Kterak zapojit přední audio konektory

Víte, s jakými audio konektory se setkáte u skříní? A víte, že na ně jde zapojit i zdánlivě nezapojitelné zvukovky od Creative Labs?
Kapitoly článku

Zapojení panelu s předními porty není zas tak triviální záležitost – různí výrobci skříní řeší přední výstupy zvukové karty jinak, a liší se i v jejich značení. Povíme si, na jakém principu zapojení předních audiokonektorů funguje.

Zapojení předních konektorů pro sluchátka není u skříní jednotné. Nejsložitější je asi zapojení s pěticí vodičů, ukážeme si to na příkladu panelového 3,5mm stereo jacku, který seženete za osm korun. Můžete to brát také jako návod, jak si podobný vypínací přední konektor pro sluchátka vyrobit. Na vyvrtání malé dírky najdete asi místo na každé skříni. Podobně se dá vyrobit vypínací rozdvojka.

jack3-5.jpg

Zdířka je průchozí v případě, že v ní není sluchátkový konektor – na obrázku první. Poslední konektor je pro názornost zpoloprůhledněný předposlední. Při zapojení sluchátek se u podobně řešeného konektoru odmlčí zadní výstupy základní desky. Toho lze využít u základních desek, které mají na konektoru pro přední audiopanel dvojici propojek – například řada starších základních desek MSI.

manual.gif

Pružinky dotláčí plíšky na výstupní kontakty. Po zasunutí konektoru se kontakty rozpojí, takže konektor není průchozí, zadní konektor na základní desce se odpojí a signál jde jen do předního sluchátkového konektoru.

Výstupní signál ze zdroje zvuku se zapojuje na kontakty na obrázku označení jako L-in (pro levý kanál) a R-in pro pravý kanál. Kabel s výstupními konektory se pájí na L-out a R-out. Stínění či zem není obvykle průchozí, takže u sluchátkového konektoru postačí jen kontakt na vstupu, v případě, že děláte konektor uprostřed prodlužky či rozdvojku z něj pochopitelně musí stínící vodič pokračovat dál.

Na tento konektor se tedy zapojí na vstupu výstupní konektory ze základní desky (u uvedené MSI K7N2G tedy pin 5 – AUD_FPOUT_R a 9 – AUD_RET_L, na výstupu pin, který se na desce označuje jako return či in (6 – AUD_RET_R a 10 – AUD_RET_L).

První schématické znázornění zapojení vypadá nějak takto:

schema1.png

Další možností, kterou u některých skříní najdete, je konektor, který je průchozí, ale po zapojení sluchátek se neodpojí zadní výstup. Realizace takového zapojení je velmi jednoduchá – podobně řešený konektor najdete třeba u skříně Cooler Master Elite 330. Na obrázku je to oranžový a hnědý vodič s označením R-OUT a L-OUT, který přes druhý konektor pokračuje až do předního panelu. Jumper nahrazuje krátký drátek mezi dvěma konektory, vzhledem k zapojení je v podstatě lhostejno, který z obou konektorů na drátku zapojíte namísto příslušné propojky. Chcete-li se držet manuálu, R-OUT přijde na AUD_RET_R a R-IN na AUD_FPOUT_R, zem na AUD_GND.

cm_kon2.jpg

A opět schéma tohoto zapojení:

schema2.png

U nejstarší a asi nejjednodušší verze zapojení konektorů najdete pro kabel ke sluchátkovému konektoru jen trojici konektorů – R-IN, L-IN a zem. Jak asi tušíte, v případě, že deska vyžaduje pro výstup na zadní konektor propojku, kterou musíte pro zapojení takového kabelu vytáhnout, zapojením předního panelu odstavíte zadní sluchátkový výstup na desce. Ale i to se dá řešit – třeba krátkou redukcí vlastní výroby, díky které dostanete zapojení podobné druhému schématu.

Pro pořádek ještě třetí schéma:

schema3.png

S panelovými zdířkami s pěticí kontaktů se dá také snadno vyrobit rozdvojka, která po zapojení sluchátek odpojí výstup na reproduktory - funguje na stejném principu jako první zapojení. Občas se to hodí – třeba když reproduktory vypínáte někde, kde to není moc po ruce a nechcete k vypínači skákat pokaždé, když se někdo ozve přes Skype. Stačí jen stíněná dvojlinka a nějaká krabička. Pokud kabel zapojíte do zadního konektoru na sluchátka, bude místo trojice konektorů L-IN, R-IN a Ground 3,5mm stereo jack. Schéma zapojení obou konektorů vypadá takto:

prodluzka.png

U konektoru pro mikrofon je vše jednodušší, konektor nebývá průchozí a zapojují se jen dva piny - jeden označovaný jako Microphone Power, Mic VCC, MIC2_L či jako Mic Bias, druhý jako Microphone Input Signal, MIC-IN či MIC2_R.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,