KT266A! Z které kuchyně chutná nejlépe?

Čipset KT266A byl uveden již v září toho roku. Ale až teď, začátkem listopadu, se na trhu objevují první desky vybavené tímto zajímavým řešením od firmy VIA. V tomto článku jsem si pro vás připravil rozbor všech desek, které jsou tímto čipsetem vybaveny. Hodláte si koupit novou desku? Stačí si jen vybrat ... je tolik možností na výběr!
Kapitoly článku

V září se objevil čipset VIA KT266A, který je vlastně druhou revizí čipsetu KT266. Nepřináší nové funkce, avšak přináší sebou o několik desítek procent zvýšený výkon. VIA Technologies se povedlo zvýšit propustnost pamětí, proto se čipset pomalu dotahuje na RD RAM paměti. V dnešní době je tento čipset nejlepší řešení pro platformu Socket A - čipsety nForce nejsou taková bomba jak se od nich čekalo a desky jsou drahé - je to to nejlepší pro vašeho mazlíčka se jménem AMD Athlon XP. V desce s KT266A tento procesor podá maximální výkon. 

Mnoho z vás již určitě plánuje KT266A desku koupit, na vánoce se bude jednat pravděpodobně o kup číslo jedna. Sice vám do té dob přineseme detailní rozbor většiny desek, ale nyní mám pro vás připravené preview VŠECH KT266A desek, které sežene v průběhu listopad v České republice. 

MSI K7T266 Pro 2 - RU

Jako úplně první se na českém trhu objevil tento velmi zajímavý počin od progresivní firmy Microstar. Jedná se o jedno z nejzajímavějších řešení na trhu vůbec. Kromě své slušivé červené barvy obsahuje spousta vylepšení, které ji spousta desek může závidět. Rozvržení desky je velmi dobré, BIOS je propracovaný do nejmenších detailů. Jedná se o plně overclockařskou desku - lze změnit multiplikátor, napětí jádra i pamětí, zvyšovat FSB frekvenci či hrát si s časováním pamětí. BIOS se sice ABITu nevyrovná, ale tak i tak se jedná o špičku. Velmi bych pochválil diagnostické ledky na desce a na USB vývodu (tzv. D-Bracketu - při diagnostice desky nemusíte mít otevřenou bednu, stačí se podívat na zadní stranu casu). Další úžasnou věcí je USB verze 2.0, které ale v dnešní době zatím moc nevyužijete. RAID zajišťuje kvalitní řadič od firmy Promise. Poslední věc, která stojí za zmínku je SmartKey - USB klíč na uzamykání počítače. Šikovná věcička. 

Tuto desku již v redakci pilně testujeme, detailní recenze by se měla objevit během několika následujících dnů.

Stručná charakteristika:

  • podpora všech současných procesorů Socket A

  • maximální velikost pamětí: 3 GB

  • 1x AGP, 5x PCI a 1x CNR

  • 8 USB portů: 4x USB 2.0, 4x USB 1.1

Distributoři: Penta, Vikomt, Elko

Dostupnost: ihned

Cena K7T266 Pro 2 - RU:  5698 Kč bez DPH

ASUS A7V266 - E

Špičková deska od ASUSu. Velmi zajímavá, ale také poměrně drahá. Obsahuje všechny "fíčurky" pořádné overclockařské desky - hlavně u Asus oblíbené switche. Z hlediska rozvržení se kromě umístění FDD konektoru dá vytknout málo co. Deska obsahuje všechno dobré na co jsme již u Asusu zvykli - AGP Pro, kvalitní zvukový čip, Promise RAID řadič. Tato deska by již měla obsahovat speciální odvod na automatické odstavování procesorů AMD při detekci nadměrného tepla.

A7V266 - E by do redakce měla dorazit již příští týden. Při troše štěstí se recenze objeví do konce příštího týdne. 

Stručná charekteristika:

  • plná podpora všech současných procesorů Socket A

  • maximální velikost pamětí: 3 GB

  • 1x AGP Pro, 5x PCI a 1x ACR

  • 6 USB portů: 6x USB 1.1

Distributoři: ATComputers

Dostupnost: druhý listopadový týden

Cena A7V266 - E:  nad 7000 Kč bez DPH

Gigabyte GA-7VTXE

Jedná se o jednu z nejhezčích KT266A desek. Design a rozvržení je opravdu brilantní. Zejména "zlatý" pasivní chladič na northbridgi. Deska podporuje částečně overclocking - lze napětí jádra a FSB. Možnosti jsou slušné, ale spíše bych je zařadil jako lehce nadprůměrné než jako špičkové. Největším lákadlem této desky je však bezkonkurenční cena.

Stručná charakteristika:

  • podpora všech současných procesorů Socket A

  • maximální velikost pamětí: 3 GB

  • 1x AGP, 5x PCI a 1x ACR

  • 6 USB portů: 6x USB 1.1

Distributoři: Elap, ATComputers

Dostupnost: ihned

Cena 7VTXE:  3387 Kč bez DPH

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,