Kubik SMS DreamCom: posílejte SMS z počítače

Klávesnice mobilního telefonu není pro psaní delších a častých textových zpráv dvakrát příjemná. Pomineme-li jedince, kteří v posílání SMS z mobilu dokonce závodí, pak zůstává většina těch, jejichž palec i celá ruka dostávají při psaní SMS zabrat. Zprávy SMS je možné posílat i z internetu pomocí tzv. bran. Vyzkoušejte program, který je dovede využít.

Plusy / minusy
+ export a import údajů
+ prohledávání dat
+ možnost úpravy skriptů a volby bran
+ odesílání obrázků, melodií a e-mailů
– export jen do CSV
– tvorba šablony z rozepsané zprávy

Všichni si ještě pamatujeme dobu, kdy bylo možné bez jakýchkoli omezení odesílat z internetových bran zprávy na mobilní telefony všech operátorů. Jenže pak někoho napadlo, že by se tento velký zájem dal zpeněžit a s neomezenými SMS byl téměř konec. Přišly různé formy zpoplatnění a přidávaného textu v podobě reklamy. Volnost, která v tomto směru panovala je tedy pryč, poslat SMS přes internet však stále můžeme.

Program Kubik SMS DreamCom si pamatuji ještě z "SMS svobodné a neomezené" doby. Již tehdy šlo a zajímavou pomůcku, která zjednodušovala odesílání zpráv. Nebylo nutné načítat webovou stránku, stačilo spustit si tento program, zadat text, vybrat adresáta a zprávu odeslat. Vývoj programu neustále pokračuje a dnes je z něj aplikace schopná odesílat zprávy i pomocí mobilního telefonu připojeného k počítači. Program obsahuje mnoho dalších zajímavých funkcí, ale o tom dále.

Neregistrovaná verze zobrazuje reklamní proužek

Základní funkcí programu je sestavení seznamu příjemců zprávy. Zadáte telefonní čísla a přidáte je do patřičného seznamu. Zároveň s tím můžete začít psát text zprávy. Kubik rozezná podle zadaného čísla název operátora. Podle toho se mění ukazatel délky zprávy. Na telefon v síti Eurotel můžete z internetu odeslat kratší zprávy než k jiným operátorům. Bude-li váš text delší, Kubik jej automaticky rozdělí do více zpráv. Text v editoru bude navíc barevně odlišen podle jednotlivých částí. S diakritikou si starosti nedělejte, Kubik ji automaticky odstraní.

Nastavení zpožděného odeslání zprávy

Zadanou zprávu můžete poslat ihned po jejím dopsání nebo se zpožděním a v nastaveném čase. Pokud jste v nastavení programu vyplnili své jméno, telefon a e-mailovou adresu, můžete tyto údaje využít pro zaslání doručenky. Často opakované zprávy (přání k narozeninám, novoroční blahopřání atd.) můžete vložit do seznamu šablon. Každá šablona může mít definovaný název zprávy, adresáta, text a klávesovou zkratku. Pokud si ji zapamatujete, odeslání zprávy bude hračkou. Líbilo se mi prohledávání údajů v šablonách, stejně jako možnost exportu a importu z CSV souboru.

Pro často psané zprávy jsou k dispozici šablony

Adresář pro větší pohodlí

Neustálé vyplňování telefonních čísel adresátů svádí k průšvihům, jenž mohou mít při záměně určitých čísel (manželka  ×  "kamarádka") nedozírné následky. Naštěstí Kubik obsahuje přehledný adresář osob. Kromě důležitých údajů (telefonní číslo a jméno) můžete každému kontaktu přiřadit jinou bránu pro odesílání zpráv a další specifická nastavení (identifikace, doručenka, flash SMS). Jeden kontakt může mít uvedeno i několik telefonních čísel a e-mailových adres najednou.

Kontakty můžete třídit do skupin. Vynikající pomůckou je hromadná změna nastavení. Ani v adresáři nechybí možnosti importu a exportu údajů. Zatímco z programu můžete vytvořit opět pouze soubor CSV, v případě importu dat je to jiné. Seznam kontaktů můžete načíst z připojeného mobilního telefonu, GateKeeperu, poštovního klienta MS Outlook a samozřejmě i ze souboru CSV. Nechybí ani prohledávání seznamu.

Adresář dovede zjistit i datum svátku, pokud zadáte jméno osoby

Zprávy, které jsou připraveny k odeslání, zobrazíte pomocí tlačítka Fronta. K podobnému účelu slouží tlačítko Historie. V obou případech je možné importovat a exportovat údaje, k dispozici je samozřejmě i mé oblíbené prohledávání. Záznamy z historie je možné ukládat do archivu, odkud si je v případě potřeby vytáhnete zpátky. Čím méně záznamů v historii budete udržovat, tím bude program méně náročný na operační paměť.

Seznam neodeslaných zpráv zařazených do fronty

Nejenom pro textovky...

Za posledních pár let se podoba odesílaných zpráv dosti změnila. Dnes má spousta z nás mobilní telefon schopný minimálně přijímat zprávy s obrázky nebo jiným multimediálním obsahem. Tomu jsou uzpůsobeny i funkce Kubika. Kromě SMS může odesílat i obrázky a melodie. Obsahuje databázi obrázků, pomocí jednoduchého editoru si můžete vytvořit i své vlastní.

Kubik má vlastní databázi obrázků

Důležitou součástí programu jsou skripty, které slouží k odesílání zpráv přes různé brány. Využívat můžete volné i placené. Program dovede zjišťovat nové verze na internetu. Pohodlně si tak stáhnete nejenom aktualizaci Kubika, ale i jednotlivých skriptů. Zajímavým doplňkem je přidání funkce do Excelu. Umožní vám odesílat zprávy přímo z tohoto kancelářského programu.

Odeslání SMS z Excelu nenabízí jen tak každý

Zdarma nebo za peníze?

Kubik SMS DreamCom je možné používat zdarma po neomezenou dobu. Neregistrovaná verze zobrazuje reklamní proužek, podobně jako internetové stránky. Za mírný registrační poplatek získáte nejenom odstranění reklamy, ale i zmíněný doplněk pro Excel, možnost tvorby vlastních skriptů, internetový adresář a další. Také nebudete nuceni opisovat kontrolní řetězec při použití neplacené brány Eurotelu.

Programů z rodiny DreamCom je více. Noví uživatelé mohou vyzkoušet DreamCom SE, který sice poskytuje podobné funkce jako Kubik, narozdíl od něj má ale mnohem příjemnější a jednodušší rozhraní. Záleží na preferencích. Výrobce programu nabízí také další zajímavé nástroje spojené s odesíláním zpráv na mobilní telefony.

DreamCom SE je upraven pro méně zkušené uživatele

Kubik SMS DreamCom 5.56
produkt odesílání zpráv na mobilní telefony
výrobce Pavel Kupka & David Šmída
web www.dreamcom.cz
cena 300 Kč
OS Windows 9x/2000/XP

Diskuze (20) Další článek: Sunbelt Kerio Personal Firewall bude i nadále dostupný zdarma

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,