Kterak muž syndromem karpálního tunelu ochořel

Diskuze čtenářů k článku

27. 07. 2009 14:29

Ačkoliv většina z nás má minimálně maturitu, tak málokdo si uvědomí, že v prstech nejsou žádné svaly a šlachy se táhnou právě tím karpálním tunelem skrze zápěstí do předloktí, kde jsou právě ty svaly, které ohýbají a narovnávají prsty. Většina mých kolegů mi nevěří,když jim tvrdím, že v prstech nejsou svaly a valí oči, když vidí, co se pohybuje při sevření jednoho prstu do "pěsti".

Takže - myš, která je příliš malá do dlaně, způsobí, že malíček a palec se ohnou "dospod" tak, aby s dlaní vytvořily U profil pro pevnější uchopení myši. Výsledkem je 10-ti hodinová svalová tenze, která vyústí v nějakou formu otoku/zánětu.

PS: Jenom blbec by si nechal operovat zápěstí "obyčejným" chirurgem. Zápěstí je nejkomplikovanější část lidského skeletonu a z toho důvodu dokonce v Čechách existuje ústav, který se specializuje pouze a jen na operace ruky! http://www.ruka-kosmetika.cz/...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
27. 07. 2009 16:20

Díky za upřímnost, jsem rovněž jeden z těch blbců co se nechali operovat "obyčejným" ortopedem. Já ale vím, že můj lékař není jen obyčejný chirurg, nýbrž specialista, na jehož zákrok jsem čekal půl roku. Obyčejný ortoped mi operaci nabídl do tří dnů po posledním vyšetření. Člověk není lego, které se poskládá dle předlohy vždy se stejným výsledkem. Na tom se shodneme a jak jsem psal v příspěku výše, já osobně jsem to nechal dojít tak daleko, že pro zmírnění obtíží před operací jsem bral léky téměř lopatou aby na bolest zabraly. Komplikace jsem si způsobil sám svým odkládáním problému. Kdybych šel k lékaři včas, bylo by možná dnes vše v pořádku. Takže vážení "spolublbci", vrátíme maturitní vysvědčení, "echtblbci" diplomy a necháme se poučit od odborníků, co že jsme to za kretény, když nevíme nic o fyziologii ruky. Přiznám se že skutečně o tom nevím nic. Bohužel jsem studoval ekonomiku, management a marketing. Moje chyba. Dovolím si předpokládat, že lidé vzdělaní v anatomii, fyziologii a lékařské vědě obecně naopak neoplývají přílišnou erudovaností v jiných vědních oborech. Prostě ne každý, kdo nezná určitou problematiku je blbec. Dle mého názoru je blbec ten, kdo takovéto nesmysly veřejně prezentuje.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
27. 07. 2009 17:21

Potrefená husa, co si bere příspěvky osobně, se ozve.

Lidské tělo se probírá na základní škole a na gymnáziu je mu věnován rovněž celý jeden rok. Tohle není nic nad standardní znalosti člověka s maturitou. Na filozofii se taky neprobírá fyzika a přesto si každý filozof umí spočítat průměrnou rychlost při znalosti vzdálenosti a času (a to pravděpodobně pouze tuší existenci derivací). Tohle je součástí všobecné úrovně člověka ... a nejsme si jist, že na tom mám marginální podíl škola.

Klídek!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
27. 07. 2009 21:43

No comment..... Jen bych se opakoval.....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 07. 2009 11:13

Já tomu nerozumím.

Ten první příspěvek vůbec nebyl o vás osobně. A přesto jste si ho tak bral.

Pokud jste šel k dobrému ortopedovi specializovanému na ruce, tak jste udělal dobře. Bohužel pár mých známých šlo s karpálním tunelem na chirurgii. Skončili s ortézou zápěstí; v horším případě jeden se nepohyblivým zápěstím.

Tohle je pro mě nepochopitelné. Když půjde o auto, tak každý ví, kdy jet do servisu a kdy jenom k benzínce. Jak jde o zdraví, tak se chováme mimoňové.

Capiste?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 07. 2009 11:49

Pokial som pouzival standardne velku mys, maval som bolesti v zapasti, ale akonahle som presiel na male mysky, bolesti sa uz neobjavili. Moja ruka spociva na stole tak ako keby som nemal ziadnu mys v ruke. Odporucam!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 07. 2009 03:43

Ad obrázek 2, málokterý notebook jde pořádně otevřít, a hlavně, i když jde, tak se tím displej dostane aspoň 20-30 cm za klávesnici, a tím pádem je pěkně daleko - což vede k tomu, že nakláníte hlavu dopředu a hrbíte se abyste na něj viděli (i když obrázek je hezky zelený jak je všechno "v pořádku"). Notebook bez externí klávesnice, myši a velkého LCD je prostě na dlouhodobé použití opravdu zlo.

Po roce s onou podložkou na notebook (vyrobenou z lepenky z krabice od banánů - byla na míru a s větším sklonem než ty prodávané, nadto mě stále jen 30m práce) jsem si to velké LCD nakonec pořídil, a záda i oči mi děkují. Notebook teď navíc slouží vedle na podložce jako sekundární obrazovka na ICQ či toolbary.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 07. 2009 20:48

Můžu osobně poreferovat jaké to je. Nejdřív vás při práci na PC, psaní perem a jiných drobných úkonech začne brnět ruka, konkrétně konečky prstů. Zatím to člověk moc neregistruje jako problém. Pak se přidá mravenčení, jako když si v noci přeležíte ruku. To začíná být horší. V poslední fázi se přidají bolesti a křeče a to hlavně v noci. Dojde to tak daleko, že vám už nepomůžou běžné ibaginy a podobně, bez kterých neusnete, protože to prostě bolí furt. Navíc přestáváte mít v ruce cit a sílu, takže vám dělá problém otevřít pet láhev. Nakonec vás to donutí zajít si k lékaři. Nejprve se objednáte na ortopedii, ortoped vás pošle na vyšetření, kde vám do ruky pouští elektrické impulzy - je to maso, ale dostat pumpičkou přes přirození je horší. Pak se znovu objednáte s výsledky k ortopedovi. Ten vás pošle do špitálu, kde vás objednají nejdřív za půl roku. Takže trpíte jak kůň a chláchlíte se, že po operaci to bude zase OK. Jestli si myslíte, že se zákrpok dělá pod narkózou, tak to se hluboce mýlíte. áno přijdete do nemocnice, oholí vám ruku, navléknou "anděla" a už vás vezou na sál. Tam čekáte v leže nahatej jen s papírovým andělem na chodbičce až na vás přijde řada. Na sále vám bodnou do vnitřního zápěstí pár injekcí s v lokální anestezii vás doktor kuchá. Po dvaceti minutách vás zafačují odvezou zpátky na oddělení a vykopnou na ulici s tím, že se máte hlásit u svého ortopeda. Pak ještě měsíc až dva jezdíte na kontroly, cvičíte jako cvok protože místo ruky máte polomrtvé kopyto a doufáte, že ta zatuhlost ruky časem přejde. Nemusíte mít strach - nepřejde! Když máte známého felčara, tak ten vám opatrně prozradí tajemstv, že po této operaci už nebudete mít nikdy stejný cit a hybnost ruky. Prima. Taky vám řekne, že bez operace vám ruka časem ochrne úplně, takže operace je menší zlo. Nyní s odstupem času zjišťuji, že se mi obtíže vracejí, přestože používám kvalitní myš, dbám rad lékařů a pod. Prý se to stává, že syndrom recidivuje. Nechci nikoho strašit, ale znám lepší zábavu, než je syndrom karpálního tunelu......

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
24. 07. 2009 18:02

nestraste mne i tak se bojim

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
JirkaH  |  24. 07. 2009 15:57

rukavice na bolavou ruku (teplo) a mys jsem prehodil do leve ruky.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 07. 2009 15:40

Nemám Bohužel čas číst tuto diskuzi, ale věřte mi, jako bývalému profi kytaristovi, že karpální tunel je pěkné svinstvo. A bylo i za socialismu, ale doktoři o něm jakože moc nevěděli. (Bolí vás ruce při hraní ? Tak přeci nehrajte, ne ? Máte problémy s ušima ? Tak proč hrajete ? Léta Páně za socialismu doktor Michalu Pavlíčkovi.) Někdy si za to mohl člověk sám (rychlé kytarové běhy bez rozcvičení), ale většinou to přišlo znenadání jako blesk z čistého nebe. Pak se člověk tak čtvrt až půl roku léčil, ale ne vždy to pomohlo. Nejhorší bylo, že když se jednalo o karpální tunel a ne o zánět šlach, tak to člověk těžko poznával. Začalo to třeba tím, že si nebyl jistý v rychlých laufech, které bez problémů zvládal a pokračovalo dál, až třeba k vypadávání paliček při hraní na bicí (a to už byl průser). No nic, snad jsem Vás neunudil :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
24. 07. 2009 12:54

Rada pro otrlé a odvážné (byť dnes již těžko realizovatelná). Když se potvora karpální zatínila na mé vlastní ruce, zahodil jsem v práci myš a začal používat obrovský "palcový" trackball od Microsoftu. Ruka je na něm zcela položená, takže netrpí ani zápěstí ani předloktí, jen ten palec je třeba vycvičit. Když mi letos na jaře (tuším po šesti letech) trckball vypověděl službu, přišla deprese. Ale snad se někdy dokopu a vyměním mikrospínače... Bohužel se stejný model už v obchodech nevyskytuje a nové "malé" modely mi až tak nevyhovují.

Viz http://www.microsoft.com/products/info/product.aspx...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 07. 2009 14:14

Trackball jsem si taky pořídil (Logitech TrackMan Marble) a od té doby žádné problémy nevnímám. Chce to chvíli si zvykat, ale po nějaké době mi trackball přišel dokonce mnohem přirozenější než myš, kterou už prakticky nevyužívám...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
24. 07. 2009 15:03

Taky jsem se trochu natrpěl a neustále hledal optimální řešení. Přišel jsem sice na to, že dražší zařízení unavují ruce méně, ale touchpady a myši jsou obecně otřesná zařízení pokud někdo sedí stále u počítače. Jelikož mám přístup k mnoha typům příslušenství a mohl jsem si rozdílné kombinace vyzkoušet, tak jsem přišel k této sestavě:

- Na pravou ruku trackball Logitech Cordless Optical Trackman

- Na levou ruku trackball Logitech Marble Mouse

- klávesnice Logitech Illuminated Keyboard (velice měkká a jemná)

- klávesnice Microsoft Natural Microsoft Natural Ergonomic 4000 (ergonomická)

- klávesnice Logitech Wave (ergonomická)

- program WorkRave (ve zvoleném intervalu dávkuje přestávky a cvičení)

- měkká podložka na stůl

- sport a pohyb obecně (ale ne šachy...)

Každých pár minut měním ruku, která pohybuje kurzorem, klávesnice měním co půl hodiny/hodinu. WorkRave mi dávkuje přestávký během kterých jdu od počítače pryč. K myši sednu pouze když jsem u někoho na počítači, jinak nepoužívám. Na začátku pomohlo přehození myši do levé ruky, ale stejně na dva trackbally to nemá. Možná je to drahá a pro někoho zbytečná "sranda" , ale diskomfort a problémy prakticky se nevyskytují. Samozřejmě když někdo sedí 16 hodin denně, tak na to to není, ale mně osobně tato kombinace umožňuje jít do práce na osm hodin a prakticky zapomenout o tom, že mně ruce bolí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Henry  |  24. 07. 2009 12:20

Tímto problémem jsem si taky prošel - měl jsem už i domluvené operace obou rukou, kdy vám podélně od zápěstí rozříznou ten karpální tunel, aby se zvětšené nervy uvolnily. Zákrok je to pro chirurga jednoduchý, ale komplikace jsou časté a nebezpečné (to vám doktor neřekne, pokud to není váš známý).

Ale vyhnul jsem se tomu díky gelové podložce pod myš, na kterou nedám dopustit. Vyzkoušel jsem jich více, na některé jsem ani ruku nemohl položit. Ten zázrak najdete, když do gůůglu zadáte "podložka dívčí vnady". A proč zrovna tato? Protože má dva gelové kopečky, do které položíte ruku a střed zápěstí je tak vlastně ve vzduchu. Přesvědčil jsem i zaměstnavatele, aby mi tuto podložku povolil (počítal jsem i s tím, že si ten obrázek přebarvím, k čemuž ale nedošlo, zvykli si...) a už do dvou měsíců jsem dokázal naplno zatít pěsti - ti co si tím prošli ví, proč toto píšu.

Jinak tyto problémy se začínají projevovat nenápadně a bezbolestně a pak už to jde celkem rychle. Pozorujete, že v noci nebo ráno máte sevřené dlaně a jejich rozevření klade větší odpor? Nemůžete naplno zatít pěst? Tak se rychle o ergonomii začněte zajímat!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 07. 2009 23:19

"inak tyto problémy se začínají projevovat nenápadně a bezbolestně a pak už to jde celkem rychle. Pozorujete, že v noci nebo ráno máte sevřené dlaně a jejich rozevření klade větší odpor? Nemůžete naplno zatít pěst? Tak se rychle o ergonomii začněte zajímat!"

-tak presne taky problem som mal ked som pred dvoma rokmi makal v anglicku v sklade, posuval som do kamiona cca tonove voziky pre Hondu, na druhy den som nevedel otvorit ani jednu ani druhu ruku. bolo to celkom neprijemne, nechapal som co sa deje, az po rozviceni mi ruky zase zacali fungovat. ale odvtedy absolutne nic. pocitac je diabol, laka, laka a potom da pocitit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 07. 2009 11:46

Ja som si ako prevenciu kupil kancelarske kreslo s operadlami a pomohlo mi to aspon v tom, ze uz sa podvedome nekrcim pred monitorom a zapastia mam zarovno, ale druhy zlozvyk ako lahnut si a lezat v ~45 uhle este trva. Hold ked si opriem hlavu, pozeram hore v 45 uhle a to nejde. Inak tu je dobry navodik ako spravne sediet: http://www.10-prstami.sk/sk_sedenie_u_pc.asp... Momentalne hladam, kde zohnat taku podlozku pod nohy, aby boli v 20 uhle.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 07. 2009 09:32

Dejte si na tohle pozor! Pokud potom proděláte ambulantní zákrok, měli byste mít ruku alespoň dva měsíce „mimo provoz“; potom jdete na rehabilitace! (Jste-li nešťastník/ce a máte to v obou rukách, užijete si nejprve s jednou rukou a za půl roku druhou) Blízká příbuzná to nechala tak daleko zajít a dodnes lituje toho, že byla tak naivní a k doktorovi nešla. Jo a není 100 % šance, že se to uzdraví a klidně se to může vrátit...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 07. 2009 08:41

Když člověk argumentuje ergonomií, je vždy utlučen notebooko-fily. Nic proti přenosným počítačům, když člověk potřebuje pracovat s pc na více místech, je to pohodlnější, než si kupovat dva či více desktopů a sám notebook (teď už vlastně jen netbook) mám. Jenže kolik lidí notebooky skutečně potřebuje a nemá je kvůli módě a kolik lidí si pak opravdu koupí docking station či je připojuje samo ke klávesnici, myši či monitoru? Bohužel těch, co považují hrbení se nad ním za normální, je docela dost...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
24. 07. 2009 09:10

Souhlas. Ergonomicky je notebook zlo. Ty levné "multimediální" ještě větší. Jenže dneska je to už samozřejmě takové, že notebook musí mít každý, aby byl dostatečně in. K čemu je přece stolní počítač, když s ním se nikomu moc nepochlubíte?

Zatím se problémy v kombinaci s použitím notebooků projevují jen u těch technicky/počítačově zdatnějších, protože ti je mají déle, ale teď už maj notebook skoro všichni včetně 12letých dětí, které jsou technikou jinak naprosto nezasažené. Předpokládám, že na ty to bude mít taky neblahý vliv. Mimochodem docházím k tomu, že pro děti je notebook ze zdravotního hlediska dost nevhodný dárek a sám bych dítěti notebook určitě nekoupil.

(flame:) Btw pan Sedlák má 13" MacBook, že? No jo, kdyby koupil ThinkPada, tak se to nestane

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 07. 2009 09:28

Syndrom karpálního tunelu není výsadou Maců - kolega to chytil i na Windows...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
24. 07. 2009 10:06

Ano, začalo se to objevovat při používání touchpadu u MacBooka a úplně nejvíc se to zhoršilo při přechodu na Mighty Mouse od Apple. Nejhorší myš na světě.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
24. 07. 2009 11:15

Tak už na první pohled je vidět, že u Mighty Mouse byla ergonomie až na posledním místě. Někdo je odolný a tomu ani taková myš neublíží, ale na denní používání takhle myš vypadat nemá. Mám problémy s páteří, takže ergonomii musim řešit daleko víc než jiní. Zároveň mám stejné povolání jako vy, takže primárně u počítače (notebooku) píšu. Vyzkoušel jsem toho hodně, ale zdaleka nejvíc mi vyhovují dražší periferie z dílny Microsoftu. Běžná stolní klávesnice proti té notebookové moc pohodlí navíc nenabídne (i když u toho MacBooku asi ano) a je daleko lepší volit nějakou "zlomenou". Ze začátku je to trochu nezvyk, ale do dvou týdnů člověk pochopí, proč je taková klávesnice pro ruce daleko lepší. U myši je nejlepší, když je váha ruky na ní rozložena co nejrovnoměrnější (to přesně ta myš od Apple vůbec nesplňuje) - chce to tedy nějakou správně tvarovanou přesně na ruku. Trh je velký a dá se něco najít pro malou i velkou ruku.

Už 5 let mám klávesnici MS Wireless Natural Multi-Media Keyboard a myš Wireless InteliMouse Explorer 2.0. Doporučuju zakoupit některý z jejich nástupců v této řadě. Investice je to sice vyšší, ale jsou to celkem držáky.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 07. 2009 11:01

podle me to fakt neni vysadou macbooku, ptz treba co se tyce windows ntb, posledni dobou se na nich presouva touchpad doleva, coz je podle me celkem nelogicky, ptz clovek je navyklej pravou ovladat mys a k tomu levou klavesnici, takle clovek msi vic kroutit ruku a jeste je krizit. ale je pravda, jak se pise nize apple mys je fakt ergonomicky desna, je hlavne stylova, ale pokud clovek chce hodne pracovat na svym macbooku, tak to chce si poridit poradnou mys

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
24. 07. 2009 11:19

Touchpad má stále stejnou. Zarovnává se na střed písmenné části klávesnice. Tu můžete nalézt podle písařských značek na písmenech F a J (je to tedy hrana mezi G a H). Touchpad je takto zarovnáván, aby se ruce se nemusely při přecházení mezi touchpadem a klávesnicí přerovnávat. Ono je tohle celkem logické, ale kazí to teď přidávání numerického bloku u nových hodně širokoúhlých notebooků. Pak je odsunutý touchpad i ta psací část klávesnice. Snadné psaní čísel je sice pěkné, ale je zde hned několik důvodů, proč to neni ergonomicky úplně ok.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
redaktor Živě.cz | 24. 07. 2009 10:35

Já žiji pouze s notebookem posledních sedm let a nestěžuji si. Samozřejmě ale používám ext. monitor, ext. klávesnici a myš, takže je pro mě samotný ntb pouze jakási krabička v pozadí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 07. 2009 08:26

bez zmínky o podložce s podpěrou zápěstí má článek pro lidi pracující na stolních PC sotva 1/3 hodnotu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 07. 2009 07:58

zatracene, ja ten clanek docetl a zacalo me bolet zapesti jinak co se tyce touchpadu u ntb, je to pravda, jeto silen utrpeni na tom dyl pracovat, clovek ma porad tak divne zkroucenou ruku zlata mys

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
24. 07. 2009 09:02

Jojo taky mě okamžitě rozbolelo zápěstí Zrovna mi tu vedle hučel ventilátor, i jal jsem se raději vypnouti dílo ďáblovo

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 07. 2009 10:07

krasny pripad sugesce :) ..ostatne me taky zacalo bolet :D

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
lC
24. 07. 2009 12:13

taky taky. Aj prst se cukati začal.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 07. 2009 12:38

Dtto

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 07. 2009 07:21

že si nedokážu představit, že by mě z myši bolela ruka. A to u počítačů sedím od 15 let, u PC od 24 cca v průměru 10 hodin denně a je mi 40. Je pravda, že i když to vypadá jako že furt sedím u kompu, tak mám i dost ostatních aktivit, tak se to asi kompenzuje. Zejména ten vitamín B beru v pravidelných dávkách... c|_| c|_| c|_|

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
24. 07. 2009 03:33

nielen so zapastim z dlhodobej prace pri PC. Kupil som si inteligentnu plastelinu a fit loptu ktora, aj ked som ju nepouzival az tak casto, urcite pomohla. Robit strecing, rozhybat ruky, pravidelne vstat a trochu sa "prevetrat". Je to napisane na kazdej nove klavesnici a fakt to tusim kazdy ignoruje.

Inak dobra je aj auto masaz s pouzitim Emspoma gelu - lacne a dobre. Ruky treba prekrvit a mat ich teple. Praca v zime pripadne klimatizovanom prostredi s rakou stale umiestnenou na jednom mieste tomu fakt nepomaha...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 07. 2009 01:55

Ja trpím syndrómom kubitálneho tunelu. To je tiež nepríjemná záležitosť. Mám to z opierania lakťa o kraj stola.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 07. 2009 12:45

nemáš se opírat loktem, ale celým předloktím.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
24. 07. 2009 01:54

a dejte se na poi spinning http://www.youtube.com/watch... , tak si procvicite ruce, a kdyz si najdete dobrou partu lidi bude Vas to bavit vic nez cist komentare na Zive.cz :D

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
24. 07. 2009 03:16

Jinak na tohle "léčení" toho je dobrej prej i powerball ( http://gadgets.zive.cz/supertest-gadgets-powerba... ... )

Ale nevím, co je na tom pravdy, a jestli to není jen nějakej marketingovej kec, co jsem na netu zahlíd :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
24. 07. 2009 09:14

powerball jsem zkousel, to byla po case nude

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
27. 07. 2009 14:12

... jako každé cvičení.

PowerBall jsme kdysi fasovali v práci. Je to dost efektivní a docela z toho bolí ruce, protože ta koule se _opravdu_ musí fest držet, aby neodlítla a pohyb zápěstí samotnej (do kříže) taky není jednoduchý.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 07. 2009 01:45

Jo karpální tunel je pěkné svinstvo ;) Já proto už asi dva roky používám podložku s gelovým polštářkem a trochu se to uklidnilo...

Přeju klid v ruce

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
24. 07. 2009 03:28

Fakt to pomáhá? Já nad tím přemejšlel, protože jsem měl zlomená oběkosti na předloktí kousek za zápěstím a dost to občas taky bolelo, tak jsem si jen zkoušel tu ruku nějak podkládat, ale nějak mi to přišlo ještě horší :)

Jinak je tam furt touchpad... Je to stejně hrozný i u trackpointu? (touchpad nepoužívám, nemůžu ho vystát, je mi nepříjemnej na prsty :) )

A vůbec. Podle popisu si nedokážu představit co je "nejlepší", aby si člověk ten tunel udělal, a na tom obrázku je prd vidět.

Každopádně asi bych tohle taky měl začít řešit, ať nedopadnu taky blbě, i když s mojí "hyperaktivitou" tu ruku furt někde protřepávám, drbu se... :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 07. 2009 09:56

Já jsem nějakou dobu gelovou podložku používal a za tu dobu jsem zjistil, že se mi ruka pomaleji unaví bez ní. Je to asi závislé od člověka ke člověku.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
24. 07. 2009 10:29

Přesně jak říká kolega výše. Gelové předložky pomáhají jen někomu. Obecně víc lidí ale říká, že jim ubližují.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 07. 2009 12:48

Mě pomáhá - zápěstí je o ty 2 cm výše, takže i když je ruka na myši může být zápěstí uvolněné a přitom v rovné poloze.

Ale úplně nejvíc pomáhá aspoň týdenní dovolená v přírodě bez počítače

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 07. 2009 14:33

Taky mi pomohla gelova podlozka. Ruka neni nijak zkroucena a je v celkem prirozene poloze.

Asi si koupim novou: http://img.alza.cz/ImgW.asp...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
24. 07. 2009 17:05

Přidám se k uživalům gelové podložky. Opravdu pomáhá, podpírá zápěstí a udržuje jej v ideální poloze.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
24. 07. 2009 18:11

musim rict ze gelova podlozka a konkretne od allsop trochu mi pomohla ale porad to nic jeste neresi dokonce uz nosim obinadla okolo zapesti a stridam drzeni mysi uz i levou rukou jedine reseni nesedet tolik u pocitace nebo koupit ocz nia i kdyz nevim jak by takove surfovani po netu bylo ucinne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 07. 2009 07:23

Gelová podložka mi nepomohla, naopak mně ruka po delší práci víc bolela. Výrazně ale pomohly opěrky Ergorest, bez nich si práci už neumím představit: http://greif.g-rex.cz/Ergorest/ergorest.htm... Taky je dobré mít co nejlehčí myš a kvalitní, pořádně klouzavou podložku. Ruku namáhá i časté používání scrolovacího kolečka, zvlášť když je tuhé. Docela dobré řešení mé Genius - myši se senzorem Optowheel místo kolečka.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 07. 2009 07:30

A ještě další tip: Bezdrátové myši bývají dost těžké, baterie hmotnost dost zvýší. Tahání drátu taky není nic příjemného. Pak může přijít vhod držák kabelu http://www.mousebungee.com/...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 07. 2009 07:35

Plus bandáže zápěstí http://www.sportovni-pomucky.cz/produkty/bandaz-zapesti/... a hlavně omezení práce na počítači.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
26. 07. 2009 00:06

Nejlepší je mít velký stůl, kde si dáte ruku celou (po lokty). Pak není potřeba ani gelová podložka (což mimochodem hodně lidem stav leda tak zhorší), ani jiné vychytávky. Jediné s čím mohu souhlasit je lehká myš a zaháknutí drátku myši (na to ale stačí izolepa za pár háků, místo kravin z US za litr) :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
24. 07. 2009 00:49

UZASNE! :) bajcene napsane a nemohl jsem se prestat smat:) opravdu skvostne:)

myslim ze dalsi dily uz neni dobre psat..takle toto zustane raritou a uchvoa si sve "cosi" :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 07. 2009 00:46

"Pomáhá i dávkování vitaminu B..."

takže pravidelně každý den pár piv a můžeme být bez starostí...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
24. 07. 2009 10:28

Vitamínu B je v pivu relativně málo... Proto je potřeba pít piva hodně

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 07. 2009 00:29

to se stalo vam p. Sedláku?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
CZECH NEWS CENTER | 24. 07. 2009 00:08

Jak tak čtu tento skvostný literární útvar, nedá mi nezeptat se, zda nemáš v záloze ještě nějaké další choroby, které by se daly na Živě zpracovat :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 07. 2009 00:34

Příští týden by mohla být chřipka. A pak třeba angína nebo spalničky. Nebo třeba mykóza z pevných bot... :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
24. 07. 2009 10:03

Leda přetrhané vazy v koleni, ale to už není z počítače, ale z onoho basketbalu. :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 07. 2009 11:04

no z compu mzou bejt jeste problemy se zady, problemy se zrakem

jinak vedci dokazali, ze hrani pocitacovych her oddaluje senilitu, alzheimerovu chorobu atd. clovek tim hranim udrzuje mozkovy bunky aktivni procvicuje si je, i kdyz jsou hry, jako treba unreal tournament, ktere moc mozek neprocvicuji proste jen clovek beha a strili na vse co se hybe ale aspon to procvicuje reflexy

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 07. 2009 11:32

To by si sa divil, kolko musis u FPS premyslat, aby si vedel predvidat nepriatelove zamery, preto nie je nad online hru so zivymi ludmi. Aj ked je pravda, ze cisty DM je viac menej len o behani hlavne jna serveri s 50 ludmi, ale DM je dobry na odreagovanie, taky TDM uz vyzaduje trosku rozmyslania a normane mody daju zabrat aj strategovi. ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 07. 2009 12:44

FPS, DM, TDM, NFS, WoW...

Ještě že nevím co to znamená

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
CZECH NEWS CENTER | 24. 07. 2009 13:01

O tom bych možná mohl napsat něco já :( Nevím, jestli se už začíná přihlašovat stařecká vetchozrakost, nebo příčinou je něco jiného, do monitoru počítače se mi ale dívá čím dál tím hůř. Takže to zatím řeším pořízením kvalitních velkých LCD, ale řekl bych, že to bude jen dočasné řešení.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 07. 2009 15:56

Mel jsem podobny problem. Kdyz jsem vysel ven z kancelare po nekolika hodinach prace s pocitacem tak mi zacaly slzet oci a nemohl jsem se adaptovat na venkovni svetlo. Pri divani se na monitor me dost casto bolely oci. Vyresil jsem to tak ze jsem zacal jist 4 mrkve denne a problemy jsou pryc. Muzete vyzkouset taky.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 07. 2009 18:10

To je placebo efekt. Mrkev na oči je jen anglická propaganda ze druhé světové.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 07. 2009 19:08

Hmm, betakarotén v mrkve na oči vplyv určite má. Veď sa aj používa ako liek napr. pri fotosenzitivite.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
27. 07. 2009 14:06

Jenže to byste těch mrkví musel každý den sežrat kýbl!!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 07. 2009 17:07

no mozna byste mohli napsat neco o suchem zanetu spojivek

vznika to ze zirani na obrazovku. nekde sem i videl testy ve flashi co merily interval mezi mrkanim

a o dalsich http://www.ics.muni.cz/zpravodaj/articles/413.html...

takovy serial clanku Nemoce za klavesnici, nejen pro duchodce by mohl mit velkou ctivost

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
24. 07. 2009 19:38

Stařecká vetchozrakost nastupuje u každého člověka přibližně od té doby, co přestane být kojencem (proto se jí říká stařecká ). To mám prosím od jednoho oftalmologa...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor