Které weby nejčastěji navštěvují Němci, Francouzi a Angličané?

Známá firma Media Matrix poprvé provedla tyto výzkumy pro evropské země; stále však vedou americké weby.
Renomovaná firma Media Metrix, provádějící nejrůznější výzkumy využívání Internetu v USA, připravila první měření pro evropské země, i když zatím pouze pro tři: pro Německo, Francii a Velkou Británii. Součástí výzkumu je i zjištění, které weby navštěvují lidé z těchto tří zemí nejčastěji; seznam, uvedený bez ohledu na pořadí, je níže. Firma měřila i podíl žen a mužů v používání Internetu a nalezla překvapivé rozdíly mezi těmito ekonomicky podobně vyspělými zeměmi: zatímco ve Francii a v Německu je poměr žen a mužů na Internetu zhruba 1:2, ve Velké Británii je blízký americkému poměru 1:1.

Jaké weby tedy nejčastěji navštěvují uživatelé z těchto zemí?

Ve Francii: Altavista.com, AOL (uživatelský), AOL.com, AOL.fr, Chez.com, Citeweb.net, Club-Internet.fr, Free.fr, Geocitites.com, Ifrance.com, Infonie.fr, Libertysurf.fr, Microsoft.com, MSN.com, Multimania.com, Multimania.net, Netscape.com, Nomade.fr, Pagesjaunes.fr, Real.com, Voila.fr, Wanadoo.fr, Xoom.com, Yahoo.com, a Yahoo.fr.

V Německu: Altavista.com, Amazon.de, AOL (uživatelský), AOL.com, Bahn.hafas.de, Comdirect.de, Fireball.de, Geocities.com, GMX.de, GMX.net, Kostenlos.de, Lycos.de, Microsoft.com, MSN.com, Netscape.com, Puretec.de, Real.com, T-Online.de, Tripod.com, Tripod.de, Xoom.com, Yahoo.com, Yahoo.de, Freenet.de.

Ve Velké Británii pak: Altavista.com, Amazon.co.uk, Angelfire.com, AOL (uživatelský), AOL.com, BBC.co.uk, Demon.co.uk, Excite.co.uk, Freeserve.co.uk, Freeserve.net, Geocities.com, Hotmail.com, Lineone.net, Lycos.co.uk, Microsoft.com, Msn.co.uk, MSN.com, Netscape.com, Passport.com, Tripod.com, UKplus.co.uk, Virgin.net, Xoom.com, Yahoo.co.uk, a Yahoo.com.

(Pro srovnání seznam 25 nejnavštěvovanějších webů v USA: About.com, Altavista.com, Amazon.com, Angelfire.com, AOL Proprietary, AOL.com, Bluemountainarts.com, Ebay.com, Excite.com, Geocities.com, Go.com, Hotbot.com, Hotmail.com, Icq.com, Looksmart.com, Lycos.com, Microsoft.com, MSN.com, Netscape.com, Passport.com, Real.com, Snap.com, Tripod.com, Xoom.com,Yahoo.com. Více na http://www.mmxieurope.com).

Je zajímavé, že i ve Francii, která je tradičně hodně averzní vůči angloamerické kultuře, mají v první pětadvacítce weby s příponou .com převahu nad .fr weby v poměru 15:10 (jistě může být pravda, že i na .com webech jsou stránky ve francouzštině, ale bude jich jistě naprostá menšina). Podobný průzkum pro naši zemi zatím proveden nebyl, ale dovoluji si tvrdit, že s výjimkou vyhledávače Altavista.com by se v první pětadvacítce umístil těžko jakýkoli americký web – přitom znalost angličtiny je u českých uživatelů Internetu dobrá. I proto jsou výše uvedené výsledky průzkumu hodně překvapivé.

Diskuze (3) Další článek: Microsoft zabalil Fahrenheit a jede si jen na svém písečku

Témata článku: , , , , , , , , , , ,