický design a celkem pěkný styl receptů, z technické stránky jsem již zmínil chybějící texty pod obrázky a zbytečně velký počet rámů. Celkový dojem: dobrý.

CAPITOL - Kuchařky Na CAPITOLu najdete celkem čtyři různé kuchařky - čínskou, levnou, moravskou a sváteční. Po výběru některé z nich se stránka rozdělí na rámy, přičemž v levém lze vybírat jednotlivé druhy pokrmů a v pravém se pak zobrazují samotné recepty. Ty jsou poměrně stručné, nechybí ingredience a postup přípravy. Z grafického hlediska se mi nelíbilo pozadí na stránkách s recepty, které bylo jednak jiné, než pozadí na úvodní stránce, a navíc se na něm nepříliš dobře čte. Z technického hlediska je ale tento web naprosto v pořádku. Celkový dojem: dobrý.

Neviditelný pes - Kulinárium - Nepravidelně aktualizované sbírky receptů určité kategorie (pro 11.11. to byly předkrmy, 27.10. irská kuchyně, ...). Patrně nejsnadnější je využít Index, ve kterém najdete deset kategorií (Polévky a předkrmy, Saláty, Drůbež, Ryby, Bezmasé pokrmy, Vepřové maso, Hovězí maso, Speciality, Jídla z Asie a Rychlé recepty). Po vybrání příslušné kategorie se vám zobrazí recepty setříděné podle data vydání od nejstarších po nejnovější. Grafický dojem je opět dobrý, stránky obsahují jen minimum grafiky, takže můžete během několika minut "prolézt" celou kuchařku. Bohužel, kvůli rámům, mohou mít někteří uživatelé problémy s uložením stránek na disk k off-line prohlížení. Celkový dojem: dobrý.

Nevíte, co uvařit k obědu? - Všechny recepty jsou nakumulované na jediné stránce, která se poměrně dlouho natahuje. Více než osmdesát převážně náročnějších receptů skutečně může pomoci vyřešit otázku, co uvařit k obědu, neškodilo by ale lepší uspořádání jednotlivých jídel do kategorií. Po grafické stránce autor nezvolil zrovna vhodné pozadí (špatně se na něm čte), po technické stránce nelze vytknout prakticky nic. Celkový dojem: dobrý.

Zábavná kuchařka - Kuchařka se dělí na šest základních částí: Jídla z masa, Saláty, Speciality, Polévky, Bezmasá jídla a Sladkosti. V každé kategorii je několik receptů, přičemž u každého je uveden krátký popis, nezbytné suroviny a stručný postup přípravy. Autor nezapomněl ani na doporučené přílohy nebo způsob podávání. Grafické provedení je sice pěkné, nicméně velmi náročné - modemem 33,6 kbps budete úvodní stránku načítat téměř celou minutu, protože dva obrázky jsou dokonce větší než 40 KB. Z technického hlediska se musím zmínit o nepříliš dobře provedených rámech - v některých případech totiž text přesahuje šířku rámu a protože autor použil parametr noresize, nemáte prakticky žádnou možnost vidět text až do konce. Celkový dojem: dobrý.

Recepty paní Květy - Celkem 238 receptů je přehledně rozděleno do devatenácti kategorií jako Grilování, Hovězí maso, Králičí maso, Krůtí maso, Kuřecí maso, Mleté maso, Nápoje a další. Po výběru se otevře stránka se všemi recepty v příslušné kategorii, přičemž v její horní části je hyperlinkový seznam, který vás na stránce posune přímo na příslušný pokrm u kterého nechybí seznam potřebných surovin a stručný postup. Graficky vypadají stránky celkem pěkně, technický dojem je takřka bezchybný. Celkový dojem: dobrý.

Diskuze (2) Další článek: Present Graphics potřetí

Témata článku: Internet, Grunt, Dojem, Kuřecí maso, Pavučina, Odvážný plán, Dobrý dojem, Zábavný prvek, Hovězí maso, Pečivo, Těstoviny, REC, Povedený design, Doba přípravy, Recept, Určitý důkaz, Květy, Těsto, Drůbež



Recenze procesoru AMD Ryzen 7 5700G. S výkonnou grafikou a ve správný čas

Recenze procesoru AMD Ryzen 7 5700G. S výkonnou grafikou a ve správný čas

Procesory AMD s výkonnou integrovanou grafikou využívaly letitou architekturu Zen+. Výkonný nástupce se Zen 3 přichází v době, kdy je ho zapotřebí nejvíce.

Adam Vágner
RyzenTestyAMD
Recenze Windows 11. Microsoft nás opíjí rohlíkem a omezuje použitelnost

Recenze Windows 11. Microsoft nás opíjí rohlíkem a omezuje použitelnost

** Oproti Desítkám významně stouply hardwarové požadavky ** Windows 11 mají nový vzhled, ale výrazně narušují workflow. ** Potěší vyhledávání, multitasking i rychlejší aktualizace

Petr Urban
Windows 11Testy
Tohle nejsou Jedenáctky, ale Linux. Windowsfx 11 opisuje opravdu důkladně
Lukáš Václavík
Windows 11Operační systémyLinux
Inspirace pro Microsoft. Fanoušek navrhl nový Start pro Windows 11
Lukáš Václavík
Windows 11Operační systémyMicrosoft